perjantai 30. elokuuta 2024

Tanelin Puuaapinen

 Tänään 31-8 saamme suru-uutisen Pälkäneeltä. Turussa syntynyt ja toiminut merkittävä kirjanpainaja ja kuvain kaivertaja on kuollut. Daniel Medelplan kaiversi Pälkäneen puuaapisen Yxi Lasten Paras Tawara puulaatoille Isonvihan aikana vuonna 1719.

Daniel (Taneli) Medelplan (noin 1657 Turku31. elokuuta 1737 Pälkäne) oli kirjanpainaja, joka kaiversi Pälkäneen puuaapisen puulaatoille Isonvihan aikana vuonna 1719.



 Pälkäneen entisessä vaakunassa komeilee Aapiskukko Medelplanin innoittamana.

Tuon ABC-Kirjan viimeisellä sivulla komeilee ensimmäistä kertaa se kaikille niin tuttu Aapiskukko. Viimeinen tunnettu kappale tätä teosta tuhoutui Turun palossa 1827, mutta tiedot teoksen painovuodesta, painatusmenetelmästä, sisällöstä ja aapiskukosta löytyvät säilyneistä asiakirjoista.

Kun isonvihan aikana tuli Pälkäneen papistolle puute lukemisen opetteluun tarvittavasta materiaalista, päätyivät he tilaamaan kirjapainon taitaja Taneli Medelplanilta tähän tarkoitukseen soveltuvan aapisen.

Daniel Medelplan otti työn vastaan ja kaiversi aapisensa 28 sivun mittaisen tekstin puulaatoille, joilla painoi joukon aapisia. Kirjapainotaitonsa hän oli oppinut jo toimiessaan alalla Turussa.




Koukeroisen fraktuuratekstin kaivertaminen peilikuvana on vaatinut taitoa ja tarkkuutta, ja Medelplanin tehtävää on vaikeuttanut myös sodan oloissa painovärin ja paperin valmistus ennen varsinaiseen puristutyöhön ryhtymistä.

Suomalaisten kirjapainojen siirryttyä isonvihan vuoksi Tukholmaan aiheuttaen pulan lasten aapiskirjoissa kirjanpainaja Daniel Medelplan kaiversi puulaatoille ja painoi niillä Pälkäneen puuaapisen.

Aapisen etulehdellä oli teksti "Yxi Paras Lasten Tawara, elli ABC-Kirja, joca on suuren tarpeen tähden leicattu Puuhun ja Pälkänen Seurakunnan Saarnamiesten toimituxen cautta, Prändätty Pälkänellä Daniel Medelplanilda Tauralan Kylässä 1719". Ainoa jäljelle jäänyt kappale tuhoutui Turun palossa 1827.





Medelplanin isä oli turkulainen Johan-niminen vaununtekijä. Vuonna 1678 Taneli otettiin Turun akatemian kuvien kaivertajaksi, mutta hän myös valoi kirjasimia, sitoi kirjoja ja harrasti kuvanveistoa.

Isä: Jonas Svensson Medelplan Vaununtekijä, kuollut jälkeen 1692. Sekä poika Daniel että tämän poika myöhemmin Vesilahdella tuomittu alioikeudessa kuolemaan mutta molempien tuomion hovioikeus lieventänyt.


Lapset
1. Daniel Jonasson Medelplan , syntynyt 1657 Turku. Tauluun 2
2. Johan Jonasson Medelplan , syntynyt Turku. Tauluun 9
3. N. Jonasdotter Medelplan , syntynyt Turku. Tauluun 13
4. Jacob Jonasson Medelplan Constapel, Gewaldiger, syntynyt Turku.

Petrus Bång (1633-1696) toimi Viipurin hiippakunnan piispana 1681-1696. Tämä ruotsalaissyntyinen mies mainitaan 1600-luvun etevimmäksi virkansa hoitajaksi. Hän oli tehnyt useita ulkomaanmatkoja ja oli suomen kielen taitoinen. Bång perusti omilla varoillaan kaupunkiin kirjapainon, joka oli Suomessa toinen järjestyksessä. Hän edisti tarkastusmatkoillaan lukutaitoa seurakunnissa.

Vuosina 1689-1693 Medelplan toimi Viipurissa piispa Petrus Bångin pienen kirjapainon johtajana. Sieltä hän tuli isonvihan aikaan Pälkäneelle, Taurialan kylän Näppilän taloon.


Syynä muuttoon oli paitsi sota, myös hänen saamansa tuomio sukurutsauksesta, kun hän oli solminut suhteen vaimonsa veljentyttären kanssa. Tästä saamansa tuomion hän kärsi vankeudessa Viipurin linnassa. Medelplanin ensimmäinen puoliso oli nimeltään Gertrud (k. 1693) ja toinen Kristina Grelsintytär (k. 1744).

 
 Johannes (Juhana) Gezelius, vanhempi (3. helmikuuta 161520. tammikuuta 1690) oli Turun piispa ja Turun akatemian varakansleri vuosina 166490.

Pälkäneen papiston ja Turun tuomiokapitulin kehotuksesta Medelplan kaiversi puusta Johannes Gezelius vanhemman vuonna 1666 painattaman aapisen painolaatat "Yxi paras lasten tawara". Kirjaa painettiin satakunta kappaletta, mutta kaikki painetut kirjat kuten myös painolaatat ovat tuhoutuneet. Viimeinen tunnettu Turun akatemian hallussa ollut kappale tuhoutui Turun palossa 1827.

Teoksen koko nimi oli Lasten Paras Tawara, elli ABC-Kirja, joca on suuren tarpen tähden leicattu Puuhun ja Pälcänen seuracunnan Saarnamiesten toimituxen cautta, Prändetty Pälkänellä Daniel Medelplanilda Tauralassa 1719.

Medelplanin muistoa vaalitaan edelleen Pälkäneellä, jossa on hänen muistomerkkinsä rauniokirkon pihassa ja Kukkolan kylässä. Medelplanin aapinen oli tiettävästi ensimmäinen aapinen, jossa oli kukon kuva. Se lienee antanut aiheen myös Pälkäneen entiselle vaakunalle, joka poistui käytöstä kuntaliitoksessa vuoden 2007 alussa.


 
 Isaac Newton

Medelplan oli paikalla Turussa myös vuonna 1680, kun taivaalle ilmestyi tuhoa ennustava Kirchin komeetta, jota myös Newtonin komeetaksi kutsutaan. 

 
C/1680 V1, also called the Great Comet of 1680, Kirch's Comet, and Newton's Comet, has the distinction of being the first comet discovered by telescope. It was discovered by Gottfried Kirch on 14 November 1680, New Style, and became one of the brightest comets of the 17th century – reputedly visible even in daytime – and was noted for its spectacularly long tail.



Lieve Pietersz.Verschuier (1627-1696): Suuri komeetta Rotterdamin yllä


 Varsinais- Suomen kulttuuriperintöblogi kertoo näin; Medelplanin kuva on yllä olevaan maalaukseen verrattuna kaavamainen ja kömpelö, mutta kuitenkin erityinen:  yksi varhaisimmista Suomessa tehdyistä ja säilyneistä painokuvista, joilla ei ole esikuvia ulkomailla.  Sen on päätelty siis olevan Medelplanin itsenäinen  työ ja komeetan ulkonäönkin perustuvan siihen, mitä hän Turun taivaalla omin silmin näki.

Suuri vaara tallennettiin siis  tuolloin myös piirroksiin ja maalauksiin, yhtenä tallentajana Turun Akatemian kuvainkaivertaja Daniel Medelplan. Joulukuun puolivälissä 1680 Turun tuomiokirkon kappalainen Andreas Hasselqvist piti näet näkemänsä pyrstötähden innoittamana tulikivenkatkuisen saarnan ja kappalainen antoi myös painattaa ja kuvittaa
tuomiopäiväsaarnansa, kuvittajana puulaatan tapahtuneesta kaivertanut Daniel Medelplan.



 Suuri komeetta Medelplanin tai pikemminkin kappalainen Hasselqvistin hurmoksen kuvana.

 "Joulukuun puolivälissä 1680 kappalainen Andreas Hasselqvist piti Turun tuomiokirkossa hurmahenkisen saarnan aiheenaan yksikään komeetta ei ole ilmestynyt näkyville ilman tarkoitusta.  Hasselqvist liitti pyrstötähden ilmestymisen Raamatun profeetta Jeremiaan näkyyn kiehuvasta padasta, joka ennusti Jumalan tuomiota pohjoisille kansoille.  Sekä Jeremiaan pata että ”suuri ja kauhea komeetta ja sen hirveä pyrstö” on ikuistettu myös kuvaksi."

 File:Yxi paras lasten tawara.jpg
 

Daniel (Taneli) Medelplan (n. 1657 Turku31. elokuuta 1737 Pälkäne) oli kirjanpainaja, joka kaiversi Pälkäneen puuaapisen puulaatoille Isonvihan aikana vuonna 1719. Vuonna 1678 hänet otettiin Turun akatemian kuvien kaivertajaksi, mutta hän myös valoi kirjasimia, sitoi kirjoja ja harrasti kuvanveistoa.

 
Piispa Gezeliuksen katekismuskirja Yxi paras lasten tawara vuodelta 1666 on koko kansanopetuksen kulmakiveksi muodostunut oppikirja.

Pälkäneen papiston ja Turun tuomiokapitulin kehotuksesta hän siis  kaiversi Johannes Gezelius vanhemman vuonna 1666 painattaman aapisen painolaatat "Yxi paras lasten tawara" puusta. Kirjaa painettiin satakunta kappaletta, mutta kaikki painetut kirjat kuten myös painolaatat ovat tuhoutuneet. Viimeinen tunnettu Turun akatemian hallussa ollut kappale tuhoutui Turun palossa 1827.

Vuonna 1666 piispa Juhana Gezelius vanhempi julkaisee Turussa Peter Hanssonin painamana katekismuskirjansa "Yksi Paras Lasten Tawara", aapinen ja Lutherin katekismus selityksineen.

Hän on kutsunut Turkuun kirjanpainajakisälli Juhana Kaarelenpoika Winterin ensimmäiseksi kirjapainajakseen, päättäessään aloittaa täällä oman oppikirjojen ja hartauskirjojen painotoiminnan. Painon ensimmäiseksi kuvankaivertajaksi tulee Daniel Medelplan.





Suomalainen kirjankuvitus kehittyi huomattavan hitaasti, kuparikaiverrustekniikkaa ei Turussa hallittu lainkaan, vaan turkulainen, vähäinen kirjankuvitus toteutettiin puupiirrostekniikalla. Turun akatemian kirjapainoon palkattiin 1678 puupiirtäjäksi Daniel Medelplan, hänen pääasiallinen tehtävänsä oli väitöskirjojen tieteellinen kuvitus.

Opiskelijat valmistivat myös itse tarvitsemiaan puupiirroslaattoja.
Ensimmäinen suomenkielinen koko Raamattu painettiin Tukholmassa 1642 Osaan painoksen kappaleista oli liitetty frontispiisit. Raamatussa oli myös tekstin lomaan sijoitettu puupiirroskuvasarja.

 
 Enevaldus Svenonius, Presbyter rite vocatus. Aboae: Johan Wall 1688. MEDELPLAN.

Paperipulan vuoksi Gezelius rakennuttaa myös maamme ensimmäisen paperitehtaan Pohjan pitäjään, jossa paperia tehdään painon tarpeisiin käsin lumpuista.

Jos olivat tieteet vahvasti uskonnon otteessa 1600-luvun Turussakin, piti myös silloisten väitöskirjojen sisältää vähän dramatiikkaa erottuaakseen edukseen ja tähänkin tarvittiin Medelplanin erinomaisia kaiverrustaitoja.


Mies kuvitti mm. Elisaeus Hvalin (1652-1708) vuonna 1683 painetun valaita käsittelevän väitöskirjan "Cetographia". Se pitää sisällään kuusi Daniel Medelplanin toteuttamaa puuleikkausta, jotka antavat valaista varsin hyökkäävän kuva ihmisen vihollisina.

Hval; Ylioppilas Turussa 8.12.1679 [Hwaal] Elizeus Eliæ OG _ 145. Respondentti 3.4.1680 pro exercitio, pr. Petter Laurbecchius 914. Respondentti 17.2.1683 pro gradu, pr. Daniel Achrelius 1565. Vihitty papiksi Linköpingin hiippakunnassa 9.7.1683. FM (luult. ei Turussa). — Säbyn kirkkoherran apulainen. Hultin ja Edshultin kirkkoherra 1694. † Hultissa 4.2.1708.

Vuonna 1689 kuvankaivertaja Medelplan siirtyy Turusta Viipurin kirjapainon vetäjäksi.

 
 

Aapisen ääressä
Turussa 31-8 2016
Simo Tuomola

tiistai 27. elokuuta 2024

Tanskan Suomi

 

Jouko Heyno on käyttäjän Matti Niemelä ja
4 muun
seurassa.
1 pv 
Kun Tanska yritti valloittaa Suomen
Riidanhaastamisesta innostuneet näennäisfasistit jaksavat toistaa 20-luvun agraarifasistien satua ”Suomesta, jonka Ruotsi valloitti”. Tämä satu on kuitenkin vailla pohjaa, kuten tutkimus selvästi osoittaa. Ensimmäiset kirjalliset tiedot siitä, että Suomi (Varsinais-) on ollut kiinteä osa Ruotsia (Svea) löytyvät jo ensimmäiseltä kristilliseltä vuosisadalta, roomalaisen kirjoittajan, Publius Cornelius Tacituksen teoksesta, jolle on Antiikin aikana annettu nimeksi ”Germania”. Tässä tekijä kuvaa ”suebeja, jotka eivät ole yksi kansa”, joiden yksi ryhmä oli nimeltään ”suiones”, ja joiden asuma-alueen hän sijoittaa Mälarin laaksoon ja Varsinais-Suomeen ja niiden väliselle alueelle.
Termin kantasanana on Itämeren rannoille jo rautakauden alussa saapuneiden, kantaturkkia puhuneiden, kansainvälisten kauppiaiden käyttämä sana, joka on tarkoittanut ”liittokuntaa” tai ”liittoutuneita”, ”liittolaisia” yms. Samaa alkua ovat paitsi Svea, saame ja Suomi, myös mm. Schwaben. Sen sijaan ”Häme” ei kuulu samaan sanueeseen, vaikka onkin historiallisesti samaan aikaan liittyvä. Sen kantana on, samoin kantaturkkilainen sana, /Jal(?)/, joka tarkoittaa kylää, siis ”Kyläasutus” tms. Samaan sanueeseen kuuluvat mm. Inkerin Jamburg ja Ruotsin Jämtland. Myös ”Ruotsi” kuuluu samaan aikakauteen ja on samaa lähtöä. Nykyinen selitys ruotsin Roslageniin ja germaanikielten soutamista merkitsevään sanaan/sanueeseen ei ole äännelaillisesti pätevä, sen sijaan laina kantaturkista on. Sanan kehittymät tarkoittavat edelleen ”naapuria”, sekä turkkilaiskielissä että mm. unkarissa ja komissa – toki myös venäläisiä ja Venäjää.
Arkeologinen aineisto todistaa myös kiistatta tuon ”suionien” kansan olleen kulttuurisesti yhtenäisen, kattaneen nimenomaan alueen Mälarin altaasta Varsinais-Suomen kautta Baltiaan, nykyisten Viron ja Latvian alueet. Leimallinen kulttuurinen piirre on ollut nk. tarhahautaus, tarhakalmistot, ”tarandkalme”, tarandgravar, joiden yhtenäinen alue on pysynyt noin tuhannen vuoden ajan, kunnes Tanskan poliittinen keskittyminen ja maan aggressiivinen laajentuminen on yhteyden katkaissut, lopullisesti Ahvenanmaan valloituksella 800-luvulla. Tuolloin mainitun saariston alkuperäisväestö tuhottiin, jäljelle jääneiden paetessa minne kukin pystyi, ja tilalle siirtyi germaanikielistä ja siis -kulttuurista väkeä nykyisen Slesvigin alueelta. Noin 95 % Ahvenanmaan väestöstä on lähtöisin tuolta Tanskan eteläosan alueelta. Asia selitettiin geneettisestä aineistosta (veriryhmät) jo 40-luvun lopulla (Nevanlinna).
Ja sitten Tanskaan ja tanskalaisten johtajien suurvaltaunelmiin.
Kaikki alkaa viikinkiretkistä, joista ensimmäisenä on pidetty Lindisfarnen luostarin ryöstöä. Tuo oli siis ensimmäinen tunnettu Brittein saarille tehty. Toki viikinkiretkiä on tehty aiemminkin, mm. Itämerellä, mutta Lindisfarnen luostarin ryöstö vuonna 793 on ensimmäinen, josta ja jonka tekijöistä on varmaa kirjallista tietoa. Äärimmäisen todennäköistä kuitenkin on, että kyseessä ei ollut ensimmäinen tällainen ryöstöretki. Llisäksi sen on täytynyt olla hyvin tiedusteltu, Lindisfarne oli piispan asemapaikka ja sen tiedettiin olevan ”ryöstämisen arvoinen”.
Ja ryöstöretkestä nimenomaan oli kyse. Jo termi ”viikinki” viittaa merirosvouteen. Ensimmäinen kirjallinen esiintyminen on anglo-saksien kronikassa muotoa sæ: vicingas. Ensimmäinen sana on suomeksi ”meri”, ruotsi ”sjö”, englannin ”sea”, saksa ”See”, toinen osa on tuohon aikaan jo ikivanha kantaturkkilainen laina, joka Clausonin sanakirjassa kääntyy englanniksi ”highwayman” eli ”maantierosvo”. ”Viikinki” tarkoitti tekstissä siis suunnilleen ”merten maantierosvoa”. Tekijät olivat tietojemme mukaan ”Norse” -nimellä englanninkielisessä kirjallisuudessa tunnettua väkeä Tanskan salmien alueelta, nuoria huligaaneja ja nuorisorikollisia, jotka eivät kotonakaan olleet kenenkäään suosiossa. Yleensä viikinkiretkien tekijät olivatkin yllättävän nuoria, esim. norjalainen Olavi Pyhä (Oláfr hinn helgi, 993 – 29. heinäkuuta 1030, Norjan kuningas vuosina 1015–1030) oli Itämerellä riehuessaan noin 15 vuotias jengijohtaja. Toki hänellä oli äiti mukana tiskaamassa ja kertomassa iltasatua, ja äiti jäikin vangiksi Virossa, jossa äiti ja poika molemmat myytiin orjaksi. Lopulta Olavi tappoi isäntänsä ja pakeni äitinsä kanssa takaisin kotiin. Tämä on kuitenkin jo parisataa vuotta myöhemmältä ajalta, mutta hyvä esimerkki tilanteesta laajemminkin.
”Viikinkiaika” Suomen arkeologiassa tunnetaan nimellä ”Myöhäisrautakausi” (vuodet 800/825–1200/1300). Se siis kattaa melko pitkän ajan, mutta osuu pitkälle yhteen nyt tarkasteltavan aiheen kanssa. Lisäksi pitää huomioida jakso tuon lopusta aina Kustaa Vaasan kruunajaisiin 1523 asti. Eöo yhteensä noin 700 vuoden ajanjakson. Ja sitten Tanskaan:.
Rautakauden aikaana Itämeren ympäristössä ei ollut varsinaisia selkeitä valtiomuodostumia hallittavista erillisine hallintohierarkioineen. Toki valtio sinänsä oli, kansojen asuma-alueilla rajat, joiden sijainnista käytiin kiivaitakin sotia, mutta hallintojärjestelmä oli eräänlainen voimakäyrön anarkia. Väestötiheys oli pieni, melko tasainen ja väheni pohjoiseen mentäessä niini idässä kuin lännessäkin. Kristillisen maailman ulkopuolella vakiintuneita valtiomuodostelmia oli oikeastaan vain Venäjän suomalais-ugrilaisilla ja oguuriturkkilaisilla kansoilla. Myös pohjois-germaanien yhteiskunta oli tämän ”metsien anarkian” varaan rakentunut järjestelmä. Sen rajoina etelässä oli, kansainvaellusten seurauksena, Tanskan etelärajalla nk. Danevirke, slaaveja vastaan rakennettu vahva puolustuslinja, jota käytettiin sotatoimissa suunnitelmallisesti viimeisen kerran Tanskan Saksan sodassa 1864.
Tanskan, tai siis pojoisgermaanien, historian kehitys kansainvaellusajan päättymisen ja viikinkiajan alkamisen jälkeen on enemmän kuin mielenkiintoinen. Aseistettujen kakaroiden riehumisena alkanut toiminta alkoi saada järjesttäytyneempiä muotoja huligaanien saadessa lisää ikää ja kun alkoi paljastua, että muualla tosiaan oli ryöstettävää ja vallattavaa, ja vastarinta melko heikkoa. Tmä johti hiljalleen yhteiskuntarakenteen tiivistymiseen, hallinnon merkityksen kasvuun ja vallankeskitykseen. Ennen viikinkiaikaa pohjoisgermaanien ”kuningas” oli asemaltaa suunnilleen sama kuin balttikansojen, itämerensuomalaisten tai slaavien. Kuningas oli ennen kaikkea yhteisön sotilaallisen voiman johtaja, ja ”vallassa” vain sotatoimien ajan. Tilanteen rauhoituttua aiempi ”voima-anarkia”, eli käytännössä suhteellisen normaali rauhan aika jatkui, ja ”kuningas” oli mikä tahansa vakiintuneen toimintaryhmän johtajaa tarkoittava nimitys, nuottakuninkaasta vaikkapa metsästyskuninkaaseen. Termi on huomattavasti vanhempi siis kuin se ”kuninkuus”, jota sana nykykielissä tarkoittaa. Kansalliset rajat olivat selvät ja jyrkät, niitä puolustettiin asein, mutta sisäinen järjestäytyminen perustui perinteiseen naapurin kunnioittamiseen.
Pohjoisgermaanisen yhteiskunnan vähittäinen ja tasainen tiivistyminen ja varsinaisen hallinnon synty ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia. Tämä johti voimakkaaseen muuttovirtaan pohjoiseen, maitse ja meritse. Tilanne ”räjähti käsiin” 800-luvulla, jollin Tanskan alueelta lähti valtava muuttoliike nykyisin ”Ruotsiksi” kutustutuun, vakiiintuneen asutuksen, suuntaan, ja Pohjanmeren rannikkoa pitkin pohjoiseen. Tämä johti väistämättä sotilaallisiin yhteydenottoihin. Norjan osalta väkivaltainen ekspansio päättyi itämerensuomalaisten kanssa solmittuun rauhaan, jossa asutusrajaksi määrättiin Sogne-vuono, Norjan pisin vuono. Lisäksi (tässä kannattaa verrata Pohjanmeren asutushistoriaan) uudisasukkaille luvattiin pääsy alueille, joilla itämerensuomalaiset eivät suuremmin viiihtyneet, paljaille aja asumattomille saarille Trondheimiin ja Haalogalandiin saakka. Asutus sallittiin saarille, joiden ympäri pohjoisgermaanit pääsivät purhetimaan aluksillaan. Mantere oli mamuilta kiellettyä aluetta. Nykyisen Ruotsin alueella raja kulki Smoolannin etelärajaa pitkin, ja tärkeä raja-alue oli Göötanmaan Finnveden. Nimi on läpinäkyvä: Tarkoitti ”finn” sitten itämerensuomalaisia tai lappalaisia (saamelaisia), ”veden” on suomeksi ”rajametsä”. Se siis oli selvä raja-alue ”finnejä” vastaan. Paikannimistö osoittaa, että kyseessä olivat itämerensuomalaiset, samoin esim. vero- ja tuomiokirjat 1300-luvulta.
Ruotsin kohdalla Tanskan kehittyvän kuningaskunnan toiminta muistuttaa tekosyiltään Venäjän nykyistä ja vaikkapa 30-luvun Saksan silloista ”kansanyhdistämistä”: valloitusyritysten motiivi oli ”yhdistää” väestö, ts. alistaa keskusvaltaa pakoon lähteneet kuninkaan vallan alle. Keskeiseksi osoittautui kristinuskon leviäminen valtionuskonnoksi, minkä seurauksena kiningas alkoi vedota ”Jumalalta saatuun valtaan” kansalta saadun sijaan. Näin kaikki vastustus koettiin (oikeutetusti) pakanalliseksi, ja murskattiin armotta. Osa pakolaisista ”livisti” jopa Islantiin ja lopulta Amerikkaan asti. Ensimmäisenä kristittynä kuninkaana mainitaan Harald Sinihammas (kaste 960), mutta ilmeisesti tämä ei tarkkaan ottaen pidä paikkaansa, vaan Harald oli ensimmäinen, joka tunnusti kirko ylivallan. Kristittyjä seurakuntia ilmeisesti oli jo runsaasti, mutta esim. Norjassa kirkot olivat paikallisten suursukujen omistamia, eivät katolisen kirkon. Suvut myös palkkasivat itse papit, ja kristinusko oli näin Pohjolassa melko lailla Rooman valvonnan ja määräysvallan ulkopuolella, tuohon Haraldin kasteeseen saakka.
Tanskalaisasutuksen leviämistä on helppo seurata paikannimistöstä (B. Pamp, Ornamn i Sverige), tanskalaisesta pikkukaupunkia ja kylää merkitsevästä termistä ”drup” kehittyy ruotsin kieleen jonkun toisen maalle luvallisesti perustettua pienasutusta, ”torp”, suomen ”torppa”. Se alkaa Smlannista 800-luvulla ja päättyy kuin leikaten 1500-luvulla Ruotsin valtion perustamiseen. Kehitys johti pitkäaikaisiin sotiin Ruotsin ja Tanskan kesken, ja ne oikeastaan päättyivät, kun alkuperäinen motiivi oli jo kauan sitten unohdettu, 1814, kun Ruotsi otti haltuunsa Norjan. Sota jäi ylipäätään viimeiseksi Ruotsin tähän asti käymistä.
Tanska ryhtyi tosissaan laajentamaan valta-aluettaan, kun sen sotavoimat kehittyivät etelää vastaan käytyjen kokemusten takia. Pääkohde oli aluksi Pohjanmeren ympäristö, jossa vallattiin osa Englantia (Danelaw ym. alueet), ja laajeni lopulta kuninkaan vallan ulottumattomiin, uusina asutuskeskuksina, kuten Normandia ja Sisilia (tanskalaisten Sikelö). ”Koko maailma” alkoi saada pohjoisgermaanisia erityisnimiä, ehkä tunnetuimpina pohjoisen Holmgård, nyk Holmgory, Vienanmerellä, Aldeigjuborg, Laatokanlinna, ja Jorsala, Jerusalem, vain muutaman mainitakseni. Tuaregien asuste teki Afrikasta Blålandin, Sinimaan, jne.
Syntyi lyhytaikainen Pohjanmeren suurvalta, Knut Suuren Tanska (kartta alueesta suurimmillaan alla, siinä eräitä ”perinteisiä” virheitä, kuitenkin). Kartta 1
Lopullisesti Tanskan rooli Englannin historiassa lakkasi Vilhelm Valloittajan, Guillaume le Conquérant, saapumisen myötä. .Toki hänkin oli tanskalaista sukujuurta, mutta se ei noihin aikoihin suuria merkinnyt, taisteltiin oman ja suvun valta-aseman puolesta, melko lailla keinoja kaihtamatta, mikä oli Katolisen Euroopan (valtio, jossa kirkolla oli viimesijainen valta) vahvistuva käytäntö.
Englannin menettämisen myötä Tanskan pää-ilmansuunnaksi tuli itä, Itämeren alue. Politiikka sai myöhemmin yleistermiksi ”Dominium Maris Baltici”, ja siitä taistelemiseen osallistuivat käytännössä kaikki alueen kansat, maalla ja merellä – muttei sentään vielä ilmassa. Toki Tanskan toiminta oli alkanut jo tuon edellä mainitun muuttoliikkeen seurauksena. Ensimmäinen tavoite oli vastustajan voimien ja organisaation hajoittaminen ja tuhoaminen, mikä osin onnistuikin. Jo 800-luvun puolivälin tienoilla tanskalaiset olivat vallanneet vihollismaan keskeisen solmukohdan, Ahvenanmaan saariston, suorittivat alueella nykyisin etniseksi puhdistukseksi kutusuton toimen ja asuttivat saariston Slesvigistä tulleilla siirtolaisilla. Paikat nimettiin uudelleen ja vain muutama itämerensuomalaista lähtöä oleva paikannimi jäi jäljelle, joista esimerkkinä Myrskyluodon Maijastakin tunnettu Simskäla.
Kun itämerensuomalainen voimakeskus, joka ulottui Uplannista Varsinais-Suomen ja läntisen Uudenmaan kautta Viroon ja Latviaan, näin saatiin katkaistua, tuli Itämeren haltuunottosuunnitelma mielekkäämmäksi, vaikkei se lopulta onnistunutkaan. Kehitys näytti kuitenkin melko järjestelmällisesti: ensin iskettiin Viron alueelle, kun virolaisten oma sisällissota oli johtanut ulkomaisen avun kutsumiseen viron kristittyjen tueksi. Lopulta heillekin kävi huonosti, mutta siitä enemmän toiste. 1200 Riikaan (joka paikannimenä on itämerensuomalainen, samaa kantaa kuin ”riihi”, ja tullut viljanvientikaupan harjoittamisesta, viljavarastoista) saapui saksalaisia ritareita. Näiden oma päämäärä ei kuitenkaan ollut virolaisten kristittyjen auttaminen, vaan ”Marianmaan” valtaaminen ja läänittäminen, sen jälkeen kun Palestiinassa asiat olivat menneet täydellisesti päin seetriä.
Tanskan ristiretket Suomeen
Varhaiset säilyneet tanskalaiset lähteet mainitsevat useista Suomeen tehdyistä retkistä. Monissa tapauksissa maininnat eivät kuitenkaan kohdistu mihinkään yhteen tiettyyn retkeen vaan kyse on todennäköisesti useampina vuosina tehdyistä retkistä. Esimerkiksi vuonna 1187 ristiretkeilijä Esbern Snare oli joulupidoilla pitämässään puheessaan Jerusalemin vapauttamisesta viitannut myös tanskalaisten suomalaisista saamaan suureen voittoon.
Tanskalaiset tekivät ristiretken Suomeen ainakin vuonna 1191 kuningas Knuut VI:n johdolla. Tanskalaisissa annaaleissa mainitaan, että retken seurauksena Suomi "tuli valloitettua kovalla kädellä". Vuonna 1202 tehtiin myös ristiretki Suomeen Lundin (tuolloin Tanskaa) arkkipiispa Andreas Sunesenin johdolla. Paavi Innocentius III nimitti Sunesenin kaksi vuotta retken jälkeen vuonna 1204 paavilliseksi lähettilääksi ja kaikkien Itämeren alueen ristiretkien järjestelijäksi.
Tanskan ristiretkistä on kirjallista aikalaisaineistoa, Ruotsin tekemistä ei.
Pommeri vallattiin 1219, Viro 1219. Tanskan pyrkimykset keskittyvät Itämerelle ja Suomenlahdelle. Tärkeä syy oli päästä kiertämään virolaisten hallitsema eteläisempi kauppareitti Tarton kautta. Viro ei ollut mikään ”hajanaisten heimojen alue”, kuten mm. Hovi ja Zetterberg esittävät, vaan uskomattoman rikas alue, joka kannatti yrittää vallata. Esimerkiksi puolet(!) Euroopan keskiaikaisesta lasitavarasta on löydetty tartolaisten kauppiaiden jätekasoista. Yksi kolmesta 1300-luvun musketista, jotka Euroopassa ovat jäljellä, on Tarton museossa. Ei köyhää aluetta kannata yrittää vallata, ja Sama koskee tietysti Suomea.
Narimontas/Narimantas 1333 läänityksikseen Käkisalmen, Kaprion, Pähkinälinnan ja eräitä muita Novgorodin alueita, palkkalääniksi tuesta Moskovaa ja Tanskaa vastaaan.
Tämän kehityksen kannalta mullistavaa oli kuningatarn Margareetan yritys rakentaa Itämerelle pohjoinen suurvalta, personaaliunioniin perustuva, Tanskan johtama voimakeskus. Ajatus oli hyvä, mutta epäonnistui täysin, ja johti lopulta Tukholman verilöylyyn ja koko rakennelman hajoamiseen. Ylipuolet ajasta Ruotsilla oli oma hallitsijansa, jota Tanska ei tunnustanut, ja Tanskalla hallitsija, jota Ruotsi ei tunnustanut. Horjuva personaaliunioni norjalaisten kanssa pysyi, mutta sen hyödyt Tanskalle jäivät vaatimattomiksi. Oleellista kuitenkin on, että Kalmarin Unionikirjassa ei ole yhdenkään(!) norjalaisen mahtimiehen sinettiä eikä Ruotsin valtaneuvosto koskaan laillistanut, hyväksynyt, ratifioinut, sitä. Kalmarin Unionia ei siis todellisuudessa koskaan saatu aikaiseksi. Lopullisesti kaunis ajatus siirtyi historiaan, kun Kustaa Vaasasta tuli Ruotsin ensimmäinen ”oikea” kuningas 1523. Ruotsin valtio siis, valtio-opillisessa mielessä kuningaskuntana, syntyi vasta silloin.
Tanskan yritykset Suomen(kin) valtaamiseksi kuitenkin jatkuivat voimalla edellä mainittujen ristiretkien ja Viron valtaamisen 1219 jälkeen. Tilannetta pahensi suomalaisten ja ”ruotsalaisten” kannalta se, että Tanskan valtaa pakoon lähteneitä maahanmuuttajia alkoi saapua Pohjanlahden rannikolle ja itäiselle Uudellemaalle. Läntinen Uusimaa (nykjaottelussa, siis) oli edelleen tiiviissä yhteydessä Viroon, kuten paikannimistö siellä (ja myös Varsinais-Suomessa) osoittaa; Karjaa, Lohja, Paattinen, Halinen, jne. Luettelo on kattava. Pitää myös muistaa, että tanskalaisten valta Virumaalla oli melko ohut, keskittyi lähinnä Toompean linnaan. Ylipäätän koko Viron valtaaminen kesti muualta saapuneilta valloittajilta, tanskalaisilta ja saksalaisilta, noin 130 vuotta, joten mistään ”hajanaisuudesta” ei ollut kyse, kuten em. tutkijat teoksissaan esittävät.
Tanskan 1100-luvulla alkaneet yritykset Suomen (koko sen alueen, joka nykyisin luetaan Suomeksi, ei vain sen varsinaisen) kuitenkin jatkuivat. Maahan perustettiin muutama voimakas linna ja välialueita otettiin haltuun rakentamalla ”pakanamaahan” – jossa toki oli jo kristittyjä todennäköisesti paljonkin, mutta jotka eivät olleet itäisen tai läntisenkirkon ”alamaisia2, vaan aikansa vapaakirkollisia, kuten Norjassakin – kivikirkkoja, jotka olivat ensisijaisesti linnoituksia ja toissijaisesti tanskalais-katolisia jumalanpalveluspaikkoja. Kirkot oli varustettu ampumatelinein, joita on edelleen nähtävissä ajan virolaisissa kivikirkoissa, ja ne oli suunniteltu ja rakennettu torjumaan myös ajan raskaan aseistuksen, heittokoneiden, ”ammunnan”. Siksi niissä, etenkin vanhimmissa, on edelleen ulokkeita, jotka pakottivat hyökkääjän alttiiksi kirkosta ammuttavien nuolten vaikutukselle. Vinosta kulmasta ei kirkon seinään voinut osua.
Alla olevassa kuvassa Maarian kirkon eteläseinästä edelleen näkyvissä tuo heittokoneita varten rakennetun ulokkeen luhut kaista. Samalla kannattaa kiinnittää huomiota ikkunaan, joka on suurennettu 1500-luvun jälkeen, kun tykistö teki kirkot sotilaallsiesti merkityksettömiksi, ja ”valaistusta” voitiin lisätä. Ulokkeet poistettiin osasta kirkkoja, tai niitä ainakin pienennettiin, kirkon ovi siirrettiin maatasoon jne.
Mutta takaisin tanskalaisten toimintaan: Linnoitusten ja kirkkojen rakentaminen aloitettiin siis jo 1200-luvun alussa. Markus Hiekkasen esittämät ajoitukset huomioiden otteen tiivistyminen näkyy selvästi. Suomen väkiluku ei noussut, vaan, etenkin eteläisessä Suomessa kirkon ja tanskalaisten valta, ja samalla kirkkouskovaistenkristittyjen määrä, lisääntyi voimakkaasti, mikä teki linnoitusketjuista tiiviimmän. Linnat joiden tueksi kirkot rakennettiin, olivat joko tanskalaisten tai saksalaisten (Hämeen linna) rakentamia. Ritarikunnan osuus näkyy sekä paavin bullassa, jossa sitä kehoitetaan rantautumaan Suomeen ”puolustamaan kristikansaa”, ja itse linnan rakennustavassa: Se on Suomen ainoa keskiaikainen tiilirakenteinen linna, vastaavia on ritarikunnan alue Baltiassa täynnä. Yksi hienoimpia rinnastuksia Hämeen linnaan löytyy Latviasta, Vidzemen alueelta, Turaidan linna. Nimi on viroa, ”Jumalan pojan tarha” (Num Torum, Jumalan poika, karhu).
Vain muutama itämerensuomalaisten oma varustus on jäänyt jälkipolville töllötettäväksi, joko ehjänä tai, mutta pääosin kuitenkin, raunioina: Liinmaan linna, Nokian linna (josta Tamperekin on ilmeisesti saanut nimensä, ”Tammvere”, ”Tammilinna” tai ”Lujalinna”, ”Superlinna” sanoisi nettikansa.
Kirkonrakentamista on helppo seurata. Ensimmäinen rakentamisaalto alkoi 1200-luvulla, Viron valtauksen jälkeen, ja projekti päättyi Kustaan kruunaamiseen, Kalmarin unionin hajoamiseen ja tykistön käyttöönottoon. Viimemainitun jälkeen Suomeen rakennettiin kaksi uutta linnaa, Olavinlinna Savonlinnaan ja Bullerborg Imatralle. Viipurin linna modernisoitiin. Muilta osin alettiin ”investoida” talouteen, joka oli Kustaa-kuninkaan lempilapsi, ja diplomaattisuhteiden kehittämiseen.
Alla tanskalaiskirkkojen levinneisyys Suomessa noin 1500 (ei täydellinen).
Kun tuohon sitten lisätään tanskalaisten jäljiltä (1100 – Kustaan kruunaus) saadaan mielenkiintoinen kuva valloitetusta Suomesta. Valloitus kuitenkin päättyi, Tanskalaiset vetäytyivät, mutteivät hyvällä. Vitaaliveljien ja Otte Ruudin toiminta häiritsi rannikon, etenkin ruotsinkielistä, asutusta vielä pitkään.
Mutta itse valtausyritys epäonnistui melkoisen täydellisesti. Kirkonrakentamiseen uhratut resurssit, jotka olivat valtavat, valuivat hukkaan. Pelkästään kalkinpolton kustannukset ylittivät kaiken sen, mitä Suomessa olisi ollut saatavissa, mutta sitähän tanskalaiset eivät tienneet.
Valitettavasti tämän täydellisempää ei tilankäytön takia voi tähän laatia. Mutta jatkosta, suomen kielen kehityksestä ja asutuksen kuvitellusta laajenemisesta toiste.

perjantai 23. elokuuta 2024

Ruisrock 1970

 

Tänään 23-8 olemme kerääntyneet sankoin joukoin Ruissalon kärkeen Saaroniemeen. Turku International Pop & Rock Festivaalit  1970 ovat tulleet päätöspäiväänsä ja juhlaväkeä on kertynyt Turkuun kolmen juhlapäivän aikana kaiken kaikkiaan ennätykselliset 38000 maksanutta katsojaa kaavaillun 5000 sijasta.

 
 Ensimmäisen Ruisrockin 1970 juliste on Timo Aarnion käsialaa. Aarniala siis tekijänä, korjaten.


Wikipedia kertoo; Ensimmäinen festivaali järjestettiin Saaronniemen leirintäalueella Ruissalon saaren kärjessä vuonna 1970, ja se keräsi 38 000 katsojaa. Ulkomaisina esiintyjinä olivat mm. Family, Colosseum ja Argent. Vuotta myöhemmin väkeä saapui 100 000, ja vaikka sää oli huono, yleisön villitsi Canned Heat. Lavalla esiintyi myös turkulainen kitaristi Tommie Mansfield, vaikka järjestysmiehet kiusasivat häntä irrottamalla plugin pistorasiasta.

Tapahtuma noteerattiin myös ulkomailla; Englantilainen viikottain ilmestyvä musiikkilehti New Musical Express kirjoitti ensimmäisestä Ensimmäisestä Turun Rockfestivaalista (tapahtuman julisteessa Turku International Pop & Rock Festival) otsikolla “Something New: A Rock Festival Expecting 5,000 Draws 30,000! — British Groups Stars of First Finnish Woodstock.” (’Jotain uutta: Rockfestivaaliin odotettiin 5 000 henkeä, mutta tulijoita oli 30 000! — Brittiläiset yhtyeet Suomen ensimmäisen Woodstockin tähtinä.’).
 


 »Joukko suomalaisia opiskelijoita ajatteli, että rockmusiikin tulisi olla edustettuna Suomessa Turun vuosittaisilla Musiikkijuhlilla. Niinpä he taivuttelivat kaupunginisät antamaan heidän käyttöönsä ilmaiseksi leirintäalueen kuuden mailin päässä kaupungista, hyvinvarustetulla niemellä, jossa kasvaa kuusia, ympärillään Itämeri, jonka vesi on vihreää kuin myllylammessa.» (New Musical Express).



Vuoden 1970 esiintyjälistaus oli jo komeaa luettavaa; Argent (Iso-Britannia), Blue Mink (Iso-Britannia), Colosseum (Iso-Britannia), Family (Iso-Britannia), Jo-Ann Kelly (Iso-Britannia), Daddy Longlegs (Yhdysvallat), Burnin' Red Ivanhoe (Tanska), Flamengo (Tšekkoslovakia), Metro (Unkari), Pugh Rogefeldt & Hjärtans Ungar (Ruotsi), Made in Sweden (Ruotsi), Wigwam, Tasavallan Presidentti, The Charlies, Kalevala, Hasse Walli Eternal, Tommie Mansfield, Jussi Raittinen, Rauli Badding Somerjoki, Tylympi Kohtalo, Konsta Jylhä & Kaustisen purppuripelimannit.

YLE:n dokkari asiasta kertoo; 

Ensimmäinen Ruisrock elokuussa 1970 veti paikalle noin 38 000 juhlijaa kolmen päivän aikana. Maine kiiri kauas, ja seuraavana kesänä Ruisrock oli yksi Euroopan suurimmista musiikkitapahtumista. Ruisrockin perustajat halusivat lähteä liikkeelle tosissaan heti alusta alkaen.
 


- Lähetimme kirjeitä kaikille bändeille, jotka vain keksimme. Myös Rolling Stones oli postituslistalla, mutta saimme vastauksen, että Mick Jagger lomailee, muisteli Olli Pellikka.

Perustajajäsenet eivät voineet hurjimmissa unelmissaankaan kuvitella, että Ruisrock jatkuisi vielä vuonna 2016.

- En tiedä muutimmeko historiaa, mutta jotakin saimme aikaan, koska tapahtuma jatkuu edelleenkin, mietti Olli Pellikka.

RIP Ollille - hänen päivätyönsä tuli täytettyä 19-8 2016. Pellikka oli armoton Irlannin ystävä ja syntyään Turusta 3-2 1949.


Ruisrockin alkuaskeleet kuuluivat myös omaan ohjelmistoon, kun pullakuskin apulaisena kuljetimme lasteittain Sirkkalan Leipomon sämpylöitä ja lihiksiä aluelle ja kas kummaa - sinne sitä tuli jäätyä musiikkiakin kuuntelemaan ja ihmisiä ihmettelemään. Toki omasta levyhyllystä löytyi jo tuolloin paikalla esiintyneitä bändejä Colosseum etunenässä. Täsmennys; Ruissalon kartanon kahvio oli tuolloin leipomon asiakkaana - sinne tuotteita vietiin.

Eikä pelkästä rockista ollut kyse - muistikuvissa elävästi Konsta Jylhä, jonka Peltoniemen Hintriikan surumarssi kolahti festariyleisöön ihan täysillä ja rehellisesti.

Vuotta 2020 odotellessa

Turussa 23-8 2016
Simo Tuomola


4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

No tuo Sirkkalan leipomo oli tässä yhteydessä uutta. Ja se, että Simo oli pullakuskina. Mutta hyvä meininki siellä oli ja olisin 2020 osallistunut, mutta palautukseen meni liput...

Unknown kirjoitti...

Ei mikään unknown vaan Markku Haapanen, neljännen polven turkulainen

Ruisarkeologiaa kirjoitti...

Pieni korjaus. Julisteen tekijä oli Timo Aarniala eikä Aarnio. Myös tuo pullakuskijuttu on hiukan outo koska eka Ruissin katuruuan vaatimattoman tarjoilun hoiti LSO.

punainen turku kirjoitti...

Katuruuan hoiteli siis LSO. Sirkkalan leipomon asiakkaista yksi toimi alueella koko ajan, se kartanon kahvila, sinne veimme täydennystä.

keskiviikko 21. elokuuta 2024

Turun perustaja

Tänään 22-8 vietämme paavi Gregorius IX kuolinpäivää. Ugolino di Conti kuoli Roomassa  22-8 1241. Paavina hän loi inkvisitiolaitoksen 1231 ja sitä ennen Roomasta Perugiaan paettuaan hän päätti perustaa 1229 Pohjan peruille Turun kaupungin.

1241Gregorius IX, paavi (s. n. 1143)




Pedro Berrugueten maalaus

Gregorius IX (syntymänimeltään Ugolino di Conti, n. 11451241) oli paavina 19. maaliskuuta 122722. elokuuta 1241. Gregorius kävi edeltäjänsä tavoin Fredrik II:n kimppuun, julisti tämän harhaoppiseksi ja oli lähellä sodanjulistusta, kun paavin kuolema keskeytti vihamielisyydet.



Hän seurasi tarkkaan edeltäjänsä Honorius IIIn ja enonsa Innocentius III:n luomaa perinnettä paavin ylivallan pönkittämisessä. Hän muistutti enoansa myös siinä, että molemmilla oli lainopillinen koulutus ja diplomaattista kokemusta.


Gregorius IX oli juuri se paavi, joka loi pohjan Turun perustamiselle 1229; 23-1 tuli kuluneeksi tasavuosia Turun perustamisesta vuonna 1229. Kaupunki perustettiin kaukana Italiassa, Perugiassa. Perustajana paavi Gregorius IX.
 
1229 – Paavi Gregorius IX antoi kirjeessä luvan siirtää Suomen piispanistuin Nousiaisista Koroisiin. Päivää pidetään  Turun perustamispäivänä.



Katsotaanpa vähän tarkemmin vuoden 1229 tapahtumia Turun oletettuna perustamisvuotena. Paavi Gregorius IX lähetti tuolloin Linköpingin piispalle bullan, jossa hän salli Itämaan piispanistuimen siirron sopivampaan paikkaan. Linköpingin kokouksessa 1153 oli jo päätetty ristiretkestä alueelle kilpailtaessa hiippakunnassa idän kirkon vaikutusta vastaan.



 

Piispa asui tuolloin Rooman menoa paossa keski-Italiassa Perugiassa ja siellä on myös päivätty ne kaksi bullaa, joiden sanoma liittyy Turun oletettuun perustamiseen:



Perugia 23.1.1229
Påve Gregorius IX till biskopen i Linköping, cistercienserabboten på Gotland samt prosten i Visby med anmodan att övervaka att ingen oförrätt tillfogas biskopen, prästerskapet och folket i Finland, vilka den påvliga stolen tagit under sitt beskydd. Dat. X kal. februarii pontif. nostri anno secundo.

Sv. Dipl. I n:o 245. Svartboken n:o 2. Sv. Trakt. I n:o 74. Svartboken: Folio 46. Överskrift: Copia protectorie Gregorij pape.

Perugia 23 januari 1229. 
Gregorius episcopus, seruus seruorum Dei, venerabili fratri episcopo Lincopensi et dilectis filiis abbati de Guthlandia(1), Cisterciensis ordinis, et preposito de Visby, Lincopensis dyocesis, salutem et apostolicam benediccionem. Cum venerabilem fratrem nostrum episcopum, clerum et populum Finlandensem sub proteccione receperimus apostolice sedis et nostra, discrecioni vestre per apostolica scripta mandamus, quatenus non permittatis eos contra proteccionis nostre tenorem temere molestari, molestatores eorum indebitos, monicione premissa, per censuram ecclesiasticam, appellacione postposita,(2) compescendo. Quod si non omnes hiis exequendis potueritis interesse, tu, frater episcope, cum eorum altero ea nichilominus exequaris. 
 
















































Datum Perusij(3) x kalendas Februarij pontificatus nostri anno secundo(4). Varianter i Skokl. Cod. Ab., fol. 10: (1) de Guthlandia saknas (2) postposita är bortglömdt (3) Parusij (4) 2:o





Turun tuomiokirkon Mustakirja (Registrum ecclesiae Aboensis) on Suomen keskiajan historian tärkein lähdeteos. Se on kopiokirja, johon on koottu jäljennöksiä lähinnä Turun tuomiokirkkoon ja sen omistamiin tiloihin liittyvistä asiakirjoista. Asiakirjat ovat vuosilta 1229–1515, ja niitä on 727 kappaletta.

 

Ja toinen bulla muutamaa viikkoa myöhemmin:



Perugia 31.1.1229
Påve Gregorius IX bekräftar den Finländska kyrkans besittning av de forna hedniska lundar och gudahus, som nyomvända frivilligt gett nämnda kyrka. Dat. II kal. februarii pontif. nostri anno secundo.

Sv. Dipl. I n:o 251. Svartboken n:o 6. Svartboken: Fol. 46. Överskrift: Copia bulle Gregorij pape super lucis et delubris.

Perugia 31 januari 1229.
Gregorius episcopus, seruus seruorum Dej, venerabilj fratri episcopo Finlandensi, salutem et apostolicam benediccionem. Annuere consueuit sedes apostolica piis votis et honestis petencium precibus fauorem beniuolum impertiri. Eapropter, venerabilis in Christo frater, tuis iustis precibus inclinatj lucos et delubra, deputata olim ritibus paganorum, que de nouo per te conuersi ad fidem ecclesie tue voluntate spontanea contulerunt, ipsi ecclesie auctoritate apostolica confirmamus et presentis scriptj patrocinio communimus.

Nullj ergo omnino hominum liceat hanc paginam nostre confirmacionis infringere uel ausu temerario contraire. Si quis autem hoc attemptare presumpserit, indignacionem omnipotentis Dej et beatorum Petri et Paulj, apostolorum eius, se nouerit incursurum. Datum Parusij ij kalendas Februarij pontificatus nostri anno secundo.
Varianter i Skokl. Cod. Ab. fol. 10 v: (1) fratri suo (2) tue utelemnadt (3) attentare (4) Perusii (5) 2:o

Näin vahvistettiin samalla paikallisen kirkon omistusoikeus niihin hiippakunnan alueella oleviin pakanallisiin kulttikeskuksiin, uhrilehtoihin ja palvontapaikkoihin, joista suomalaiset olivat muka luopuneet kääntyessään kristinuskoon. "Gudahus" pitänee sisällään myös Turun Ravattulasta löytyneen Suomen vanhimman kirkon hallinnan.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Papal.bull.JPG



Leijonan ruumis, kotkan pää, lohikäärmeen siivet. Siinä jumalallisen voiman symboli ja suojelija griffin, griffon, gryphon; se on myös kuvassamme esiintyvän Perugian kaupunginvaakunan tunnuseläin.

Griippi on tuttu taruolento myös meille suomalaisille; aarnikotka, vaakalintu.





Kun piispanistuin 1229 siirrettiin Koroisiin, se siirrettiin sinne Nousiaisista, jonne se oli perustettu joskus 1200-luvun alussa. Nykyisestä Nousiaisten kirkosta löytyy myös mielenkiintoinen piispa Maunu Tavastin sinne 1429 lahjoittama Pyhän Henrikin sarkofagi, jonka messinkilevyillä kuvaillaan ristiretkeläisten saapumista Suomeen Ruotsin kolmea kruunua kantavan lipun suojeluksessa. Vastassa heillä on hyvin varustautunut suomalaisjoukko -  Turun väkeä griippilippuineen.




http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Henrik_Cruisade_Nousiainen.JPG

Flanderilaistaiteilijan näkemys Suomen valloituksesta on tietenkin tilaajansa toiveiden näköinen, mutta jotakin se kertoo myös siitä, ettei Turussa todellakaan ollut mikään barbaarikansa, vaan järjestäytynyt sotilasmahti tulijoita vastassa 1229.

 Turku piirrettiin itse asiassa maailmankartalle jo vuonna 1154 kun arabimaantieteilijä al-Idrisi julkaisi Italiassa maantieteellisen teoksen ja kartaston, jossa kaupunki esiintyi nimellä bwrh Abuwa. Turulla oli siis ilmeisesti esiasteensa ennen Koroisten kauppapaikkaa, jonka piispa Folkvinus perusti joskus 1180 ja Samppalinnan jokivarsilinnoitusta, josta löytyy maininta vuodelta 1211.

Al-Idrisi eli Abu Abdillah Muhammad al-Idrisi (noin 1100–1166) (arab. ‏أبو عبد الله محمد الإدريسي‎) oli arabisyntyinen maantieteilijä joka asui Sisiliassa, kuningas Rogerin hovissa. Hän syntyi almoravidien valtakunnassa nykyisessa Espanjassa, ja kuoli ilmeisesti Sisiliassa. Al-Idrisi väitti olevansa profeetta Muhammadin jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa.




Al-Idrisiin maailmankartta vuodelta 1154, etelä yläosassa


Al-Idrisi kuvasi maantieteellisessä teoksessaan myös Fmrk- ja Tbst-nimisiä maita, joiden oletetaan tarkoittaneen Lounais-Suomea tai Finnmarkia sekä Hämettä (Tavastland). Al-Idrisi mainitsee muun muassa alueella sijaitsevia kaupunkeja. 

"Kaupunkien" nimet ovat kuitenkin vääristyneet pahoin arabiankielisessä tekstissä, eikä niitä voida varmuudella tunnistaa. Al-Idrisin mainitsemat paikat ovat ehkä olleet jonkinlaisia markkinapaikkoja. Kaupunkimaisia asutuksia Suomessa ei nykyisen käsityksen mukaan ollut vielä 1100-luvulla.


Burha Abuwa eli turvapaikka, Agricolan kielessä turwa, Turku oli kuitenkin olemassa.




Al-Idrisin kuvaus Suomesta vuodelta 1154.

Bwrh Abuwa ei tarkoittanut myöskään Liedon Vanhalinnaa, jota sinänsä voidaan pitää Turun varhaisena alkuasteena. Kun Halisten koski syntyi joskus vuoden 800 paikkeilla, se vaikeutti yhteyksiä Linnavuorelle, josta ei ole olemassa varmoja 800- ja 900-lukujen löytöjä. Vuorella ei ehkä ollut tuolloin pysyvää miehitystä tai varuskuntaa, mutta jossakin Aurajokisuistossa sellainen varmasti sijaitsi.

Otin asian esille, kun vietimme 26-10 Englannin kuninkaan Alfred Suuren kuolinpäivää vuodelta 899. Mies oli Wessexin kuningas, mitteli viikinkien kanssa ja nimesi itsenä Englannin kuninkaaksi, kun maasta alkoi muodostua valtio.




Alfred Suuri (muinaisenglannin Ælfred, s. 849?, Wantage – k. 26. lokakuuta 899?) oli anglosaksien kuningas, joka hallitsi Wessexiä vuosina 871899. Hän on tunnettu valtakuntansa puolustamisesta tanskalaisia viikinkejä vastaan ja on ainoa Englannin monarkki, joka sai lisänimen "Suuri". Hän oli myös ensimmäinen Wessexin kuningas, joka nimesi itsensä Englannin kuninkaaksi.


Hän myös aloitti suojattujen kaupunkien, turvalinnakkeiden eli burhien rakentamisen maansa suojaksi. Ja hän myös lähetti slesvigiläisen soturipurjehtija ja kauppamies Wulfstonin tutkimusmatkalle Suomenlahdelle kartoittamaan alueen mahdollisuuksia. Ehkäpä hän oli myös perustamassa bwrh Turkua.

Mihinkään tyhjiöön ei piispa täällä siis valtaansa ulottanut, siitä kertoo myös alueen arkeologian uusin löytö, Suomen vanhin kirkko Kaarinan Ravattulassa; ehkä yksi niistä gudahuseista, joista bullassa on maininta.


 
Kirkko ja hautausmaa löytyivät metsäsaarekkeesta läheltä Aurajokea. Kuvat: Juha Ruohonen / Turun yliopisto, arkeologia

Kaarinan Ravattulasta on tehty merkittävä arkeologinen löytö, Suomen vanhimman kirkollisen rakennuksen jäännökset.

Turun yliopiston arkeologian oppiaineen tekemissä arkeologisissa kaivauksissa alueelta paljastui kapeakuorisen kirkkorakennuksen hyvin säilynyt kiviperustus


Kirkkorakennus on varhaiskeskiaikaisen romaanisen rakennustyylin ja esinelöytöjen perusteella ajoitettu 1100-luvulle. Rakennus on ollut pituudeltaan noin 10 metriä ja leveydeltään 6 metriä. Siinä on ollut erillinen runkohuone ja tätä kapeampi kuoriosa. Tutkimuksissa kirkon itäreunalta löydettiin myös alttarin kiviset perustukset.

Löytö on ainutlaatuinen Suomessa. Tällaisia paikkoja on etsitty 150 vuoden ajan tuloksetta. Vaikka rautakauden ja keskiajan vaihteeseen ajoittuvia kalmistoja tunnetaan runsaasti, ei varmoja kirkkorakennusten perustuksia niistä ole löytynyt. Kaarinasta nyt löytynyt kirkollinen rakennus on ajalta ennen tunnettua seurakunnallista järjestäytymisvaihetta. Kirkko on todennäköisesti toiminut läheisen kylän asukkaiden yksityis- tai kyläkirkkona 1200-luvun alkupuolelle asti.

Kirkkorakennus löytyi paikalta pitkäjänteisen tutkimustyön tuloksena. Pienimuotoisia kaivaustutkimuksia on alueella tehty Turun yliopiston toimesta vuodesta 2010 lähtien. Paikalta on jo aikaisemmin havaittu laaja ristiretkiajalle ja keskiajan alkuun (n. 1050-1250 jKr.) ajoittuva ruumiskalmisto sekä kalmistoa kiertävän aidan kivinen perustus.


Vuoden 2013 tutkimuksissa saatiin myös selville, että kalmistoalue on aikaisempaa huomattavasti laajempi. Nyt tunnistettu kirkollinen rakennus on sijainnut hautausmaa-alueen keskellä.


 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/Gregory_IX_bas-relief_in_the_U.S._House_of_Representatives_chamber.jpg

Katsotaanpas vielä vähän paavin toimia pohjoisen suunnassa 1200-luvun alussa. Näin muistelin paavia hänen kuolinpäivänään:

Tänään vietämme paavi Gregorius IX kuolinpäivää. Ugolino di Conti toimi tuolla nimellä paavina vuosina 1227-1241 kehittäen inkvisitiosta tuekseen inkvisitiolaitoksen, jossa pääosaa näytteli dominikaaninen veljeskunta.

Vuonna 1227 Novgorodin laivasto purjehti käännyttämään karjalaisia kreikkalaiskatoliseen uskoon ja vuotta myöhemmin Suomesta lähetettiin 2000 miehen sotajoukko hyökkäystä torjumaan.

Paavi perusti Viron Saaremaalle Haapsalun piispanistuimen 1228 ja siirsi 31.1.1229 paavin bullalla Suomen piispanistuimen Nousiaisista Turun Koroisiin. Vuotta pidetäänkin Turun perustamisvuotena.

Koroisten linnoitetusta piispankartanosta tuli ruotsinvallan tukikohta ja Suomen ensimmäinen varsinainen katolinen piispa Tuomas otti pakanalliset uhrilehdot ja pyhät paikat, kuten Liedon Vanhalinnan kirkon haltuun 1231. Mustain veljesten dominikaaninen kerjäläismunkisto toi oman konventtinsa Koroisiin 1249.

Kun kuudes ristiretki 1228 tehtiin ilman paavillista siunausta ja johti kirkonkiroukseen, keskitti paavi katseensa siis Pohjolaan ja Baltiaan voimistaen valtaansa täällä.


Muinais-Turkua
etsimässä 22-8 2016
Simo Tuomola