tiistai 23. elokuuta 2016

Ruisrock 1970

Tänään 23-8 olemme kerääntyneet sankoin joukoin Ruissalon kärkeen Saaroniemeen. Turku International Pop & Rock Festivaalit  1970 ovat tulleet päätöspäiväänsä ja juhlaväkeä on kertynyt Turkuun kolmen juhlapäivän aikana kaiken kaikkiaan ennätykselliset 38000 maksanutta katsojaa kaavaillun 5000 sijasta.

 
 Ensimmäisen Ruisrockin 1970 juliste on Timo Aarnion käsialaa. Aarniala siis tekijänä, korjaten.


Wikipedia kertoo; Ensimmäinen festivaali järjestettiin Saaronniemen leirintäalueella Ruissalon saaren kärjessä vuonna 1970, ja se keräsi 38 000 katsojaa. Ulkomaisina esiintyjinä olivat mm. Family, Colosseum ja Argent. Vuotta myöhemmin väkeä saapui 100 000, ja vaikka sää oli huono, yleisön villitsi Canned Heat. Lavalla esiintyi myös turkulainen kitaristi Tommie Mansfield, vaikka järjestysmiehet kiusasivat häntä irrottamalla plugin pistorasiasta.

Tapahtuma noteerattiin myös ulkomailla; Englantilainen viikottain ilmestyvä musiikkilehti New Musical Express kirjoitti ensimmäisestä Ensimmäisestä Turun Rockfestivaalista (tapahtuman julisteessa Turku International Pop & Rock Festival) otsikolla “Something New: A Rock Festival Expecting 5,000 Draws 30,000! — British Groups Stars of First Finnish Woodstock.” (’Jotain uutta: Rockfestivaaliin odotettiin 5 000 henkeä, mutta tulijoita oli 30 000! — Brittiläiset yhtyeet Suomen ensimmäisen Woodstockin tähtinä.’).
 


 »Joukko suomalaisia opiskelijoita ajatteli, että rockmusiikin tulisi olla edustettuna Suomessa Turun vuosittaisilla Musiikkijuhlilla. Niinpä he taivuttelivat kaupunginisät antamaan heidän käyttöönsä ilmaiseksi leirintäalueen kuuden mailin päässä kaupungista, hyvinvarustetulla niemellä, jossa kasvaa kuusia, ympärillään Itämeri, jonka vesi on vihreää kuin myllylammessa.» (New Musical Express).



Vuoden 1970 esiintyjälistaus oli jo komeaa luettavaa; Argent (Iso-Britannia), Blue Mink (Iso-Britannia), Colosseum (Iso-Britannia), Family (Iso-Britannia), Jo-Ann Kelly (Iso-Britannia), Daddy Longlegs (Yhdysvallat), Burnin' Red Ivanhoe (Tanska), Flamengo (Tšekkoslovakia), Metro (Unkari), Pugh Rogefeldt & Hjärtans Ungar (Ruotsi), Made in Sweden (Ruotsi), Wigwam, Tasavallan Presidentti, The Charlies, Kalevala, Hasse Walli Eternal, Tommie Mansfield, Jussi Raittinen, Rauli Badding Somerjoki, Tylympi Kohtalo, Konsta Jylhä & Kaustisen purppuripelimannit.

YLE:n dokkari asiasta kertoo; 

Ensimmäinen Ruisrock elokuussa 1970 veti paikalle noin 38 000 juhlijaa kolmen päivän aikana. Maine kiiri kauas, ja seuraavana kesänä Ruisrock oli yksi Euroopan suurimmista musiikkitapahtumista. Ruisrockin perustajat halusivat lähteä liikkeelle tosissaan heti alusta alkaen.
 


- Lähetimme kirjeitä kaikille bändeille, jotka vain keksimme. Myös Rolling Stones oli postituslistalla, mutta saimme vastauksen, että Mick Jagger lomailee, muisteli Olli Pellikka.

Perustajajäsenet eivät voineet hurjimmissa unelmissaankaan kuvitella, että Ruisrock jatkuisi vielä vuonna 2016.

- En tiedä muutimmeko historiaa, mutta jotakin saimme aikaan, koska tapahtuma jatkuu edelleenkin, mietti Olli Pellikka.

RIP Ollille - hänen päivätyönsä tuli täytettyä 19-8 2016. Pellikka oli armoton Irlannin ystävä ja syntyään Turusta 3-2 1949.


Ruisrockin alkuaskeleet kuuluivat myös omaan ohjelmistoon, kun pullakuskin apulaisena kuljetimme lasteittain Sirkkalan Leipomon sämpylöitä ja lihiksiä aluelle ja kas kummaa - sinne sitä tuli jäätyä musiikkiakin kuuntelemaan ja ihmisiä ihmettelemään. Toki omasta levyhyllystä löytyi jo tuolloin paikalla esiintyneitä bändejä Colosseum etunenässä. Täsmennys; Ruissalon kartanon kahvio oli tuolloin leipomon asiakkaana - sinne tuotteita vietiin.

Eikä pelkästä rockista ollut kyse - muistikuvissa elävästi Konsta Jylhä, jonka Peltoniemen Hintriikan surumarssi kolahti festariyleisöön ihan täysillä ja rehellisesti.

Vuotta 2020 odotellessa

Turussa 23-8 2016
Simo Tuomola


4 kommenttia:

  1. No tuo Sirkkalan leipomo oli tässä yhteydessä uutta. Ja se, että Simo oli pullakuskina. Mutta hyvä meininki siellä oli ja olisin 2020 osallistunut, mutta palautukseen meni liput...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mikään unknown vaan Markku Haapanen, neljännen polven turkulainen

      Poista
  2. Pieni korjaus. Julisteen tekijä oli Timo Aarniala eikä Aarnio. Myös tuo pullakuskijuttu on hiukan outo koska eka Ruissin katuruuan vaatimattoman tarjoilun hoiti LSO.

    VastaaPoista
  3. Katuruuan hoiteli siis LSO. Sirkkalan leipomon asiakkaista yksi toimi alueella koko ajan, se kartanon kahvila, sinne veimme täydennystä.

    VastaaPoista