torstai 5. lokakuuta 2017

Naistenmaa

Tänään 6-10 tulee kuluneeksi tasavuosia varhaisimman säilyneen oopperan ensi-illasta Firenzessä, Turun ystävyyskaupungissa:

1600Jacopo Perin Euridice, varhaisin säilynyt ooppera, ensi-illassa Firenzessä.Kuvahaun tulos haulle jacopo euridice 

 Jacopo Peri (20. elokuuta 156112. elokuuta 1633) oli italialainen laulaja ja säveltäjä. Peri syntyi todennäköisesti Roomassa. Hän opiskeli musiikkia Firenzessä Cristofano Malvezzin johdolla. Aluksi Peri toimi ainoastaan kosketinsoittajana ja laulajana. Hieman myöhemmin hän alkoi myös säveltää. Hänen varhaisimmat teoksensa olivat madrigaaleja sekä musiikkia näytelmiin.

Vuonna 1597 Peri sävelsi ensimmäisenä oopperana nykyään pidetyn Dafnen. Siitä ei ole kuitenkaan säilynyt kuin murto-osa. Hänen seuraava työnsä oli Euridice, joka kantaesitettiin vuonna 1600. Se on vanhin kokonaisena säilynyt ooppera. Perin musiikkia ei juurikaan esitetä nykyaikana.


Eurydice oopperan käsikirjoituksen kansi
Euridice on Jacopo Perin ooppera joka sai ensi-iltansa 6. lokakuuta 1600 Palazzo Pitissä Firenzessä. Libreton kirjoitti Ottavio Rinuccini. Teos valmistui Henrik IV:n ja Maria de' Medicin häitä varten. Ohessa myös Jacopo Peri itse oopperansa Dafne rooliasussa.


Italiassa myös Turku aikoinaan laulettiin Suomen metropoliksi, kun Trevisossa esitettiin 1686 Suomelle omistettu ooppera "Alfo in Finlandia", tapahtumapaikkana Turku saaristoineen. Carlo Agostini Badia sävelsi samasta aiheesta 1692 oman barokkioopperansa "Alvilda in Abo", josta tulkinta nähtiin aikanaan Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistossa Turun linnan pihalla.


Alvilda-ooppera on barokin tyyliperinteen mukaisesti hyvin tapahtumarikas ja dramaattinen. Juonellisen rungon muodostaa muinaistarina goottiprinsessan ja juutinmaalta olevan prinssin kohtaamisesta Turussa ja Itämerellä.

Tämä vanha teema vilahtelee eurooppalaisessa kirjallisuudessa 1000-luvulta lähtien ja on jäänyt italialaisen oopperan historiaan 11 eri versiona vuosina 1678-1731.

Italialaisen kirjallisen yleisön tietoisuuteen ja libretistien aineistoksi merirosvoilevan amatsoniprinsessa Alvildan ja prinssi Alfon tarinan välittivät Johannes ja Olaus Magnuksen Roomassa julkaistut historiateokset 1500-luvun puolivälissä. Näitä pohjoismaisia sankarihahmoja käsittelivät myös kirjailijat Torquato Tasso, Orazio Ariosto, Giacomo Cortone 1500- ja 1600-luvuilla
.Aiheeseen liittyvä kuva


Italialainen ooppera sai Alvildasta ja Alfosta kestoteeman nk. kolmannen venetsialaisen koulukunnan piiristä alkaneessa traditiossa. Teoksista varhaisin on Antonio Bernabein (libr. Ventura Terzago) Alvilda in Abo vuodelta 1678 ja viimeinen Baldassare Galuppin (libr. Apostolo Zeno) L’Alvilda vuodelta 1737.

Teoksia kirjoitettiin mm. Venetsian, Münchenin, Monacon, Innsbruckin, Veronan ja Prahan oopperanäyttämöille. Alvilda-teemaan tarttuneista säveltäjistä tunnetuin on Antonio Vivaldi (1731).


Aiheen kiinnostavuutta selittää sen sankarittaren rohkea vastakkaisuus aikakauden naiskuvalle eteläisessä Euroopassa: Alvilda oli Pohjolan kaunotar ja samalla miehiä julmasti alistava soturi ja merirosvo, joka amatsonimiehistöineen herätti kauhua Itämeren purjehtijoissa.

Hän oli myös Ruotsin (goottien) kuningatar – asia jonka italialainen oopperayleisö saattoi yhdistää roomalaistuneen Kristiina-kuningattaren hahmoon. Kruunustaan 1654 luopunut Pohjolan kuningatar haudattiinkin aikoinaan sankarina Rooman Pietarinkirkkoon. Hän olikin sekä fyysisiltä että psyykkisiltä ominaisuuksiltaan aikansa naisista selvästi poikkeava yksilö, jolla oli elämässään voimakas taipumus korostaa miehisiä piirteitään.


 

 Kuningatar Kristiina
 Kristiina luopui Ruotsi-Suomen kruunusta vuonna 1654 ja siirtyi yli 30 vuodeksi Roomaan. Hän oli oppinut, eurooppalainen kulttuurihenkilö, jota on kutsuttu Pohjolan Minervaksi, tieteen ja taiteen suosijaksi.

Näistä oopperoista parhaiten säilynyt Carlo Agostino Badian L’Amazone corsara, overo L’Alvilda regina de’ Goti (1692) rekonstruoitiin ja esitettiin 319 vuoden tauon jälkeen yhtenä Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 ja Turun musiikkijuhlien ohjelmaproduktioista. Oopperaa varten rakennettiin Turun linnan sisäpihalle näyttämö ja katsomo. Esityskertoja oli kahdeksan.


Opera d’Alvilda in Abo
Goottien kuningatar Alvilda – merirosvoamatsoni
 
Kuvahaun tulos haulle avilda in abo
Jo 1000-luvulla Adam Bremeniläinen varoitti Itämerellä purjehtivista amatsoneista: ”Baltici maris ferunt esse Amazonas”, kauhisteli valistunut historioitsija. Huhu Naistenmaasta – Terra Feminarumista – halkoi pimeää keskiaikaa pohjoisesta etelään, ja lopulta Pohjolan kesyttämättömät amatsonit löysivät itsensä italialaisesta säveltaiteesta.

Aiheesta sävelsi oopperan muun muassa Carlo Agostino Badia vuonna 1692.
Ihan väärässä ei turkulaisamatsonien kuvauksessaan Bremeniläinen ollutkaan. Täällä tosiaan riuskat naiset hoitelivat alueen asioita, kun miehet olivat metsästys- ja kalastusretkillään, elleivät nyt ihan sota- ja ryöstöretkillä, mutta harvemmin kuitenkaan kotosalla.

Kertomuksen tapahtumapaikkana on Suomen rannikko ja Turku eli Abo, metropoli della Finlandia. Ja kas; Abo - Suomen metropoli on nimeksi valikoitunut myös toimittamalleni 1600-luvun Turusta kertovalle historiankirjalle.

Tässä tarinassa miehet ovat keveästi kierrettäviä viittoja tai steevin taakse jääviä karikoita naisten pidellessä peräsintä. Danian kuninkaan pojiksi Alfoksi ja Olmiroksi pestatut Riku Pelo ja Teppo Lampela kesyyntyvät Alvildan, Mari Palon ja Gilden, Kaisa Rannan käsittelyssä.

Tätä 1600-luvun venetsialais-innsbruckilaista näkemystä 1000-luvun turkulaisamatsoneista kommentoi supisuomalainen commedia-seurue. Tarinaan heittäytyvä kuusihenkinen narrijoukko kerii kauniiseen vyyhtiin vuosisadat, sukupuolet ja kielimuurit kutoen niistä barokin helmen, jossa sävel, tanssi ja teatteri kohtaavat ennennäkemättömällä tavalla.

Kuvahaun tulos haulle turun linnan piha
 
Turun linnan pihalla esitetystä oopperasta ei puuttunut suurta rakkautta, torjuttuja tunteita tai mitä intohimoisinta kaipuuta. Tarinaa kuljettivat komiikka, käsittämättömät käänteet, huikaiseva typeryys ja väärinkäsitykset: lavalla nähtii vihaa ja raivoa, murhayrityksiä, upeita miekkailukohtauksia ja tanssia niin ilosta, surusta kuin uhmastakin. Ja kaikki päättyi suureen hääjuhlaan Anno Domini Turun linnassa.

Ensi-ilta oli pe 5.8.2011

  • Ohjaaja: Ville Sandqvist
  • Kapellimestari: Anssi Mattila
  • Koreografi: Kirsi Saastamoinen
  • Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen
  • Valosuunnittelu: William Iles
  • Äänisuunnittelu: Timo Kuronen/Kari Kola
  • Tuottaja: Liisa Mattila
  • Solistit: Mari Palo, Riku Pelo, Kaisa Ranta, Anneliina Koskinen, Teppo Lampela, Jussi Merikanto, Sören Lillkung
  • Orkesteri: Suomalainen Barokkiorkesteri
Esityskieli italia ja suomi.
Tuotanto: Oopperakammari ry. yhteistyössä Kulttuuridynamon ja Turun yliopiston kanssa.
 
 
 

Terra feminarum eli "Naistenmaa" on keskiaikaisen historioitsija Adam Bremeniläisen Suomelle antama nimitys. Hän kuvasi Gesta Hammaburgensis ecclesiae pontificum -teoksessaan viikinkiajan Skandinaviaa ja tulkitsi kainulaisten eli kveenien maan ruotsinkielisen nimen (Kvenland) väärin, mikä johti kuvitelmiin pohjoisesta amatsonien asuttamasta maasta.


Akkavaltaa
Turussa 6-10 2017
Simo Tuomola

Ei kommentteja: