lauantai 20. kesäkuuta 2009

Seis Maailma

Tänään 21-6 vietetään Kesäpäivän seisausta. Meillä on menossa vuoden pisin päivä ja vastaavasti eteläisellä pallonpuoliskolla lyhyin. Napapiirin pohjoispuolella aurinko ei laske eikä eteläisen napapiirin eteläpuolella nouse.

Muinoin moinen meni jumalten piikkiin ja aiheutti palvontamenoja, eikä nykyisessä uuspakanuudessa ja suomenuskossa asia sen kummemmin ole. Tähtitieteellisesti merkittävien ajankohtien mukaisesti mekin elämme ja elämöimme. Muinaisuudessa asiat vaan toteutettiin vielä suureellisemmin.

Suomen osalta jääkausi pyyhkäisi pois melkein kaikki ihmisten muinaisuuden merkit Pohjanmaan paleoliittista asuinpaikkaa Susiluolaa lukuunottamatta. Vanhimman kivikauden ainoana jäänteenä se kertoo neandertalin ihmisten asuneen täällä luolissaan 75000 - 125000 eaa.

Kivikautisia muistoja haudoista, temppeleistä ja dolmeneista sentään löytyy, kuuluisimpana esihistoriallisena megaliittina kenties aurinkotemppeli Stonehenge, jonka eri rakennusvaiheet ajoittuvat vuosille 3000 - 1600 eaa. Meillä Suomessa vastaavalta ajalta 3000 - 2000 eaa ovat peräisin Perämeren rantojen kymmenet Jätinkirkot Kokkolasta Kemiin. Metelinkirkkojen oviaukot on suunnattu myös tiettyjen poikkeusaikojen mukaisiin auringon nousu- ja laskusuuntiin päivänseisausten ja -tasausten mukaisesti.


Dolmenissa
Turussa 21-6-2009
Simo Tuomola

Ei kommentteja: