perjantai 12. maaliskuuta 2010

Halshuggen

Joukkohaudasta löytyi mestattuja viikinkejä

Joukkohaudasta löytyi mestattuja viikinkejä
Julkaistu: 10:02
Kuuntele juttu

Brittitutkijat ovat tunnistaneet Ridgeway Hillin luurangot Skandinavian viikingeiksi, kertoo BBC. Jopa 51 henkilön jäännökset löytyivät joukkohaudasta Dorsetin kreivikunnasta Etelä-Englannista viime kesäkuussa.

Hammasanalyysi paljasti tutkijoille, että ihmiset, joille jäännökset kuuluivat, olivat eläneet paljon Britanniaa kylmemmässä ilmastossa. Hampaiden isotoopeista selvisi myös, että he olivat noudattaneet korkeaproteiinista ruokavaliota, joka on verrattavissa aikansa ruotsalaiseen ruokavalioon.

Luurankojen päät oli katkottu, ja Oxfordin arkeologit uskovat, että paikalliset anglosaksit ovat teloittaneet viikingit yleisön edessä vuosien 910-1030 välillä. Tähän asti on kuviteltu, että hautaus sijoittuisi rautakauden loppuun tai varhaisroomalaiselle ajalle haudasta löytyneen keramiikan perusteella.

Nyt Oxford Archeologyn arkeologit ovat poistaneet jäännösten kallot haudasta jatkaakseen tutkimusta ja selvittääkseen, mihin historialliseen tapahtumaan joukkohauta liittyy.

- Joukkohaudan löytäminen on ylipäätään melko harvinaista, mutta vielä näin iso ja tältä aikakaudelta - se on äärimmäisen epätavanomaista, projektipäällikkö David Score toteaa.

Jäännökset tunnistivat skandinaaveiksi tohtori Jane Evans ja Carolyn Chenery.

1 kommentti:

punainen turku kirjoitti...

Viikingit meni Englantiin ja kiersivät koko Euroopan. Tekivät vielä semmoisen tempun että asuttivat Islanninkin. Mutta kiersivät Suomen, jossa ei ainakaan historiankirjojen mukaan ole ollut mitään järkevää asutusta. Täydellisessä tyhjiössä oleva maa, jossa metsät jolkuttaa toinen toistaan isompaa otusta, ja viljavia alueita, eikä ketään ole kiinnostanut. Joko historiankirjoissa on vikaa, taikka sitten... Viikingit aikansa sotaisimpana porukkana olisi voinut kuvitella asuttavan Suomen koska ei mitään vastustusta olisi ollut. Vai olisiko sittenkin täällä kamaralla ollut joku hieman sotaisampi porukka jolle ei Viikingeilläkään ollut ryppyilemistä? Vasta Ruotsin ja Venäjän alueiden asukkaiden jatkuvan ryöstöretkeilyn jälkeen heikennetty porukka sittemmin langennut Ruotsalaisten valtaan?