lauantai 27. syyskuuta 2008

tänään 28-09-08

Maan korvessa kulkevi lapsosen tie. Sävelet soivat juuri muistojumalanpalveluksessa Kauhajoen kirkolla. Päivä hiljentää myös luonnonvoimien edessä kun autolautta Estonian uppoamisesta 1994 tulee juuri tänään kuluneeksi tasavuosia. Omia muistoja tuosta aluksesta kertyi aikoinaan lähinnä Viking Sallyn muodossa.

Mitä elämä on, mitä kuolema on. Oman vastauksensa ihminen antaa tuohon kysymykseen usein uskonnon, fiilosofian tai tieteen muodossa. Tänään vietämme myös kiinalaisen moraalifilosofi Kungfutsen perinteistä syntymäpäivää vuoden 551 eaa kunniaksi. Elämänkatsomus, oppi jalosta ihmisestä ja viidestä hyveestä pitää sisällään inhimillisyyden, oikeudemukaisuuden, hyvät tavat, uskollisuuden ja viisauden.

Ylemmän tulee suojella alempaa ja alemman kunnioittaa ylempää. Demokratian ja tasa-arvon malleihin tuo vallan rakenne ei varmasti sovellu, siinä puhutaan enemmänkin valistuneesta itsevaltiudesta vallassa ja ihmissuhteissa. Meillä se tiivistyy ajatukseen; kunnioita isääsi ja äitiäsi ja esivaltaa. Tärkeä turva tarvitaan hädän hetkellä.

Tarvittaessa surutyötä voi tehdä myös huumorin keinoin, kunhan vaan tunnistaa mauttomuuden ja huumorin veteen piirretyn rajan. Tästä muistuttakoot tänään Marx-veljesten suunnasta harppuaan näppäilevä mykkä Harpo, Adolph Arthur Marx, jonka kuolinpäivää tänään myöskin vietämme.


Näillä mietteillä tänään
Turussa 28-09-08
Simo Tuomola

Ei kommentteja: