maanantai 21. huhtikuuta 2008

Tänään 21-04

Minä rakastan tarinoita, varsinkin jos ne saa jotenkin liitettyä kotikaupunkini Turun historiaan.

Tänään juhlitaan siis päivää, jolloin tarinan mukaan Romulus ja Remus vuonna 753 eaa perustivat Rooman. Palatium-kukkulalta se alkoi, laajeten lähikukkuloille ja lopulta kaupunki rakentui seitsemälle kukkulalle. Naarassusi oli imettänyt Lupercal-luolassa sodanjumala Marsin ja Vestan papittaren Rhea Silvian lapsia, mutta vaikka Turulla on omat seitsemän kukkulaansa, ei täältä toistaiseksi vielä ole löydetty omaa Lupercalia. Toistaiseksi.

Tänään vietetään myös hakkapeliittapäällikkö Torsten Stålhandsken (1593-1644) kuolinpäivää. Hänet haudattiin Turun tuomiokirkkoon tina-arkussa, jossa teksti 'Ei sitäkään, joka kilpailee, seppelöidä, ellei hän kilpaile sääntöjen mukaisesti.' Sen ajan sääntöjen mukaan mies toi Århusia valloittaessaan Turkuun sikäläisen piispan jäämistöstä 890 niteen kirjaston, jonka leski lahjoitti myöhemmin Turun akatemialle.

Tänään kuolinpäiviään viettävät kirjailijoista Väinö Linna 1992 ja Mark Twain 1910. Kelpo kynäilijöitä kumpainenkin, mutta täydet pisteet sen sijaan menevät vielä lennokkaammalle tyypille. Punainen paroni Manfred von Richthofen lopetti lentonsa tällä päivämäärällä vuonna 1918. Ja syykin on kovin itsekäs, mies on syntynyt samana päivänä 2.5. kuin minä ja Katariina Suuri. Vuosiluku sentään eri eli 1892.

Että sellainen päivä tänään.

Turussa 21-04-2008
Simo Tuomola

1 kommentti:

Kirjakaappi kirjoitti...

Morjens.Pistäpä Simo Punainen Turku taas käymään.Vaalit lähestyy.