torstai 8. lokakuuta 2009

Apophis

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on loiventanut ennusteitaan siitä, että massiivinen asteroidi iskisi Maahan vuonna 2036.

Vuonna 2006 Nasa katsoi laajuudeltaan kahta ja puolta jalkapallokenttää vastaavan murikan olevan olevan vakava uhka: sen arvioitiin osuvan Maahan todennäköisyydellä 1:45 000. Nyt todennäköisyyttä on pienennetty luokkaan 1:250 000. Uutistoimisto AFP:n mukaan luku muuttui, koska laskelmia pystyttiin tekemään uusilla menetelmillä ja tarkemman tiedon perusteella.

Apohis havaittiin vuonna 2004. Tuolloisten arvioiden perusteella asteroidin pelättiin osuvan Maahan vuonna vuonna 2029. Myöhemmin arvioitiin, että törmäys tuolloin on epätodennäköinen. Apophis ohittaa maan vuonna 2029 noin 30 000 kilometrin etäisyydeltä. Se saattaa kuitenkin tuolloin ajautua kiertoradalle, joka voi johtaa törmäykseen maan kanssa vuonna 2036.

Nasa kuitenkin vakuuttelee, ettei törmäystä ole syytä murehtia.

- Apophis on asteroidi, jota meidän tulee pitää mielenkiintoisena tieteellisenä mahdollisuutena. Sitä ei tarvitse pelätä, vakuuttelee asteroidin tutkimisesta vastaavan Nasan osaston johtaja Don Yeomans.

Viime vuonna saksalaiset tiedotusvälineet kertoivat, kuinka koulupoika olisi havainnut Nasan laskelmissa virheen. Hänen mukaansa asteroidi iskeytyisi Maahan jopa todennäköisyydellä 1:450. Saksalaisnuorukainen laski asteroidin paiskautuvan Atlanttiin, ja aiheuttavan valtaisan tsunamin. Helsingin Sanomat puolestaan kertoo, että maahan osuessaan asteroidi tekisi suuren kraatterin. Sen räjähdysvoima vastaisi useita vetypommeja.

Ei kommentteja: