keskiviikko 16. tammikuuta 2013

von Stedingk

Ainutlaatuinen yksityisarkisto ostettiin Ruotsista


Ainutlaatuinen yksityisarkisto ostettiin Ruotsista

ViestiKirjoittaja Tapio Onnela » 16.01.13 11:53


Herttualliselle d'Otrante-suvulle Ruotsissa kuulunut von Stedingk -suvun yksityisarkisto on ostettu Suomeen ja se tullaan sijoittamaan Kansallisarkistoon. Arkistoon sisältyy Suomen historian kannalta ainutlaatuisen arvokasta aineistoa.

Arkiston kiinnostavimpia aineistoja ovat Ruotsin viimeiselle sotamarsalkalle, kreivi Curt von Stedingkille (1746-1837) kuuluneet asiakirjat. Hän oli aikansa tunnetuimpia ruotsalaisia ja lukeutui kuningas Kustaa III:n lähimpään ystäväpiiriin. Arkistoon sisältyy yli sata yksityistä kirjettä Kustaa III:lta.

Mukana Savon Prikaatin arkisto

Suomen kannalta tärkeimmän kokonaisuuden muodostavat Karjalan rakuunarykmentin ja Curt von Stedingkin Kustaa III:n sodan (1788 - 1790) aikana komentaman Savon Prikaatin arkisto. Se on säilynyt näiltä vuosilta kokonaisuudessaan ja siihen kuuluu kaikkiaan 14 kansiota.

Erityisen kiinnostavia ovat Anjalan-liiton kannattajiin lukeutuneen Savon Prikaatin edellisen komentajan, everstiluutnantti Berndt Johan Hastferin asiakirjat. Hastfer kävi sodan aikana salaisia neuvotteluja G.M. Sprengtportenin ja venäläisten kanssa. Sen vuoksi Kustaa III käski von Stedingkin vangitsemaan hänet ja takavarikoimaan Hastferin hallussa olleet asiakirjat, jotka kuuluvat nyt hankittuun arkistoon.

Aineistoa vuoden 1809 rajaneuvotteluista

Sotilasuran lisäksi Curt von Stedingk ansioitui diplomaattina. Hän oli toinen Suomen sodan päätyttyä solmitun Haminan rauhansopimuksen (1809) ruotsalaisista allekirjoittajista. Hän toimi Ruotsin edustajana myös Venäjän kanssa käydyissä rajaneuvotteluissa, joissa vahvistettiin Ruotsin ja Suomen välinen nykyinen valtakunnanraja.

Arkistoon sisältyvät kaikki hänen neuvotteluissa käyttämänsä aineistot, muun muassa tärkeä suunnitelma rajan vetämisestä Tornionjoelle. Neuvotteluasiakirjoissa on runsaasti von Stedingkin tekemiä merkintöjä, jotka valaisevat valtakunnanrajan syntyprosessia.

Voit lukea tarkemmin von Stedigk -suvun arkistosta ja Curt von Stedingkin poikkeuksellisen kirjavista elämänvaiheista arkistolaitoksen kotisivuilla osoitteessa http://www.arkisto.fi/fi/palvelut/viestinta/stedingk/.

Arkisto kesällä Suomeen

Arkiston hankintahinta oli 465 000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriön osuus siitä oli 150 000 euroa. Ruotsin valtionarkisto digitoi koko aineiston. Sen jälkeen alkuperäisaineisto siirretään Suomen Kansallisarkistoon kesällä 2013. Kansallisarkisto esittelee alkuperäisaineistoa tiedotusvälineille ja yleisölle sen saavuttua Suomeen. Digitoituna aineisto tulee olemaan verkon kautta vapaasti saatavilla.

1 kommentti:

punainen turku kirjoitti...

Ruotsi ja Venäjä sopivat Suomen rajoista 1809 - uusi arkistolöytö paljastaa keskustelut
Tutkoiden silmien ulottumattomissa oleva arkistoaarre paljastaa, millaisia ehdotuksia ja kiistoja käytiin Ruotsin ja Venäjän välisissä neuvotteluissa, kun Suomen rajoista sovittiin.

Ruotsin viimeinen sotamarsalkka, kreivi Curt von Stedingk (1746–1837). Ruotsin viimeinen sotamarsalkka, kreivi Curt von Stedingk (1746–1837). Kuva: Kansallisarkisto

Suomen Kansallisarkisto on tehnyt historiansa suurimman arkistohankinnan. Ruotsista ostettu von Stendink -suvun arkisto tuo esiin mm. minkälaisia neuvotteluja Suomen rajan kulusta käytiin vuoden 1809 rauhanneuvotteluissa.

Arkiston kiinnostavimpia aineistoja ovat Ruotsin viimeiselle sotamarsalkalle, kreivi Curt von Stedingkille (1746–1837) kuuluneet asiakirjat. Sotilasuransa jälkeen hän toimi Ruotsin pääneuvottelijana Venäjän kanssa käydyissä rajaneuvotteluissa, joissa vahvistettiin Ruotsin ja Suomen välinen nykyinen valtakunnanraja.

Pääjohtaja Jussi Nuorteva kertoo Yle Uutisille, että arkistoon liittyy paljon von Stendinkin omia muistiinpanoja, joissa tämä kuvailee mm. osapuolten ehdotuksia rajan kulusta ja niistä käytyjä keskusteluja.

Nuortevan mukaan tutkijat eivät ole arkistoa juurikaan käyttäneet, koska siitä ei yksinkertaisesti tiedetty. Varsinainen asiasisältö tunnetaan hämmästyttävän huonosti. Tutkijat voivatkin odottaa mielenkiintoisia paljastuksia arkiston uumenista.

Erittäin mielenkiintoisen kokonaisuuden muodostavat myös Karjalan rakuunarykmentin ja Curt von Stedingkin Kustaa III:n sodan (1788 – 1790) aikana komentaman Savon Prikaatin arkisto. Se on säilynyt näiltä vuosilta kokonaisuudessaan ja siihen kuuluu kaikkiaan 14 kansiota.

Kreivi von Stedingk joutui tutustumaan myös Kustaa III:n sodan aikana perustettuun ns. Anjalan liittoon, joka eräässä mielessä oli ensimmäinen yritys itsenäistää Suomi. Arkistoon kuuluvat Anjalan-liiton kannattajiin lukeutuneen Savon Prikaatin edellisen komentajan, everstiluutnantti Berndt Johan Hastferin asiakirjat.

Hastfer kävi sodan aikana salaisia neuvotteluja G.M. Sprengtportenin ja venäläisten kanssa. Sen vuoksi Kustaa III käski von Stedingkin vangitsemaan hänet ja takavarikoimaan Hastferin hallussa olleet asiakirjat.

Arkisto, johon kuuluu satoja tuhansia asiakirjoja, on kuulunut herttualliselle d'Otrante-suvulle Ruotsissa. Suku myi sen Suomeen 465 000 eurolla, josta opetus- ja kulttuuriministeriön osuus oli 150 000 euroa. Loppuosuus tuli yksityisiltä lahjoittajilta, jotka pysyttelevät nimettöminä. Pääjohtaja Nuorteva paljastaa, että lahjoittajien joukossa on säätiöitä.

Ruotsin valtionarkisto digitoi koko aineiston. Kansallisarkisto esittelee alkuperäisaineistoa tiedotusvälineille ja yleisölle sen saavuttua Suomeen ensi kesänä.

Lähteet:
Yle Uutiset

Yrjö Kokkonen Yrjö Kokkonen Yle Uutiset