lauantai 27. joulukuuta 2008

Sucellus

Tässä on taas muutama yö odoteltu kuin kuuta nousevaa taivasikkunan avautumista pilviverhonsa suojasta. Nyt siellä klo 05 tähtiä näkyykin, mutta kuuta on turha odotella hetkeen. Pari päivää sitten (26.12.) maan Kuu oli ratansa eteläisimmimmässä pisteessä ja eilen 27.12. klo 14:22 syntyi uusi kuu.

Eteläisen taivaan kirkkaimpana tähtenä hohtaa Saturnus, joka sijaitsee nyt Leijonan tähdistössä. Otava on myös etelässä ja sen takana on Pieni Karhu, jonka suunnassa oli vielä pari yötä sitten havaittavissa Ursidien meteoriittiparvi, jonka maksimi koettiin 22.12.

Saturnus oli roomalaisessa mytologiassa sadonkorjuun jumala, kreikkalaisten vastaava oli titaaneista vahvin Kronos. Jos oikein tarkkaan katsoo, voi havaita kapeana myös Saturnuksen renkaat ja suurimman kuun Titanin. Saturnuksella kuuhulluilla vasta hauskaa olisikin, kun viime vuonna löydettiin sille jo 60. kiertolainen.

Titaanit olivat maaemo Gaian lapsia ja taivalle niiden nimet piirtyivät juuri Saturnuksen kuina. Suurimpana Titan, joka on 1,5 kertaa meidän kuumme mittainen, kakkosena Rhea ja kolmantena kooltaan Japetus. Mukana myös mm. Phoebe, Enceladus, Mimas ja Hyperion.

Aurinko on jo 18.12. siirtynyt Jousimiehen merkkiin ja sulkee pian aamun tähti-ikkunan ihmissilmältä. Mutta minun dru-vindini (hän, joka tuntee tammen) ei anna omaa Irminsuliaan noin vaan kuin joulukuusta kaataa.

Gallian kelttien maanviljelyn, sodan ja kaupan jumalan Esus/Hesus synttäreitä on jo vietetty ja juhliin on osallistunut myös alamaailman sarvipäinen jumala Cernunnos, kristinuskon saatanan esikuva. Minun hiisijuhlani vei Unikankareen kuppikiville kun samastuin parrakkaaseen keski-ikäiseen mieheen, jolla oli vasara ja oluttynnyri kannettavanaan. Kas hyvä iskijä, gallian kelttien juomien jumala Sucellushan se siinä.

Puhuinko hämäriä, niin oli tarkoituskin.

Aamuvarhain
Turussa 28-12-2008
Simo Tuomola

Ei kommentteja: