sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Made in Turku

18-12 tuli kuluneeksi tasavuosia kuningatar Kristiinan syntymästä Tukholmassa 1626.

Kristiina (18. joulukuuta (J: 8. joulukuuta) 1626 Tukholma19. huhtikuuta 1689 Rooma) oli Ruotsin hallitseva kuningatar vuodesta 1632 kruunusta luopumiseensa asti 1654.

  
16-vuotias Kristiina kuningattarena.

Kristiina oli viisivuotias, kun hänen isänsä Kustaa II Aadolf kaatui 30-vuotisessa sodassa 1632. Holhoojahallitus hallitsi Ruotsia Kristiinan täysi-ikäisyyteen 1644 asti,

Turun Akatemia perustettiin kuningatar Kristiina aikana ja myös Turun joulurauhan julistuksen sanamuoto on peräisin kuningatar Kristiinan käskykirjeestä 1649.

Turussa kuningatar on nyt myös ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä Mika Kaurismäki on toteuttamassa elokuvaa hänestä ja tuosta aikakaudesta.Turun linnan näyttelyyn saadaan Tukholman Varuskamarista, Hallwyska museetista ja Skoklosterin linnasta aitoja Kristiinalle kuuluneita esineitä kuten naisten satulan peite varusteineen. Kröningssadel och schabrak använt av Kristina och senare Karl X Gustav.
The Girl King on Mika Kaurismäen ohjaama epookkielokuva, joka kertoo 1600-­‐luvulla eläneen Ruotsin kuningatar Kristiinan vaiherikkaan tarinan. Elokuvan suomalainen tuotantoyhtiö on Marianna Films, joka tuottaa Girl Kingin yhdessä neljän muun ulkomaalaisen tuotantoyhtiön kanssa. Elokuva tehdään englanniksi ja mukana on isoja kansainvälisiä nimiä näyttelijöinä, kuin myös suomalaisia eturivin nimiä. Girl Kingiä  kuvattiin Turussa helmikuun alusta maaliskuun loppupuolelle saakka.
Turun linnan blogissa elokuvan teko oli myös hyvin esillä:
 
 
 Drottning Kristina , 1645

Alkuvuodesta tällä foorumilla esiteltiin Mika Kaurismäen The Girl King – elokuvan kuvauksia linnassa. Ne olivat ja menivät mutta Tyttökuningas elää. Kuningatar Kristiinasta kertovan näyttelyn suunnitelmat on tehty ja alkaa olla toteutuksen aika.
 
Drottning Kristina. 
 "Vioistaan voisi kyllä parantua, jollei pitäisi niistä."
kuningatar Kristiina
Kuningatar Kristiina on yksi erikoisimmista ja kiinnostavimmista hallitsijoista Ruotsin valtakunnan historiassa. Kuningattarena 1600-luvun alkupuolella ollut Kristiina oli kiistelty henkilö, joka luopui kruunusta 1654, kääntyi katolilaisuuteen ja muutti Roomaan. Kristiinan persoona ja toiminta on ollut tutkijoiden kiinnostuksen kohteena pitkään. Yhä edelleen hänestä kirjoitetaan kirjoja, kuvataan elokuvia ja tehdään näyttelyitä.
 
 
Drottning Kristinas kröningssadel med guld och pärlor, broderad i Frankrike och monterad i Sverige 1650. Finns på Livrustkammaren. Kristiinan kruunaijaissatula löytyy Tukholman linnan varuskammarista.
 
 
Turun linnassa näillä näkymin helmikuussa -15 avattava näyttely kertoo kuningattaren kiehtovan elämäntarinan ja esittelee 1600-luvun Turkua ja Turun linnaa. Linnassa voi tutustua myös The Girl King -elokuvan tekemiseen, sen lavasteisiin ja rekvisiittaan. Esille asetetaan muun muassa yli kaksikymmentä elokuvan pukua hattuineen, kenkineen ja asusteineen. Museon varastoissa odottavat tekstiilikonservaattori Tanjaa elokuvan puvut, päähineet, alushameet ja kengät. 
 
 
 
 
Niin, mistä sitten tulee näyttelyn nimi, Tyttökuningas – Made in Turku? Siitä, että Kristiina itse eräässä kirjeessään kirjoittaa, että hänet on saatettu alkuun Turun linnassa, jossa Kustaa II Adolf ja Maria Eleonora vierailivat alkuvuodesta 1626.
 
Kuningas lähetti 1626 ensin valtakunnankanslerinsa Axel Oxenstiernan Turkuun järjestämään suomalaisten joukkojen laivausta Preusiin ja Liivinmaalle. Tukholmasta saapui pian myös kuningas puolisoineen, mukanaan sotavarusteita Turun satamassa Preussin sotaan pääsyä odottaville 3059 miehelle.
 
Jalkaväkeä kaupungissa oli 16 komppaniaa ja ratsuväkeä 5 komppaniaa. Joukot lähtivät viimein 19. elokuuta Turusta Pillauhuun noin 30 laivan saattueena.
 
Kustaa Aadolfin ensimmäinen suuri voitto Wallhofin kylän luona Kuurinmaalla oli pitkälti suomalaisen ratsuväen ansiota, johtajanaan Kustaa Kaarlenpoika Horn. Kuningas itse sai taistossa lihashaavan Danzigia piiritettäessä ja kuninkaan kamariherra Pietari Brahe oli paikalla estämässä kuninkaan rikkiammuttua venettä uppoamasta.
 
 
Kustaa II Aadolf
 
Maata johdettiin tuolloin kirjaimellisesti joukkojen edessä.
 
Kustaa II Aadolf oli vuodesta 1620 naimisissa Brandenburgin Maria Eleonooran kanssa. Usean epäonnisen raskauden jälkeen syntyi vihdoin tytär, josta tuli kuningatar Kristiina.
 
Hänellä oli myös yksi poika Kustaa Kustaanpoika, Vasaporin kreivi (Gustaf Gustafsson af Wasaborg), jonka hän sai rakastajattarensa Margareta Slotsin kanssa.
 
 
 
 Ebba Brahe
 
Ebba Magnusdotter Brahe (16. maaliskuuta 1596, Lerjeholm5. tammikuuta 1674, Tukholma) oli ruotsalainen hovineiti. Hän oli kuningas Kustaa II Aadolfin rakastettu tämän ollessa prinssi, mutta hänet kuitenkin naitettiin sotamarsalkka Jakob De la Gardielle, sillä kuningatar Kristiina ei pitänyt häntä tarpeeksi hienona puolisona prinssille.
 
 
Kuninkaan oma avioliitto oli jokseenkin onneton. Hänen nuoruudenrakkautensa oli Ebba Brahe, mutta leskikuningatar vastusti avioliittoa, sillä avioliitto yhden aristokraattisuvun tyttären kanssa olisi aiheuttanut valtataisteluja ja sisäpoliittisia ongelmia.
 
Linnan lapsia
Turussa 21-12 2014
Simo Tuomola
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ei kommentteja: