keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Holoseenia

Sydänkuu

Holoseenin ajanlaskun mukaan siirrymme seuraavaksi vuoteen 12009 HE. Se noudattaa luonnonmukaista vanhaa kalenteria, jossa vuodessa oli kuun neljän viikon kierron mukaisesti 13 kuukautta. Vanhan kalenterin mukaan elämme nyt 12.12.-8.1. Talvipyhäinkuuta eli ensimmäistä Sydänkuuta. Toinen Sydänkuu eli Helmenkuu sijoittuu välille 9.1.-5.2.
Pakana-aikana meillä Pohjolassa vuoden lyhimmän päivän toteaminen ei onnistunut päivälleen nykyiseen tyyliin, mutta keskitalven yön juhlan viettoon soveltui hyvin myös lähin Täydenkuun juhla tammikuussa, jolloin jumalille uhrattiin verilahjana ihmisiä ja eläimiä.
Viikinkikuningas Harald Kaunotukka juhlisti aikoinaan uutta Aurinkovuotta merellä hedelmällisyyden jumalattaren Freijn leikkien merkeissä. Hän oli Norjan perustaja ja maan ensimmäinen kuningas vuosina 872-930. Hänen poikansa Eerik Verikirves hallitsi maata vuosina 930-933.
Kaunotukan nuorin poika Håkon eli Haakon Hyvä oli vallassa vuosina 934-961. Äijä yritti lahjoa alamaisiaan viinan voimalla, määräämällä joka talouteen tynnyrillisen olutta joulun viettoa varten joulukuun lopulla, mutta ei onnistunut silti käännyttämään norjalaisia kristinuskoon.

Pakanuudelia
Turussa 12-12-2008
Simo Tuomola

Mitään uutta

Tässäpä pari poimintaa uuden vuoden uutuudesta:


Uusi vuosi on harmiton vuotuinen instituutio, jonka ainoa hyöty on, että se toimii syntipukkina irrallisia suhteita harrastaville juopoille, ystävällisille vierailijoille ja humpuukipäätöksiä tekeville... - Mark Twain


Ajassa ei ole merkkejä sen kulumisesta, ei ole ukkosmyrskyjä tai trumpettien puhallusta uuden kuukauden tai vuoden alkaessa. Vieläpä uuden vuosisadankin alkaessa vain me kuolevaiset soitamme kelloja ja ammumme pistooleilla. - Thomas Mann

Simeoni

Tänään uudenvuodenaatona minä ainakin juhlistan pahoja henkiä pelotellen Aleksis Kiven kuolinpäivää 31-12-1872. Mistäpä miestä syyttäisin, ennustamisen taidoista kaiketi ja loputtomasta koulukiusaamisesta. Kukapa muukaan olisi saanut esitettäväkseen Seitsemän veljeksen Simeonin repliikit kuin minä; Simeoni liehuparta, valittaa, se ihmisparka, syntinen, saatanan kurja. Aika hurja rooli pikkupojalle. Siihen samastumiseen menikin sitten kokonainen elämä, toki huumorilla.


Kivisellä tiellä siellä
Turussa 31-12-2008
Simo Tuomola

Simeoni
Veljesten ruokahuollosta vastaava, hengellisen herätyksen kokenut saarnamies ja juoppo.

lauantai 27. joulukuuta 2008

Sucellus

Tässä on taas muutama yö odoteltu kuin kuuta nousevaa taivasikkunan avautumista pilviverhonsa suojasta. Nyt siellä klo 05 tähtiä näkyykin, mutta kuuta on turha odotella hetkeen. Pari päivää sitten (26.12.) maan Kuu oli ratansa eteläisimmimmässä pisteessä ja eilen 27.12. klo 14:22 syntyi uusi kuu.

Eteläisen taivaan kirkkaimpana tähtenä hohtaa Saturnus, joka sijaitsee nyt Leijonan tähdistössä. Otava on myös etelässä ja sen takana on Pieni Karhu, jonka suunnassa oli vielä pari yötä sitten havaittavissa Ursidien meteoriittiparvi, jonka maksimi koettiin 22.12.

Saturnus oli roomalaisessa mytologiassa sadonkorjuun jumala, kreikkalaisten vastaava oli titaaneista vahvin Kronos. Jos oikein tarkkaan katsoo, voi havaita kapeana myös Saturnuksen renkaat ja suurimman kuun Titanin. Saturnuksella kuuhulluilla vasta hauskaa olisikin, kun viime vuonna löydettiin sille jo 60. kiertolainen.

Titaanit olivat maaemo Gaian lapsia ja taivalle niiden nimet piirtyivät juuri Saturnuksen kuina. Suurimpana Titan, joka on 1,5 kertaa meidän kuumme mittainen, kakkosena Rhea ja kolmantena kooltaan Japetus. Mukana myös mm. Phoebe, Enceladus, Mimas ja Hyperion.

Aurinko on jo 18.12. siirtynyt Jousimiehen merkkiin ja sulkee pian aamun tähti-ikkunan ihmissilmältä. Mutta minun dru-vindini (hän, joka tuntee tammen) ei anna omaa Irminsuliaan noin vaan kuin joulukuusta kaataa.

Gallian kelttien maanviljelyn, sodan ja kaupan jumalan Esus/Hesus synttäreitä on jo vietetty ja juhliin on osallistunut myös alamaailman sarvipäinen jumala Cernunnos, kristinuskon saatanan esikuva. Minun hiisijuhlani vei Unikankareen kuppikiville kun samastuin parrakkaaseen keski-ikäiseen mieheen, jolla oli vasara ja oluttynnyri kannettavanaan. Kas hyvä iskijä, gallian kelttien juomien jumala Sucellushan se siinä.

Puhuinko hämäriä, niin oli tarkoituskin.

Aamuvarhain
Turussa 28-12-2008
Simo Tuomola

perjantai 26. joulukuuta 2008

Ristiretkellä

Tänään 26-12 tulee kuluneeksi tasavuosia Ruotsin kuningas Valdemarin kuolemasta 1302. Valdemar Birgerinpoika toimi Ruotsin kuninkaana vuosina 1250-1275 Eerik Eerikinpoika Sammalkielen (Eerik XI) jälkeen ja kuoli veljensä Maunu Ladonlukon määräämässä vankityrmässä 26-12-1302.

Tukholman (1252) perustaja Birger-jaarli oli talvella 1250 sotaretkellä Suomessa liittämässä Varsinais-Suomea ja Hämettä osaksi Ruotsin valtakuntaa, kun hänen alaikäinen poikansa Valdemar valittiin maan kuninkaaksi.

Todellinen valta Ruotsissa oli kuitenkin koko ajan Birger-jaarlin käsissä. Eikä silloinen Turku, josta nyt tuli osa Ruotsin valtakuntaa, ollut mikä tahansa kyläpahanen. Piispanistuin oli siiretty 1229 Nousiaisista Turun Koroisiin, jonne oli noussut tärkeäksi kauppapaikaksi linnoitettu piispankartano. Hansakaupan myötä saapuivat myös kerjäläismunkit ja perustivat Koroisiin Pyhän Olavin Dominikaaniluostarin 1249.

Viljasuolle Unikankareen rantaan syntyi vanhalle uhripaikalle ensin satamatoimintaa, sittemmin kirkollinen keskus. Turun linnaleirin rakennustyöt pantiin aluille Aurajoen suistossa Aniniemen saarella 1283. Dominikaanit siirsivät konventtinsa Lyypekinmäelle rakennettuun uuteen luostariin 1297 ja 17.6.1300 Pyhän Henrikin kirkko Unikankareen kukkulalla on valmis vihittäväksi käyttöön. Turku oli siis jo aikalailla kaupunkimainen kun kuningas Valdemar 1302 kuoli.


Civitas Aboa
Turussa 26-12-2008
Simo Tuomola

torstai 25. joulukuuta 2008

Heidrun

Jos oli tänä jouluna ongelmia lahjojen perille tulossa, vika oli yksin minussa. Söin näet poron pukin sijasta, oli niin juutalainen olo kun ei ollut kinkkua ei kuusta. Eli jätin joulun tyystin väliin.

Vanha viikinkien villisikaperinne, jossa elukka uhrattiin Freyrille valovuoden käänteessä ja joulutukki, nykyisin jätkänkynttilä, poltettiin suojaksi noituudelta, kiinnostaa toki pakanaa, mutta pukki oli viikinkieläimenä tuiki tärkeä. Saatanan tärkeähän se on myös kristillisessä mielessä: syntipukki ja itse paholainen sarvineen.

Torin vaunuja veti Valhallassa kaksi sarvekasta vuohipukkia ja siellä simoja lypsi myös vuohi nimeltä Heidrun. Syö siinä sitten itseäsi.


Yule tulee, se on fakta
Turussa 25-12-2008
Simo Tuomola

Musta pukki

Ho-ho-ho

Poliisi on tänäkin jouluna kirjannut sarjan outoja asuntomurtoja. Jotain on syöty ja juotu, mutta mitään ei ole sen kummemmin viety, päin vastoin. Varas on jopa unohtanut paikalle lahjasäkkinsä, jonka sisällön talon väki on salaa pistänyt surutta omiin liiveihinsä. Paikalta on nähty poistuvan nokisen, ilmeisesti itsensä satuttaneen, ho-ho-ho voivotelleen hahmon.

Tyhmät amerikkalaiset kyllä tietävät, että Joulupukki on musta ja nainen, ja että se asuu Pohjoisnavalla, mutta eivät ne tiedä mikä tai missä sellainen napa oikein on. Ilmastomuutoksen myötä maapallon pohjoisimmalle paikalle pääsee varmaan pian vaikka soutuveneellä tutustumaan tähän ihmeeseen, joka pyörii maan akselin merkkinä siellä omaa 3-15 metrin läpimittaista ympyräänsä.

Vielä levottomampi on sen serkku, magneettinen pohjoisnapa, joka sijaitsee tuhannen kilometrin päässä Kanadan arktisilla alueilla 81 N 109 W ja liikkuu noin 40 km vuodessa pohjoisen suuntaan.

Niinpä Joulupukki ihan oikeesti asustaakin Korvatunturilla Savukosken kunnassa Suomessa. Vaan ei ole helppoa sielläkään, kun esim, edellisvuonna rajavartiolaitos meinasi estää ukon liikkellelähdön poroineen, lahjoineen kaikkineen. Kansainvälinen tulli- ja rajaselkkaus siitä meinasi seurata, sillä 483 metrin korkuisen kolmehuippuisen tunturin keskimmäisen huipun kautta sattuu kulkemaan raja EU-Suomen ja Venäjän välillä. Putinia ja synttäreitään juuri 24.12. viettävää Tarjaa siinä silloin apuun tarvittiin. Halasivat.


Onnitteluin
Turussa 25-12-2008
Simo Tuomola

keskiviikko 24. joulukuuta 2008

Nirvanoiden

Tuplapukki

Taas elämme sitä aikaa, jolloin Joulupukin olemusta ja historiaa pohditaan moneltakin eri kantilta. Laivareissun jäljiltä se voisi olla vaikkapa Olvin Tuplapukki, 24-tölkin satsi 8,5% olutta. Sen voimin sitten voikin pohtia ilmiötä syvällisemmin pikku hiljaa nirvanaan vajoten.
Pakana-Suomessa kun kerran vieläkin eletään, täällä pukki edustaa shamanistista samastumista, yhtä hedelmällisyysriitin muodoista; sarvet päähän, nuttu nurinpäin niskaan ja paanalle vaeltamaan talosta taloon juomaan tarjottua viinaa. Kilteille lahjoja, vitsaa tuhmille.
Ja jos taloihin vielä joulun jäljiltä jotakin jäi, saapuivat paikalle taljaan pukeutuneina nuoremmat Nuuttipukit syömään ja juomaan mitä heille oli juhlasta jäänyt. Maaseudulla vaelsivat näinä aikoina myös mustakaapuiset kerjäläismunkit sanomaansa levittämässä, olihan Turkuun perustettu Dominikaaniluostari jo vuonna 1249.


Nirvanoiden
Turussa 24-12-2008
Simo Tuomola

Carlen manaus


Hänen Cuningalisen Maijestetins, Sen Suriwaldian ja corckiast syndynen förstin ia herran, Carlen, Ruotzin waldacunnan ia caickein meiden armolisen herran ja Cuningan puolest culutetan tässä itze cullengin sekä omaisille että oudoille, ylimäisille että alimaisille, Rickahille että köyhille yxi iloinen Joulu ia Joulun rauha; Sentähden andawat Borgmestari ia Radi tässä Caupungisa hänen Cuningalisen Maijestetins puolest angarasti manata, että idzecukin wiriästi käywät kirckon culeman Jumalan pyhä Sana, iosa meilen edespannan se hyödytyss ia autuuss, cuin meile ombi meidän lunastaian herran Iesuxen Christuxen iloisesta syndymästä.


Mucana manauxes
Turcus 24-12-2008
Cimo Tuomol


maanantai 22. joulukuuta 2008

Hyvää keskikesää

Juhannus saa

Nyt pistän pahan: missä päin Turkua vietetään keskikesän juhlaa juhannusta samaan aikaan kuin minä tässä valmistaudun jouluun. Eikä oikea vastaus ole Varissuo,vaikka siellä paljon maahanmuuttajia asuukin. Ja maassa todellakin ollaan, eikä kuussa. Itse asiassa ollaan Kuningatar Maudin maassa Etelämantereen pohjoisosassa, jossa vuodenaikana on menossa kesä.
Siellä myös sijaitsee Aboa, Turku 73 03 E, 13 25 L. Se on Suomen antarktinen tutkimusasema Basen-nunatakilla. Ruotsin vastaava asema Wasa sijaitsee aivan sen vieressä ja yhdessä ne muodostavat Nordenskiöld Base Campin. Riittää sitä tutkittavaa maan ja jäänkin päällä, mm. meteoriittien löytöpaikkana etelänapa-alue on kuin sienimetsä.


vetus et nova
Turussa 22-12-2008
Simo Tuomola


natalis solis invicti

Brumalia

Kreikkalaisten talvipäivänseisauksen juhlaa Brumalia vietettiin 25.12. Dionysoksen kunniaksi. Bruma merkitseekin kreikan kielessä 'lyhin päivä'. Sen vastineena Roomassa juhlittiin Bacchusta 30 päivän ajan 24.11. alkaen. Jälkimmäisellä juhlalla oli ikää yhtä paljon kuin vuonna 753 eaa perustetulla Roomalla, sillä juhla oli Romuluksen keksintöjä senaatin viihdyttämiseksi.
Kun paavi Pyhä Julius I etsiskeli vuonna 337 Kristuksen syntymäjuhlalle sopivaa ajankohtaa, hän päätyi roomalaisten 'natalis solis invicti' -juhlaan ja keksi joulun päivämääräksi 25.12., voittamattoman auringon syntymän päivän.
Jumalista myös Mithra on syntynyt 25.12. joulun tähden valosta. Risti onkin ikivanha valon symboli; siristä silmiäsi ja katso tähtiä, ristin näet. Mithralaiset piirsivätkin ristin otsaansa ja odottivat jouluyönä jumalansa paluuta tähdistä.


silmät ristissä
Turussa 22-12-2008
Simo Tuomola

black ai ai ai

Vaivojensa vanki


Ken vaivojansa vaikertaa
on vaivojensa vanki
Ei oikeutta maassa saa
ken itse sit ei hanki

Noin komeasti runoili aikoinaan Kaarlo Kramsu (1855-1895), jonka syntymäpäivää tänään 22.12. vietetään. Mies on suomalaisen synkistelyn perushahmo, jossa laji kiteytyy pähkinänkuoreensa; köyhät olot, sairas erakko, velkakierre, epäonniset opinnot, kohtalona sukupuolitauti ja mielisairaus.

Niin musta, niin synkkä
yö syksyinen lie
mut synkempi vielä
on eloni tie

Voi yölläki tuikata
tähtönen vielä
mut tähteä yhtään
ei eloni tiellä


ei se siitä
Turussa 22-12-2008
Simo Tuomola

torstai 18. joulukuuta 2008

Saturnalia

Saturnalia

Roomalaisten sydäntalven juhla Saturnalia näkyy meidänkin joulunvietossamme. Vuoden pimeimpänä aikana joulukuun 17.-23. välillä juhlittiin Saturnus-jumalaa koristelemalla puita aurinko- ja tähtisymbolein ja leivonnaisin, vaihtamalla lahjoja ja pitämällä kartiolakkia. Orjat olivat hetken vapaita, ruokaa, viiniä, juhlintaa ja metelöintiä riitti. Oli kirjakääröjä ja savinukkeja lahjoina ja valittiin väärä kuningas. Kynttilä symboloi kasvunsa aloittavaa aurinkoa.
Kristuksen syntymäjuhlaa alettiin viettää vuodesta 354 alkaen, kun uskonrauhaa etsinyt areiolainen Rooman keisari Constantius II määräsi Saturnalia-juhlan ajankohdaksi 25. joulukuuta. Kristinuskosta tuli Rooman valtakunnan valtionusko ja juhlinnan riehakkuutta rajoitettiin. Uuden vuoden juhlinta sai samalla rankemman muodon.


Tänään juhlitaan myös Ruotsin kuningatar Kristiinan syntymäpäivää 18-12-1626. Hänen käskykirjeensä vuodelta 1649 määräsi Turun joulurauhanjulistuksen sanamuodon. Kaarle-kuningas pisti vielä paremmaksi laatimalla oman julistuksensa ruotsin sijasta suomeksi tyylii:

Hänen Cuningalisen Maijestetins, Sen Suriwaldian ja corckiast syndynen förstin ia herran, Carlen, Ruotzin waldacunnan ia caickein meiden armolisen herran ja Cuningan puolest culutetan tässä itze cullengin sekä omaisille että oudoille, ylimäisille että alimaisille, Rickahille että köyhille yxi iloinen Joulu ia Joulun rauha; Sentähden andawat Borgmestari ia Radi tässä Caupungisa hänen Cuningalisen Maijestetins puolest angarasti manata, että idzecukin wiriästi käywät kirckon culeman Jumalan pyhä Sana, iosa meilen edespannan se hyödytyss ia autuuss, cuin meile ombi meidän lunastaian herran Iesuxen Christuxen iloisesta syndymästä.

Nöyrimmin
Turussa 18-12-2008
Simo Tuomola

lauantai 13. joulukuuta 2008

Hierophant

You are The Hierophant

Divine Wisdom. Manifestation. Explanation. Teaching.

All things relating to education, patience, help from superiors.The Hierophant is often considered to be a Guardian Angel.

The Hierophant's purpose is to bring the spiritual down to Earth. Where the High Priestess between her two pillars deals with realms beyond this Earth, the Hierophant (or High Priest) deals with worldly problems. He is well suited to do this because he strives to create harmony and peace in the midst of a crisis. The Hierophant's only problem is that he can be stubborn and hidebound. At his best, he is wise and soothing, at his worst, he is an unbending traditionalist.

What Tarot Card are You?
Take the Test to Find Out.


Sarajevon Lusija

Taas on Kakolassa eli nyttemmin Saramäen Sarajevossa valittu perinteisesti Vuoden Lusija:

Bordelli vieköön

Tänään vietetään Pyhän Lucian päivää eli kunnioitetaan sisilialaisen Santa Lucian (283-304) syntymäpäivää 13.12. vuodelta 283. Juhlinta osuu esikristilliseen keskitalven valon juhlaan, johon myös marttyyrikuoleman kokeneen pyhimyksen nimi viittaa.
Katolisen kirkon kanonisoima pyhimys kääntyi aikoinaan Roomassa kristinuskoon, vaikka sen harjoittaminen siellä oli kiellettyä, ilmiannettiin, todettiin syylliseksi ja tuomittiin bordelliin prostituoiduksi.
Pyhä Henki kuitenkin raskautti neitokaisen niin painavaksi, ettei häntä kyetty minnekään siirtämään, eikä rovion tulikaan häneen pystynyt. Pistettiin päiviltä tikarilla ja päätyi pyhimykseksi. Että sellainen tapaus tällä kertaa.


Elinkaiken
Turussa 13-12-2008
Simo Tuomola

perjantai 12. joulukuuta 2008

Pakanuudelia

Sydänkuu

Holoseenin ajanlaskun mukaan siirrymme seuraavaksi vuoteen 12008 HE. Se noudattaa luonnonmukaista vanhaa kalenteria, jossa vuodessa oli kuun neljän viikon kierron mukaisesti 13 kuukautta. Vanhan kalenterin mukaan elämme nyt 12.12.-8.1. Talvipyhäinkuuta eli ensimmäistä Sydänkuuta. Toinen Sydänkuu eli Helmenkuu sijoittuu välille 9.1.-5.2.
Pakana-aikana meillä Pohjolassa vuoden lyhimmän päivän toteaminen ei onnistunut päivälleen nykyiseen tyyliin, mutta keskitalven yön juhlan viettoon soveltui hyvin myös lähin Täydenkuun juhla tammikuussa, jolloin jumalille uhrattiin verilahjana ihmisiä ja eläimiä.
Viikinkikuningas Harald Kaunotukka juhlisti aikoinaan uutta Aurinkovuotta merellä hedelmällisyyden jumalattaren Freijn leikkien merkeissä. Hän oli Norjan perustaja ja maan ensimmäinen kuningas vuosina 872-930. Hänen poikansa Eerik Verikirves hallitsi maata vuosina 930-933.
Kaunotukan nuorin poika Håkon eli Haakon Hyvä oli vallassa vuosina 934-961. Äijä yritti lahjoa alamaisiaan viinan voimalla, määräämällä joka talouteen tynnyrillisen olutta joulun viettoa varten joulukuun lopulla, mutta ei onnistunut silti käännyttämään norjalaisia kristinuskoon.

Pakanuudelia
Turussa 12-12-2008
Simo Tuomola

lauantai 6. joulukuuta 2008

Äänin 100-88

Senaatin ehdotus

Mitäs tänään juhlittais. Ja Suomen kansa rohkenee samalla toivoa maailman muiden kansojen tunnustavan ...
Eli Suomen Senaatti Svinhufvudin ja Kallion johdolla antoi 4.12.1917 Eduskunnan käsiteltäväksi ehdotuksen uudeksi hallitusmuodoksi Suomelle. Eduskunta hyväksyi Itsenäisyysjulistuksen 6.12.1917 ja kaivattu tunnustus Venäjältä saatiin 3.1.1918, jonka jälkeen tunnustus saatiin 4.1. Ranskalta ja Ruotsilta ja 6.1. Saksalta. Iso-Britannia ja Yhdysvallat tunnustivat Suomen vasta parin vuoden viivyttelyn jälkeen.


Paraatikunnossa
Turussa 6-12-2008
Simo Tuomola

Sinterklaas

Nikolaos Ihmeidentekijä

Joulupukilla on ihan oikea historiallinen henkilö ja lahjojen jakaja muinaisena esikuvanaan. Hän teki salaa hyviä tekojaan, auttoi ihmisiä taloudellisesti, varakas mies kun oli. 200-luvun lopulla syrjäisessä roomalaisessa tukikohdassa Turkissa syntynyt, Lyykian Myran piispaksi valittu, Pyhä Nikolaos loi pohjan joulun lahjojen jakamisen aatteelle.
Hänen kuolinpäivänään 6.12. täytettiin 1100-luvulla sukkia pähkinöillä ja muilla herkuilla ja jätettiin lahjana köyhille. Mies kuoli ja haudattiin Myraan vuonna 340, josta Barin merimiehet kävivät ryöstämässä mannaa tihkuneet pyhäinjäännökset Italiaan 1087 oman kaupunkinsa vetonaulaksi, kun kerran venetsialaisilla oli esittää Pyhän Markuksen luut.
Kun pyhäinjäännösten palvonta sittemmin kiellettiin lailla 1500-luvulla, siirtyi myös Pyhän Nikolaoksen päivän vietto perinteineen nykyisen joulun kohdalle. Joissakin maissa lahjoja jaetaan edelleen alkuperäisellä paikallaan.


Kaalimaan vartijana
Turussa 6-12-2008
Simo Tuomola

torstai 4. joulukuuta 2008

Leviathan

Tänään on luvassa poliittista filosofiaa ja ympyrän neliöimistä. Tulee näet kuluneeksi tasavuosia englantilaisen filosofin Thomas Hobbesin kuolemasta 4-12-1697. Hänen kuuluisin teoksensa on Leviathan, jossa kaavaillaan valistunutta diktatuuria estämään tätä kaikkien sotaa kaikkia vastaan.

Hallinnon teoriaan luodaan käsite yhteiskuntasopimuksesta ja yksinvallasta, ja Hobbes pohtii myös vapaan tahdon ja determinismin kuvioita maailmassa, joka kantaa kaanilaisen mytologian merihirviö Leviathanin nimeä.

Mahdottomien tehtävien sarjassa mies otti osaa myös keskusteluun abstraktista algebrasta ajankohtaisen kiistan koskettua tuolloin ympyrän neliöimistä, josta ei tolkkua saatu, eikä saada kuin pii mitätöimällä. Ne muut matemaattiset antiikin aikaiset ansathan ovat kuution kahdentaminen ja kulman jako kolmeen yhtäsuureen osaan.


Osaan, jos osaan
Turussa 4-12-2008
Simo Tuomola

tiistai 2. joulukuuta 2008

Napon mopo

Tämä päivämäärä 2-12 pitäisi oikeastaan omistaa Napoleonille. 2-12-1804 Napoleon Bonaparte kruunasi itsensä Notre Damen katedraalissa Pariisissa Ranskan keisariksi ja 2-12-1805 mies joukkoineen voitti Austerlitzin taistelussa itävaltalais-venäläiset vastustajat.

2-12-1851 Ranskan presidentti Louis Napoleon Bonaparte teki puolestaan vallankumouksen ja ryhtyi diktaattoriksi. 2-12-1851 samainen Napoleon kruunautti itsensä keisariksi nimellä Napoleon III. Hän oli siis Napoleon Bonaparten veljenpoika. Napohan oli kuollut 5.5.1821.

Ja onpa Napoleonia todella syytä kunnioittaa myös täällä Suomen maassa, sillä hän vaikutti ratkaisevasti Suomen erottamiseen Ruotsista 1809 ja sitä tietä Suomen valtiolliseen kehitykseen. Suomi jäi Venäjän kainaloon ja Ruotsissa valtaan nousi Bernadotte-suku. Meidän oli hyvä oppia tuolloin ranskaa, kun se molemmissa hoveissa oli tuolloin käyttökielenä, niin Aleksanteri I:n Venäjällä kuin Kaarle XIV Juhanan Ruotsissakin.

Napoleonin ajan muistomerkkeinä meillä on jäljellä kaksi sarkofagin muotoista kiveä Porvoon Onas-saaren eteläkärjessä. Ne louhittiin todella Napoleonin haudalle sargofagikäyttöön, mutta jostain syystä ne jäivät kuitenkin tuolloin Suomeen maamerkeiksi.


Parlesvous
Turussa 2-12-2008
Simo Tuomola


maanantai 1. joulukuuta 2008

Liehakko

Tänään 1-12 muistamme Ruotsin kuninkaan Maunu Eerikinpoika Liehakon kuolinpäivää 1.12.1377. Maunu Ladonlukon toinen poika toimi Ruotsi-Suomen kuninkaana 1319-1364 ja vieraili pariinkin otteeseen Turussa. 1.-4. syyskuuta 1347 hän käväisi täällä säätämässä yleisen maanlain ja oleskeli kaupungissa myös 13.-15.5.1351. Vuonna 1350 hän sääti kaupunkilain, jossa Turku sai uudelleen oikeuden ulkomaankauppaan.

Turku-rakkauteen kuninkaalla oli myöhemmin omatkin syynsä. Hänellä oli hovissa oma suosikkinsa, nuori aatelismies, herttua Pentti Algotinpoika, joka oli sekä kuningatar Blanka Namurilaisen että kuningas Maunu Eerikinpojan rakastaja. Hänet kuningas palkitsi Suomen herttuan arvonimellä 1355 ja sai neuvonantajansa Pyhän Birgitan samalla kääntymään itseään vastaan. Sitä se mustasukkaisuus teettää paremmissakin piireissä.


Liehakoiden
Turussa 1-12-2008
Simo Tuomola