torstai 27. lokakuuta 2016

Puukotus linnassa

Turun linnan Kuninkaansalissa on tapahtunut 27-10 ryyppäämisen päätteeksi puukotus, joka on vaatinut yhden uhrin. Riidan varsinaista syytä voi vain arvailla, mutta uhri on tunnistettu Iivari Maununpojaksi. Tekijäksi on osoittautunut Arvid Kustaanpoika.
 
 Turun linnan Kuninkaansali joutui 27-10 vuonna 1573 murhan tapahtumapaikaksi.

Yöllisiä tapahtumia Turun linnan kuninkaasalissa on selvitelty paikan päällä ja pidätetty tekijä on tunnustanut tekonsa.

Tapahtuman uhri Iivar Maununpoika Särkilahti (Stiernkors, k. 1573) oli suomalainen sotapäällikkö. Hän osallistui Turun linnan piiritykseen vuonna 1563, kun Juhana-herttua piti sitä hallussaan.



  Johan 3ma
Juhana III (ruots. Johan III, ennen kuninkuutta Juhana-herttua, 20. joulukuuta 153717. marraskuuta 1592) oli Ruotsin kuningas vuosina 15681592.

Hän osallistui myös Tanskan sotaan, oli Suomen käskynhaltija 1567–1568 ja 1568 Ruotsissa Eerik XIV:n joukkojen ylipäällikkö, kun herttuat nousivat kapinaan. Jäätyään tappiolle hän siirtyi uusien vallanpitäjien puolelle, palasi Suomeen ja oli päällikkötehtävissä Venäjän sodassa. Hän kuoli nyt juopottelutappelun seurauksena Turun linnassa.


 
 Stenbockien sukuvaakuna.

Murhan tekijä Arvid Gustafsson Stenbock (1541 Ålvsborg - 1607 Danzig) on kuningas Kustaa Vaasan kolmannen puolison Katarina Gustafsdotter Stenbockin (Ruotsin kuningatar vuosina 1552-1560) veli. Hänen mukaansa Iivar oli vetänyt ensin puukon esiin ja seuranneessa välienselvityksessä saanut surmansa.

Arvid vangittiin ja hän sovitti murhan lopulta suurella summalla rahaa kuolleen sotapäällikön pojille. Hän toimi myöhemmin mm. Vadstenan linnan päällikkönä ja pakeni vallan muutoksia lopulta Puolan Danzigiin, jossa kuoli 1607 kuningas Sigismundin suojeluksessa.




 Kaarina Maununtytär.

Tapahtumia Turun linnassa joutui seuraamaan läheltä myös maan aiempi kuningatar Kaarina Maununtytär, joka asui linnassa lastensa Sigridin ja Kustaan kanssa miehestään Eerik XIV lopullisesti erotettuna. Kuolema oli juuri koskettanut Kaarinaa muutenkin. Hänen nuorin poika Heikki oli kuollut linnassa edellisenä syksynä ja haudattiin Tuomiokirkkoon Tottien hautakappeliin.

Ja tuskaa kuningatar saa kokea lisää, kun kunigas Juhana III pelkää, että Kaarinan pojasta tulisi seuraava Ruotsin kunigas. Vuonna 1575 Juhana riistääkin Kaarinalta tämän pojan ja lähettää 7-vuotiaan prinssi Kustaan Turun linnasta lopulta Puolaan jesuiittakouluun.

Puukkojunkkarina
Turussa 27-10 2016
Simo Tuomola

Ei kommentteja: