perjantai 19. syyskuuta 2008

tänään 19.09.2008

Nyt kun vaalikuume alkaa näköjään nousta turuilla ja toreilla, on syytä palata näiden pikku kolumnien pariin, ja onhan sitä yllättäen toivottukin.

Tänään juhlistamme naisten äänioikeutta, sillä tällä päivällä 19. syyskuuta myönsi Uusi-Seelanti ensimmäisenä valtiona maailmassa naisille äänioikeuden. Suomi tuli mukaan ensimmäisenä eurooppalaisena maana 1906. Australia myönsi siinä välissä äänioikeuden naisille vuonna 1902.

Mutta kun Suomi haluaa olla tässäkin asiassa edelläkävijä, niin muistettakoon se, että maamme ensimmäisissä eduskuntavaaleissa 15.-16.3.1907 valittiin kuitenkin maailman ensimmäiset naisparlamentaarikot juuri Suomen eduskuntaan ja heitä valittiin saman tien kaikkiaan 19, äänestysprosentin oltua komeat 70,7%.

Korjataan noita perustietoja vielä sen verran, että itse asiassa ensimmäisenä naisille äänioikeuden myönsi New Jerseyn osavaltio jo vuonna vuonna 1776, mutta tuo oikeus kumottiin vuonna 1807. Turun osalta punaisen viivan oikeudesta mainittakoon vielä sekin, että Turun eteläisestä vaalipiiristä pääsivät Miina Sillanpään seuraan eduskuntaan sosdemien Ida Aalle-Teljo ja suomalaisen puolueen Aleksandra Gripenberg.

Näin komeilla jalanjäljillä on hienoa kulkea myös kohden tämän vuoden kunnallisvaaleja.

Turussa 19-09-08
Simo Tuomola

Ei kommentteja: