Tänään 16-6
1654 - Ruotsin kuningatar Kristiina luopui kruunusta, väittää nettiarkisto, mutta todellisuudessa vallastaluopuminen tapahtui 6-6:
Valtakunnassa tapahtuu kummia 6-6-1654, kuningatar Kristiina luopuu viimeisenä Vaasa-suvun hallitsijana kruunusta, poistuu kotimaastaan Belgian kautta Itävaltaan ja kääntyy Inssbruckissa katoliseen oppiin.
Mutta 16-6:
1904 – Eugen Schauman ampui Suomen kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin, joka kuoli seuraavana päivänä vammoihinsa.
Joycen rintakuva Dublinissa.
Bloomsday
Tänään
16-6 sitä pitäisi olla Dublinissa hortoilemassa pitkin poikin pubeja
ja bordelleja. James Joycen Odysseuksessa seurataan näet juuri yhden
päivän 16-6 1904 tapahtumia Dublinissa Leopold Bloomin jalanjälkiä
kulkien.
Toisaalta 16-6 voisi valita toisetkin jalanjäljet ja toteuttaa Ibsenin ajatuksia; vaikka antaisit kaiken, mutta et elämääsi, et ole antanut mitään. Isänmaa vaatii veronsa 16-6-1904 Helsingin Senaatintalolla, kun Eugen Schauman ampuu Suomen diktaattoriksi yltyneen kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin ja sen jälkeen itsensä.
Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan, valisti eräskin valtaneuvos jälkikasvuaan; an nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur. Tänään vietämme myös Axel Oxenstiernan syntymäpäivää 16-6-1583. Valtaneuvos oli kuningatar Kristiinan alaikäisyyden aikana käytännössä Ruotsin hallitsija ja vaikutti voimakkaasti myös Turun kehitykseen. Kustaa II Aadolfin aikana hän sai 1621 kruununläänityksenä Kemiönsaaren ja oikeuden perustaa alueella kaupungin. Eipäs perustanut.
Axel Oxenstierna muotokuva vuodelta 1626. Maalari Jacob Heinrich Elbfas
Axel Oxenstierna (16. kesäkuuta 1583 – 28. elokuuta 1654) oli valtakunnankansleri Kustaa II Aadolfin aikana ja Ruotsin historian merkittävimpiä valtiomiehiä.
Valtakunnankansleriksi 1611 Kaarle IX kuoltua noussut Axel Oxenstierna, Sigismundin vanha kannattaja, osallistui Turusta säätynsä edustajana Kustaa II Aadolfin vihdoin kokoon kutsumille Helsingin maapäiville 1616.
Hän on kuninkaan käskystä Turussa myös 1626 järjestämässä suomalaisten joukkojen laivausta sotaan Preussiin ja Liivinmaalle. Hänen esityksestään kuningas nimittää Isac Rothoviuksen 1627 Turun piispaksi.
1633 hän nousee kuningatar Kristiinan holhoojahallituksen johtoon päättämään Ruotsin politiikasta. Hänen johdollaan allekirjoitetaan Turun akatemian perustamiskirja 1640, mutta hän kieltäytyy Akatemian kanslerin tehtävistä 1646. Tontin hän kuitenkin vastaanottaa Turusta Aurajokirannasta Herrainkulmasta 1650.
Tul turkkusse, me siepata su piene
koppisse, runoili 16-6-2009 Kristian Kivisalo blogiinsa ajankohtaisesta
kaappausdraamasta. Joku köyhä oli pudottanut ainoan miljoonansa
parkkiluola Louhen ajoliuskalle ja poliisi, armeija ja valtiovalta
käynnisti ministerin ja tiedotusvälineiden tajunnanvirran johdolla
laajan ja näyttävän operaation rahojen palauttamiseksi omistajalleen.
Maamme ilmatilakin siinä rytäkässä piti sulkea. Näin sitä köyhiä tässä maassa
suojellaan.
Tämmöttös tänää
Turussa 16-6 2013
Simo Tuomola
Tämmöttös tänää
Turussa 16-6 2013
Simo Tuomola
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti