perjantai 12. joulukuuta 2008

Pakanuudelia

Sydänkuu

Holoseenin ajanlaskun mukaan siirrymme seuraavaksi vuoteen 12008 HE. Se noudattaa luonnonmukaista vanhaa kalenteria, jossa vuodessa oli kuun neljän viikon kierron mukaisesti 13 kuukautta. Vanhan kalenterin mukaan elämme nyt 12.12.-8.1. Talvipyhäinkuuta eli ensimmäistä Sydänkuuta. Toinen Sydänkuu eli Helmenkuu sijoittuu välille 9.1.-5.2.
Pakana-aikana meillä Pohjolassa vuoden lyhimmän päivän toteaminen ei onnistunut päivälleen nykyiseen tyyliin, mutta keskitalven yön juhlan viettoon soveltui hyvin myös lähin Täydenkuun juhla tammikuussa, jolloin jumalille uhrattiin verilahjana ihmisiä ja eläimiä.
Viikinkikuningas Harald Kaunotukka juhlisti aikoinaan uutta Aurinkovuotta merellä hedelmällisyyden jumalattaren Freijn leikkien merkeissä. Hän oli Norjan perustaja ja maan ensimmäinen kuningas vuosina 872-930. Hänen poikansa Eerik Verikirves hallitsi maata vuosina 930-933.
Kaunotukan nuorin poika Håkon eli Haakon Hyvä oli vallassa vuosina 934-961. Äijä yritti lahjoa alamaisiaan viinan voimalla, määräämällä joka talouteen tynnyrillisen olutta joulun viettoa varten joulukuun lopulla, mutta ei onnistunut silti käännyttämään norjalaisia kristinuskoon.

Pakanuudelia
Turussa 12-12-2008
Simo Tuomola

Ei kommentteja: