maanantai 12. maaliskuuta 2012

Rauhallisesti

Tällä päivämäärällä 12-3 syntyivät aikoinaan Moskovan rauha ja M.A. Numminen:


1940Talvisota: Suomi allekirjoitti Moskovan rauhansopimuksen Neuvostoliiton kanssa, missä Suomi pakotettiin luopumaan lähes koko Suomen Karjalasta. Suomalaisten asevoimien ja siviiliväestön evakuonti aloitettiin heti.


1940M. A. Numminen, suomalainen laulaja.


Moskovan rauha oli Suomen ja Neuvostoliiton 12. maaliskuuta 1940 välillä solmittu rauhansopimus, joka päätti talvisodan. Rauha astui voimaan 13. maaliskuuta.


Voittoisa Venäjä

Talvisodan päättymisestä tulee kuluneeksi tasan 70 vuotta tänään lauantaina 13.3.2010. Presidentti Tarja Halonen on kutsunut Suomen veteraaneja sekä ruotsalaisia ja virolaisia vapaaehtoisia talvisodan päättymisen muistojuhlaan presidentinlinnaan. Päivää kunnioitetaan myös yleisellä liputuksella. Ei kyllä lipun lippua vielä ole nähty.

Ortodoksisessa kalenterissa nimipäiväänsä tänään viettää Voitto, vanhemmissa suomalaisissa kalentereissa Usko.

Talvisodan lopettanut Moskovan rauhansopimus allekirjoitettiin illalla 12.3.1940 ja taistelutoiminta rintamalla päättyi seuraavana päivänä asteittain klo 11 alkaen. Raskaat rauhanehdot olivat ja ovat edelleen järkytys kansalle; Suomi menetti paitsi kaatuneensa, Karjalan ja Sallan myötä myös 10% alueestaan ja joutui uudisasuttamaan 400 000 oman maansa kansalaista.

Niinpä 13.3.1940 talvisodan päättymistä "juhlittiin" Suomessa suruliputuksella.

Päivämäärälle 13-3-1809 osuu myös eräs toinen merkittävä Suomen historian tapahtuma, kun Ruotsin valtaneuvosto julisti viimeisen Suomea hallinneen Ruotsin kuninkaan Kustaa IV Aadolf erotetuksi.

13. maaliskuuta vuonna 1809 seitsemän sotilasta Carl Johan Adlercreutzin johdolla ryntäsivät kuninkaan linnaan ja pidättivät ja vangitsivat kuninkaan ja tämän perheen. Hänet vietiin Gripsholmin linnaan jossa kuningas oli kotiarestissa. Valta siirrettiin väliaikaiselle hallitukselle jonka johtoon oli Kaarle-herttua, josta tuli kuningas Kaarle XIII. Hän kutsui valtiopäivät koolle jotta vallankumous vältettäisiin.

Kuningas yritti vielä siirtää kruununsa pojalleen, mutta hänet karkoitettiin perheineen Ruotsista ensin Saksaan ja sitten Sveitsiin, jossa Kustaa IV Aadolf kuoli 7-2-1837. Kuningas haudattiin lopulta Tukholman Riddarholmin kirkkoon.

Suomen sota 1808-1809 oli Kustaa IV Aadolfille ja koko Ruotsille sotilaallinen katastrofi; lähes koko Suomi menetettiin viholliselle muutamassa kuukaudessa ja lopulta Ruotsi joutui luovuttamaan peräti kolmasosan alueestaan Venäjälle.

29.3.1809 Porvoon maapäivillä Suomen edustajat vannoivat uskollisuutta Venäjän tsaari Aleksanteri I:lle ja 17.9.1809 Haminan rauhassa Ruotsi luovutti Suomen alueen Venäjälle.

Turussa katkeruus oli erityisen suuri, kun keisari vielä 12.6. 1812 meni ja korotti Helsingin maan pääkaupungiksi. Kun Aleksanteri I vielä vieraili Turussa 1812 tavatakseen Ruotsin kruununperillisen Kaarle Juhanan, oli kyse maailmanhistoriasta, jossa Juhana lupasi tukea Aleksanteria taistelussa Napoleonia vastaan, mutta turkulaiset kokivat asian syystäkin henkilökohtaisemmin: täällä kansa kilisteli kapakoissa maljojaan Jean-Baptiste Jules Bernadotten kunniaksi tyyliin "siinä on vapahtajamme".

Vanhaa aikaa on mukava haikailla.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/49/Gustav_IV_Adolf_of_Sweden.jpg

Kustaa IV Aadolf oli viimeinen Suomea hallinnut Ruotsin kuningas. Per Krafft nuoremman maalaus vuodelta 1809.

Ja Mauri Anteroa muistelin pari vuotta sitten näin:

MAN

Onnea 70-v Someron pojalle!


M. A. Numminen (oikealta nimeltään Mauri Antero Numminen) (s. 12. maaliskuuta 1940 Somero) on suomalainen pitkän linjan muusikko, taiteilija ja kulttuurin monitoimimies.


PT: Olet ollut teekkarien elokuvakerhon Montaasin toiminnassa mukana kuusikymmentäluvulla, mitä jäi käteen tästä ajasta?

MAN: Nimenomaan käteen on jäänyt kaksi lyhytelokuvaa, Vesilasi ja Tiiliseinä. Vietin melko paljon vapaa-aikaa teekkarikylässä ja yövyin seurusteluhuoneen sohvalla niinä iltoina, jotka venyivät niin pitkiksi, että viimeinenkin bussi oli lähtenyt. Teekkareiden elämä oli virkistävää vaihtelua valtiotieteilijöiden ja humanistien seurassa opiskelulle.

PT: Kuvaile Montaasissa tekemiäsi elokuvia muutamalla adjektiivilla. (voit toki muodostaa myös lauseita)

MAN: Vesilasi on surrealistinen rakkauselokuva. Tiiliseinä taas on kineettinen kokeilu ylioppilaskunnan laskentakeskuksen seinästä. Kolmas kolmeminuuttinen Montaasi-filmini on hävinnyt. Se käsitteli kengännauhojen sitomista Helsingissä.




Rauhallisesti
Suomen Turussa 12-3-2012
Simo Tuomola

Ei kommentteja: