lauantai 19. syyskuuta 2009

Rosh Hashanah

Roš Hašanah (hepreaksi ‏ראש השנה‎, vuoden alku) on juutalaisten uudenvuoden juhla. Sitä vietetään tišri-kuun ensimmäisenä ja toisena päivänä. Roš hašana aloittaa kymmenen katumuspäivän jakson, joka päättyy jom kippuriin.

Eilen 18-9-2009 oli siis juutalaisen kalenterin mukaan uudenvuodenaatto ja tänään olemme jo vuoden 5770 puolella. Ensi vuonna vuosi vaihtuu vastaavasti 8.-9.9.2010. Vuoden vaihtuminen alkoi eilen auringonlaskun aikaan ja päättyy auringonlaskuun 20. pvä.

Juutalaisen uskon mukaan maailma luotiin 7. lokakuuta vuonna 3761 eaa juliaanisen kalenterin mukaan. Suomessa juhlaperinteeseen kuuluvat elämän kirja, cahle-leipä, oinaan sarvi ja kanakeitto. Juutalaiseen juhlaillalliseen kuuluvat myös hunajaan dipattavat omenanpalat, joilla varmistetaan makea ja onnistunut uusi vuosi.

Tätä pyhää kutsutaan myös nimellä Yom Yadin, eli tuomiopäivä. Uskomuksen mukaan Jumala laskeutuu valtaistuimelleen ja tuomitsee ihmiset menneen vuoden tekojen perusteella. Sen jälkeen on aikaa sovittaa mahdollisia huonoja tekojaan Yom Kipuriin eli sovituspäivään asti. Tämä tarkoittaa sitä,että tämän 10 päivän ajanjakson aikana on mahdollisuus pyytää anteeksi ystäviltään,tutuiltaan jne. jos nyt on sattunut heitä kohtelemaan huonosti.Shana Tova Umetukah
Hyvää ja makeaa
myös Turusta 19-9-2009
Simo Tuomola

Ei kommentteja: