perjantai 8. lokakuuta 2010

Lännen lokari

Tänään 8-10 vietämme erään "suuren suomalaisen", Yhdysvalloissa vaikuttaneen Lännen lokarin syntymäpäivää. Hiskias Möttö, Hiski Salomaa on toukokuun lapsia, mutta tämäpä herra onkin tukkitöidensä lisäksi tutkinut räätäli Hiskiä vähän syvällisemmin marxismia ja pyrkinyt neljästi myös Yhdysvaltain presidentiksi; Hyvät naiset ja herrat! - Arvo Gustav Halberg - Gus Hall.

1910Gus Hall (alk. Arvo Halberg), yhdysvaltalainen suomalaissyntyinen kommunistipoliitikko (k. 2000). Hän syntyi suomalaisille vanhemmille Cherryssä, pohjoisessa Minnesotassa.

Gus Hall (aiemmin Arvo Gustav Halberg) (8. lokakuuta 191013. lokakuuta 2000) oli Yhdysvaltain kommunistisen puolueen pääsihteeri ja nelinkertainen Yhdysvaltain presidenttiehdokas.Punainen vaara, kuin John Reed aikoinaan: kommunistivainojen myötä Hall vietti vuodet 1951-1957 USA:ssa vankilassa.

14:n vanhana Hall pääsi koulusta ja meni metsätöihin, missä tutkiskeli marxismia tukkikämpillä.
Vuodet 1929–1932 Hall vietti Euroopassa, enimmäkseen Neuvostoliitossa, jossa opiskeli kaksi vuotta Leninin nimeä kantavassa puoluekoulussa.

Hallista tuli aikoinaan yliopistojen kampuksilla ja puheohjelmissa sosialismin puolustaja. Hall mainitsi, että sosialismia voitaisiin rakentaa perinteisesti yhdysvaltalaiseen tapaan demokraattisesti perustuen Yhdysvaltain perustuslakiin. Hall pyrki neljä kertaa presidentiksi, 1972, 1976, 1980 ja 1984, kaksi viimeistä kertaa Angela Davis varapresidenttiehdokkaana.

Gus Hall puhui suomea sisarustensa kanssa, joita hänellä oli yhdeksän, mutta Suomessa Hall ei tiettävästi koskaan käynyt. Gus Hall kuoli 13. lokakuuta vuonna 2000 Manhattanilla New Yorkissa.

Teoksia

  • Working Class USA
  • Fighting Racism
  • Basics--For Peace, Democracy and Social Progress
  • Imperialism Today
  • Ecology: Can We Survive Under Capitalism?
  • The Energy Rip-off: Cause and Cure
  • Karl Marx: Beacon for Our Times

Punalippu liehuen
Turussa 8-10-2010
Simo Tuomola

Ei kommentteja: