lauantai 9. joulukuuta 2017

Viisasten kivi

Tänään 10-12 löydämme itsemme Sierra Leonesta todistamasta erään suomalaisen utopistin julmaa kuolemaa. 

Paikkana täällä on Uusi Jerusalem, suomalaisten utopiayhteiskunta, jonka ideologiasta ja ajatuksesta orjuuden lakkauttamisesta paikalliset asukkaat eivät oikein pidä ja niinpä he päättävät pahoinpidellä suomalaisyhteisön jäsenen August Nordenskiöldin hengiltä. On vuosi 1792.


Aiheeseen liittyvä kuva

Uhriksi joutunut August Nordenskiöld tai Nordenskjöld (6. helmikuuta 1754 Sipoo10. joulukuuta 1792 Sierra Leone) oli kirjailija, alkemisti, Suomen vuoritoimen johtaja ja swedenborgilainen

 Emanuel Swedenborg (vuoteen 1719 asti Swedberg) (29. tammikuuta 1688 Tukholma29. maaliskuuta 1772 Lontoo) oli ruotsalainen tiedemies, filosofi, mystikko ja teologi. Swedenborg oli tuottelias kirjoittaja, jonka tuotanto käsittää yli neljä hyllymetriä teoksia eri aloilta.

Nordenskiöld valmistui ylioppilaaksi Turussa vuonna 1770 ja opiskeli kemiaa ja minerologiaa Turun akatemiassa. Tämän lisäksi Nordenskiöld johti Ruotsin kaivostoimintaa Suomessa.

 
 Joseph Wright: Alkemisti

 Myöhemmin asuessaan Lontoossa hän sai välikäsien kautta yhteyden Ruotsin kuningas Kustaa III:een, joka alkoi rahoittaa hänen yrityksiään viisasten kiven valmistamiseksi. Innoituksensa hän oli saanut isänsä Carl Fredrik Nordenskiöldin ja setänsä Magnus Otto Nordenbergin kullanvalmistusteorioista. 

 Suomen ja Pohjoismaiden kuuluisin alkemisti August Nordenskjöl (1754–1792) yritti vuosikausia valmistaa viisasten kiveä alkemistisessa uunissaan, joka on vieläkin nähtävissä Mäntsälän Alikartanossa.
 Kuvahaun tulos haulle mäntsälä alikartano


 Swedenborgilaisen aatteen kannattajana ja vapaamuurarina hän halusi valmistaa kultaa niin paljon, että rahan arvo ja sen ylläpitämä tyrannia olisivat romahtaneet. August Nordenskjöld on lisäksi niitä harvoja suomalaisia, jotka ovat kirjoittaneet kirjan viisasten kiven valmistuksesta.

Viisasten kivi (lat. Lapis philosophorum) on myyttinen aine, jota länsimaiset alkemistit etsivät tai yrittivät valmistaa. Viisasten kiven kerrottiin pystyvän muuttamaan muita metalleja kullaksi. Myöhäiskeskiajalta lähtien uskottiin, että viisasten kivi olisi samalla ollut myös kaikki sairaudet parantava ihmelääke ja että se voisi jopa tehdä ihmisestä kuolemattoman.
 Kuvahaun tulos haulle mäntsälä alikartano

1780-luvulla Nordenskiöld oli tutustunut Carl Bergklintiin ja perusti hänen kanssaan vuonna 1787 Uudenkaupungin Vallimäen rinteelle alkemistisen pajan, joka aloitti toimintansa 11. tammikuuta. August haaveili valmistavansa niin paljon kultaa, että rahan hirmuvalta saataisiin kukistettua. Varojen loputtua Nordenskiöld ja Bergklint joutuivat keskeyttämään hankkeen. Nordenskiöldin omaisuus pakkohuutokaupattiin.

 Myöhemmin hän matkusti Englantiin ja sieltä Sierra Leoneen perustamaan suomalaista utopiayhteiskuntaa nimeltä Uusi Jerusalem. Paikalliset asukkaat eivät ihastuneet kyseiseen ideologiaan eivätkä orjuuden lakkauttamiseen, vaan August pahoinpideltiin hengiltä. Toisen tylsemmän version mukaan hän olisi kuollut johonkin paikalliseen kuumetautiin.

 Kuvahaun tulos haulle August Nordenskiöld
 “Money will be like dross: Alchemy furnace of August Nordenskiöld (1754-1792)”.
Inventory number: 60.749. Loan: Nordiska Museet, Sweden


 "Augustin pääkallo" ja alkemistinen uuni ovat nähtävillä suvun kartanossa Mäntsälässä Alikartanon museossa. Elämänsä aikana Nordenskiöld kirjoitti useita kirjoja alkemiasta ja Uuden Jerusalemin kirkosta. Hänen veljenpojanpoikansa Adolf Erik Nordenskiöld oli kuuluisa tutkimusmatkailija ja Koillisväylän löytäjä.


 
 1300-luvun seinävaate, jossa Johannes näkee Jumalan laskevan Uuden Jerusalemin.
 

Uusi Jerusalem on kristinuskon mukaan kaupunki, joka lasketaan taivaasta Jumalan asuinsijaksi ihmisten keskelle uuteen maailmankaikkeuteen (uudet taivaat ja uusi maa). Uusi Jerusalem lasketaan vasta aivan aikojen lopussa viimeisen tuomion jälkeen. Se on paikka, jossa Kristuksen seuraajat viettävät ikuisuutensa, ja Jumalan lupausten lopullinen täyttymys.


Alkemistina
Turussa 10-12 2017
Simo Tuomola






Ei kommentteja: