torstai 30. joulukuuta 2010

Holoseenia


Mitään uutta

Tässäpä pari poimintaa uuden vuoden uutuudesta:


Uusi vuosi on harmiton vuotuinen instituutio, jonka ainoa hyöty on, että se toimii syntipukkina irrallisia suhteita harrastaville juopoille, ystävällisille vierailijoille ja humpuukipäätöksiä tekeville... - Mark Twain


Ajassa ei ole merkkejä sen kulumisesta, ei ole ukkosmyrskyjä tai trumpettien puhallusta uuden kuukauden tai vuoden alkaessa. Vieläpä uuden vuosisadankin alkaessa vain me kuolevaiset soitamme kelloja ja ammumme pistooleilla. - Thomas Mann


Holoseenin ajanlaskun mukaan siirrymme seuraavaksi vuoteen 12011 HE.


Holoseeni eli Flanderi-interglasiaali (lämpökausi) on viime jääkauden jälkeinen lämmin geologinen aikakausi, joka alkoi noin 11 550 kalenterivuotta sitten (noin 9 600 eaa.) ja jatkuu edelleen.

Kaudelle on ominaista nykyihmisen kulttuurin nopea kehitys metsästäjä-keräilyvaiheesta maatalouden harjoittamiseen ja lopulta kaupunkien ja kirjoitettua kieltä käyttävän sivilisaation syntymiseen noin 5 000 vuotta sitten. Kaudella on alkanut ihmisen aiheuttama eläinlajien suuri joukkotuho, joka johtuu ihmisen ympäristöä muuttavasta toiminnasta.

Holoseenista käytetään paleoklimatologiassa nimeä MIS 1.Tässä tekstiä vuodenvaihteesta 08/09:

Sydänkuu

Holoseenin ajanlaskun mukaan siirrymme seuraavaksi vuoteen 12009 HE. Se noudattaa luonnonmukaista vanhaa kalenteria, jossa vuodessa oli kuun neljän viikon kierron mukaisesti 13 kuukautta. Vanhan kalenterin mukaan elämme nyt 12.12.-8.1. Talvipyhäinkuuta eli ensimmäistä Sydänkuuta. Toinen Sydänkuu eli Helmenkuu sijoittuu välille 9.1.-5.2.

Pakana-aikana meillä Pohjolassa vuoden lyhimmän päivän toteaminen ei onnistunut päivälleen nykyiseen tyyliin, mutta keskitalven yön juhlan viettoon soveltui hyvin myös lähin Täydenkuun juhla tammikuussa, jolloin jumalille uhrattiin verilahjana ihmisiä ja eläimiä.

Viikinkikuningas Harald Kaunotukka juhlisti aikoinaan uutta Aurinkovuotta merellä hedelmällisyyden jumalattaren Freijn leikkien merkeissä. Hän oli Norjan perustaja ja maan ensimmäinen kuningas vuosina 872-930. Hänen poikansa Eerik Verikirves hallitsi maata vuosina 930-933.

Kaunotukan nuorin poika Håkon eli Haakon Hyvä oli vallassa vuosina 934-961. Äijä yritti lahjoa alamaisiaan viinan voimalla, määräämällä joka talouteen tynnyrillisen olutta joulun viettoa varten joulukuun lopulla, mutta ei onnistunut silti käännyttämään norjalaisia kristinuskoon.

Pakanuudelia
Turussa 31-12-2010
Simo Tuomola

Ei kommentteja: