lauantai 17. joulukuuta 2022

Saturnalia

Roomalaisten sydäntalven juhla Saturnalia näkyy meidänkin joulunvietossamme.

 Saturnus (jumala) – Wikipedia

Vuoden pimeimpänä aikana joulukuun 17.-23. välillä juhlittiin Saturnus-jumalaa koristelemalla puita aurinko- ja tähtisymbolein ja leivonnaisin, vaihtamalla lahjoja ja pitämällä kartiolakkia.

Orjat olivat hetken vapaita, ruokaa, viiniä, juhlintaa ja metelöintiä riitti. Oli kirjakääröjä ja savinukkeja lahjoina ja valittiin väärä kuningas. Kynttilä symboloi kasvunsa aloittavaa aurinkoa.

Roomalaisten 12 suurinta jumalaa - ja muutama pieni | Historianet.fi
 

Kristuksen syntymäjuhlaa alettiin viettää vuodesta 354 alkaen, kun uskonrauhaa etsinyt Rooman piispa Liberius määräsi Saturnalia-juhlan ajankohdaksi 25. joulukuuta. Kristinuskosta tuli Rooman valtakunnan valtionusko ja juhlinnan riehakkuutta rajoitettiin. Uuden vuoden juhlinta sai samalla rankemman muodon. Keisarina toimi tuolloin areiolainen Constantinus II.


Tänään juhlitaan myös Ruotsin kuningatar Kristiinan syntymäpäivää 18-12-1626. Hänen käskykirjeensä vuodelta 1649 määräsi Turun joulurauhanjulistuksen sanamuodon. Kaarle-kuningas pisti vielä paremmaksi laatimalla oman julistuksensa ruotsin sijasta suomeksi tyyliin:


Hänen Cuningalisen Maijestetins, Sen Suriwaldian ja corckiast syndynen förstin ia herran, Carlen, Ruotzin waldacunnan ia caickein meiden armolisen herran ja Cuningan puolest culutetan tässä itze cullengin sekä omaisille että oudoille, ylimäisille että alimaisille, Rickahille että köyhille yxi iloinen Joulu ia Joulun rauha; Sentähden andawat Borgmestari ia Radi tässä Caupungisa hänen Cuningalisen Maijestetins puolest angarasti manata, että idzecukin wiriästi käywät kirckon culeman Jumalan pyhä Sana, iosa meilen edespannan se hyödytyss ia autuuss, cuin meile ombi meidän lunastaian herran Iesuxen Christuxen iloisesta syndymästä.

 Tällainen oli todellinen Jeesus

Vuonna 354 Rooman piispa Liberius määräsi, että Jeesuksen virallinen syntymäpäivä oli joulukuun 25. päivä. Babyloniassa oli aurinkojumalan syntymäpäiväjuhla joulukuun 25. päivä.

Joulukuun 25. päivä oli myös Mithran (persialaisten jumala) ja Rooman keisarin syntymäpäivä. Roomalaiset olivat tottuneet näihin pakanajuhliin eivätkä halunneet luopua niistä, siksi Rooman katolinen kirkko määräsi Jeesuksen syntymän ajankohdan väärään ajankohtaan, että se sai viettää tuttua pakanallista juhlaa, jonka nimen he korvasivat Jeesuksen syntymäjuhlaksi, mutta itse asiassa he jättivät paljon pakanallisia perinteitä joulujuhlaansa.

Katolisen ensyklopedian mukaan joulu (Kristuksen syntymäjuhla) ei ollut seurakunnan varhaisten juhlien joukossa. Katolinen ensyklopedia kertoo, että varhaisin merkintä Kristuksen syntymäjuhlasta on vuodelta n. 200 jKr. jolloin Aleksandrian Kleemens sijoitti Kristuksen syntymäjuhlan maaliskuun 28. päivälle.

Samaan aikaan Kristuksen syntymäjuhlan ajankohdasta oli monenlaista tulkintaa, jotkut sanoivat Kristuksen syntyneen 20. toukokuuta ja jotkut sijoittivat Kristuksen syntymäajankohdan 19. tai 20. päivä huhtikuuta.

 

Turussa 18.12. 2022

Simo Tuomola

 

Ei kommentteja: