torstai 22. joulukuuta 2022

Juhannus saa

 Nyt pistän pahan: missä päin Turkua vietetään keskikesän juhlaa juhannusta samaan aikaan kuin minä tässä valmistaudun jouluun. Ja maassa todellakin ollaan, eikä kuussa. Itse asiassa ollaan Kuningatar Maudin maassa Etelämantereen pohjoisosassa, jossa vuodenaikana on menossa kesä.


Siellä myös sijaitsee Aboa, Turku 73 03 E, 13 25 L. Se on Suomen antarktinen tutkimusasema Basen-nunatakilla. Ruotsin vastaava asema Wasa sijaitsee aivan sen vieressä ja yhdessä ne muodostavat Nordenskiöld Base Campin. Riittää sitä tutkittavaa maan ja jäänkin päällä, mm. meteoriittien löytöpaikkana etelänapa-alue on kuin sienimetsä.

 Tutkimusasema Aboa kuvattuna ilmasta.

Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboa (73°03'S, 13°25'W) sijaitsee Kuningatar Maudin maalla 130 kilometrin päässä rannikolta ja noin 5 000 kilometrin päässä Etelä-Afrikan Kapkaupungista. Tutkimusasema avattiin 4. helmikuuta 1989.

Taas elämme myös sitä aikaa, jolloin Joulupukin olemusta ja historiaa pohditaan moneltakin eri kantilta. Laivareissun jäljiltä se voisi olla vaikkapa Olvin Tuplapukki, 24-tölkin satsi 8,5% olutta. Sen voimin sitten voikin pohtia ilmiötä syvällisemmin pikku hiljaa nirvanaan vajoten.
 

Pakana-Suomessa kun kerran vieläkin eletään, täällä pukki edustaa shamanistista samastumista, yhtä hedelmällisyysriitin muodoista; sarvet päähän, nuttu nurinpäin niskaan ja paanalle vaeltamaan talosta taloon juomaan tarjottua viinaa. Kilteille lahjoja, vitsaa tuhmille.


Ja jos taloihin vielä joulun jäljiltä jotakin jäi, saapuivat paikalle taljaan pukeutuneina nuoremmat Nuuttipukit syömään ja juomaan mitä heille oli juhlasta jäänyt. Maaseudulla vaelsivat näinä aikoina myös mustakaapuiset kerjäläismunkit sanomaansa levittämässä, olihan Turkuun perustettu Dominikaaniluostari jo vuonna 1249.

Turussa 22.12. 2022

Simo Tuomola

 


Ei kommentteja: