Treviso on kaupunki Italiassa. Se sijaitsee Veneton alueella ja on Trevison maakunnan pääkaupunki ja suurin kaupunki.
Kaarina Hannuntytär maistaa makeaa elämää Juhana-herttuan lemmittynä Turun linnan renesanssihovin valtiattarena kunnes Juhana lähtee Puolaan kosimaan Katarina Jagellonicaa. Lienee ajeltavissa, että kuvitteellisen oopperan kuninkaallinen residenssi muureineen, tyrmineen, sotilaallisine varustuksineen ja sotilastupineen viittaa – siinä fiktiivisessä mielessä joka libretoissakin mainitaan – Turun kivilinnaan joka 1500-luvulla hetken toimi myös Bona Sforzan tyttären Katarina Jagellonican renessanssihovina.
Turku piirrettiin maailmankartalle Italiassa jo 1154, kun arabimaantieteilijä al-Idrisi julkaisi maantieteellisen teoksen ja kartaston, jossa Abuwa, Turku mainitaan. Ja kun Trevisossa esitettiin Suomelle omistettu ooppera "Alfo in Finlandia" 1686 tapahtumapaikkana siinä oli juuri Turku saaristoineen.
Tuon ajan kansanoopperoissa etsittiin eksoottisia ympäristöjä ja tapahtumia - ja tässä tapauksessa ajatukset veivät kuulijat kauas pohjolan mystisiin perukoihin. Oopperan libreton kuvituskin antoi Turusta varsin omaperäisen kuvan, kunhan vaan oltiin jossakin kaukana maan äärissä.
Antiikin Kreikan tarustossa on kertomuksia kreikkalaisten ja amatsonien välisistä taisteluista.
Kun vuonna 2000 kirjoitin historiakirjan "Abo - Suomen metropoli. 1600-luku Turussa" poimi se nimensä juuri tästä Italian Trevisossa vuonna 1686 esitetystä Suomelle omistetusta oopperasta "Alfo in Finlandia", jonka tapahtumapaikkana oli Turku ja Turun saaristo; Abo, metropoli della Finlandia.
Itse asiassa Turusta kertovia 1600-luvun kansanoopperoita oli tarjolla kaksinkin kappalein; Alvilda in Abo 1678 ja Alfon kärsimykset Turussa 1686. Vain tarina, jossa amatsooninaiset taistelivat Turun saaristossa ja hääjuhlat pidettiin lopulta Turun linnassa, oli jäljellä, musiikki kateissa.
Ajatus voimakkaista amatsoninaisista pohjan perillä ei ole sinänsä kaukaa haettu, kun naiset pyörittivät täällä kyliä ja kontuja miesten ollessa pitkiäkin aikoja metsissä riistaa ja turkiksia pyytämässä ja välillä vähän sotimassa.
Tästä Turku-oopperasta esitettiin muutama vuosi sitten Turun linnan puitteissa myös oma versionsa ja järkevää olisikin ottaa teos kaupungin kuvaksi oopperamaailmassa ja esittää se tällä jokavuotisesti jossakin muodossaan.
Alvilda in Abo
5.–17.8.2011Ooppera muinaisesta Turusta, Pohjolan vahvoista amatsoninaisista ja Turun linnaan sijoittuvasta kuninkaallisesta hääjuhlasta.
Italialainen Carlo Agostino Badia sävelsi vuonna 1692 oopperan, jonka tapahtumapaikkana on Suomen rannikko ja Turku - "Abo, metropoli della Finlandia". Ensimmäistä kertaa tarinan aidolla huipennuspaikalla, Turun linnan pihalla, nähtävässä oopperassa riittää suurta rakkautta, torjuttuja tunteita ja intohimoista kaipuuta.
Tässä Hannu Salmen arviointi tapahtumasta kommentteineen;
Alvilda in Abo Turun linnassa
Kävin eilen katsomassa Alvilda in Abo
-oopperan, joka kuuluu Turku2011-ohjelmistoon. Luigi de Annan ja Totti
Tuhkasen tutkimuksiin pohjautuva produktio nostaa esiin 1600-luvun
italialaisen oopperan ja sen myyttiset käsitykset kaukaisesta
pohjolasta. Suomea kuvattiin vahvojen naisten valtakuntana, mutta
toisinaan amatsonien maa sijoitettiin myös muualle pohjoismaihin.
Oopperoita aiheesta tehtiin useita 1600- ja 1700-luvuilla: teemaa
käsitteli myös Vivaldi, mutta hänen teoksensa Alvilda, regina de Goti on tiettävästi kadonnut. Turun esitys perustuu vähemmän tunnetun säveltäjän Carlo Agostino Badian (1672-1738) oopperaan L'amazone corsara, ovvero L'Alvida, regina de' Goti,
joka kantaesitettiin Innsbruckissa vuonna 1692. Venetsialaissyntyinen
säveltäjä loi uransa Wienissä, ja hänen tunnetuimpia teoksiaan on
ursuliinisisarille sävelletty oratorio La Fuga in Egitto,
josta on myös erinomainen levytys.
Turun esitys perustuu Badian
oopperaan, mutta nimensä se on saanut Giuseppe Antonio Bernabein
(1649-1732) oopperasta Alvilda in Abo (kantaesitys Münchenissä 1678). Lähellä liikkuu myös tuntemattoman säveltäjän Alfo in Finlandia (1686). Näiden kolmen teoksen libretot on hiljattain julkaistu Settentrione-lehdessä, jossa on mukana myös suomennokset.
Vaikka Turun esityksessä musiikki on pääasiassa Carlo Agostino Badian ja teksti Giulio Cesare Corradin käsialaa, teosta on vahvasti muokattu: kokonaiskestoa on lyhennetty, resitatiiveja poistettu ja mukana on varmaan myös muiden säveltäjien musiikkia, jotta kokonaisuudesta on saatu tarpeeksi mehukas.
Vaikka Turun esityksessä musiikki on pääasiassa Carlo Agostino Badian ja teksti Giulio Cesare Corradin käsialaa, teosta on vahvasti muokattu: kokonaiskestoa on lyhennetty, resitatiiveja poistettu ja mukana on varmaan myös muiden säveltäjien musiikkia, jotta kokonaisuudesta on saatu tarpeeksi mehukas.
Tämä on ollut tärkeä
ratkaisu, ja sitä paitsi esitystilannetta varten tehdyt sovitukset ovat
ehdottomasti myös 1600-luvun hengen mukaisia. Ajatus siitä, että
säveltäjien teokset ovat jollakin tapaa pyhiä tai koskemattomia, on
vasta paljon myöhempää perua. Vielä 1800-luvullakin oli tapana, että
kapellimestari sovitti oopperakirjallisuutta käytettävissä olevien
resurssien pohjalta.
Näin myös Turkuun on saatu toimiva barokkiooppera,
joka antaa tuulahduksen 1600-luvun mielikuvituksesta nykyajan
dramaattisin keinoin kuvattuna. Itse kaipasin kyllä resitatiiveja, koska
ne ovat usein barokkioopperan suola, joka tekee siirtymät aarioihin
vaikuttavammiksi, mutta toisaalta ratkaisu on ymmärrettävä, ja alun
muutamat resitatiivit oli tietoisesti muutettu vitsikkään
simultaanitulkkauksen kautta komediaksi. Tähän väliin voi todeta vielä,
että Anssi Mattilan johtama Suomalainen barokkiorkesteri teki loistavaa
työtä!
Pyöräillessäni kotiin yön pimeydessä pohdiskelin vielä kysymystä siitä, mitä oikein tarkoittaa se, että Alvilda in Abo on tuotu "aidolle paikalle", Turun linnaan. Oopperan alussa Tanskan kuningas Alfo raahaa Turun linnaan sieppaamansa amatsonimerirosvo Alvildan, juuri muuta paikallisuutta teoksessa ei olekaan.
Voi väittää,
että "aito" linna ei oikeastaan olisi tarpeen, sillä se Turku, jonne
Badia ja Corradi amatsoninsa sijoittivat, oli mielikuvituksen tuotetta,
imaginäärinen paikka. Meidän Turun linnaamme Badia ja Corradi eivät
ajatelleet.
Toki Turun linnanpiha tarjoaa hienot puitteet barokkioopperalle, koska lavastusta ei juuri tarvita. Ohjaaja Ville Sandqvist sai yllättävän paljon irti sisäpihan nurkkauksesta. Valitettavasti oma paikkani oli aivan äärimmäisessä laidassa oikealla, ja välillä laulajat häipyivät nurkan taakse, kuolleeseen kulmaan, ja loppuillasta tuulikin vei osan laulua eri suuntaan. Kokonaisuutena Sandqvistin ohjaus oli kuitenkin erittäin onnistunut.
Oli varmaankin tarkoituksellista, että
alku on vaudikas, ja commedia dell'arte -tyylinen huumori tempasi
mukaansa. Väliajan jälkeen barokkioopperan tunnelma valtasi alaa, ja
ainakin itse nautin tästä osuudesta enemmän. Laulajat suoriutuivat
viilenevässä illassa erinomaisesti, erityisesti Mari Palo väkivahvana
Alvildana ja Riku Pelo humoristisena Alfona.
Mieleenpainuvasti lauloi
niin ikään Jussi Merikanto Deliona, ja Irenan (Anneliina Koskinen) ja
Delion duetto oli illan kohokohtia. Ernandon roolissa Sören Lillkung sai
panna parastaan joutuessaan laulamaan pää alaspäin. En olekaan ennen
nähnyt moista - mutta tällaista voikin kokea vain turkulaisessa
amatsonioopperassa!
5 kommenttia:
-
Kiitos innostavasta arviostasi.
Pari juttua. Olen vastuussa lopullisesta musiikista.
Badian alkuperäisestä opperasta tänne Turkuun jäi ehkä 40-50 %.
Kaipaamistasi resitatiiveista alkuperäisen oopperan ensimmäisessä ja toisessa näytöksessä suurin osa oli tosi huonoa. Väittäisin, että nuori säveltäjä löysi kielensä alun vasta kolmannessa.
Muiden säveltäjien musaa ei ole käytetty. Kiittelemäsi duetto Delio/Irena - olen pidentänyt sitä viulujen duetolla ja kertauksin. Kaiken kaikkiaan oopperassa ei ole ensembleja... ja niitä harvoja haluttiin säilyttää ja hmmm... lannoittaa... ;) - Yhden Ritornellon, jota ei haluttu poistaa jouduin rekonstruoimaan vaan käsikirjoituksen bassostemman pohjalta. Mutta sanoma siis... mukana vain Badiaa.... muutamalla lisämausteella. Loppukuoro on omaa sovitustani ja kuulostaakin tässä ympäristössä enemmäm Mozartilta..
- .
- Ja edellinen "Anonyymi" on siis Anssi Mattila, ;) orkan kippari ja Alvildan musiikkivastaava
- Kiitos kommentista - ja erinomaisesta musiikista! En tosiaan tullut ajatelleeksi, että Badia oli kantaesityksen aikaan vain 20-vuotias, nuori säveltäjä. Tärkeää kuulla myös, että mukana oli vain Badiaa. En tiedä, mistä minulle tuli sellainen käsitys, että mukana olisi voinut olla muutakin.
-
Oopperan ”aidosta paikasta”: heh, sadun paikkatieto on fiktiota ja
faktaa. Käsiohjelmassa kerrotaan yksi sovelias päätelmä monen vihjeen
pohjalta.
Kaikkien Alvilda-oopperoiden lähtökohta on Ventura Terzagon Alvilda in Abo -libretto vuodelta 1678. Badian säveltämä G.C. Corradin (1688) teksti on siitä lyhennelmä ja jättää kertomatta monia amatsonisaagaan liittyneitä taustatietoja. - Kun Terzagon Alvildassa on 10 nimiroolia, 6
jumalhahmoa ja vielä kuorokohtauksissa viljalti hovipoikia, aseseppiä,
sotilaita ja amatsoneja, Corradin L’Amazzone corsarassa on vain 7 nimiroolia ja tanssikohtauksissa hieman ”juhlivaa kansaa ja sotilaita”.
Corradin version rinnalle asettuvan Alfo in Finlandian (1686) saatesanoissa perustellaan lyhentämistarvetta: - ”Jotta se on saatu soveliaaksi nykypäivän käytäntöön ja sovitetuksi henkilöhahmojen määrään, on ollut välttämätöntä lyhentää sitä joiltakin osin, tehdä siihen joitakin muutoksia ja lisätä siihen runsaasti aarioita. … Ota myös huomioon, että draama esitetään sellaisen paikan ahtaissa oloissa, joissa hädin tuskin pystyy liikkumaan näyttämötyöskentelystä puhumattakaan.”
- Badia sävelsi
oopperansa pienen hoviseurueen kavaljeerien ja daamien – siis
harrastelijoiden – esitettäväksi, joten toteutuksella oli myös muita
kuin tilallisia ja henkilömäärään liittyviä rajoitteita.
Luigi de Anna kuvaa Settenrione -aikakauslehden Alvilda-numerossa laajasti oopperan roolihahmojen kirjallista genealogiaa ja liittymistä osaksi italialaista kertomaperinnettä 1500-luvulle tultaessa. Terzago ei libretossaan viittaa näihin primaareihin historiakuvauksiin vaan toteaa nojanneensa ”Isacio Pontanon teoksen Istorie Danesi 5. kirjan luvuista 36 ja 39 sekä Morisoton teoksen Centurie marittime 2. kirjan 15. luvusta lainattuihin tosiasioihin. …
Tästä alkavat todenkaltaiset tapahtumat, joista koostuu draama ALVILDA TURUSSA, Suomen metropolissa, joka tarjoaa näyttämön historiallisiin tosiasioihin pohjautuvalle sepitetylle tapahtumasarjalle.”
Kovin yksityiskohtaisia olosuhdekuvauksia satamakaupunki Turusta ei näissä yli 150 vuotta ennen Acerbin Suomen retkeä julkaistuissa teoksissa ei liene ollut, eikä siten oopperassakaan. - Giuseppe Acerbi
- Giuseppe Acerbi (3. toukokuuta 1773 Castel Goffredo, Italia – 25. elokuuta 1846 Castel Goffredo) oli italialainen tutkimusmatkailija, kirjailija ja muusikko, joka matkusti vuosina 1798–1799 Suomen ja Lapin halki Nordkappiin, Euroopan pohjoisimpaan kärkeen.
- Kolme vuotta myöhemmin hän julkaisi retkestään laajan englanninkielisen teoksen Travels through Sweden, Finland and Lapland to the North Cape in the years 1798 and 1799. Kirjan Suomen- ja Lapin-jaksot on suomennettu.
- Terzagon Alvildan
prologi sijoittuu Thessaliaan, ja 1. ja 2. näytöksen tapahtumat
goottikuningas Sivardon valtaistuinsaliin, ritaritaisteluun varatulle
muuripihalle ja 3. näytöksen aluksi vankityrmään Turussa. Näitä avartaa
”Laaja ranta Suomenlahdella, merellä kaksi laivastoa, goottien ja
tanskalaisten.”
Alfon näyttämöjako on sama, tarkenteella ”in extremis Finningiae, sive Finlandiae recessibus”, mikä korostaa amatsoniaiheelle ominaista etäisyyttä, äärimmäiseen periferiaan sijoittumista. Corradi pyöräyttää asetelman käänteiseksi: hänen librettonsa alkaa merenrantanäkymästä ja etenee kuninkaallisiin tiloihin ja puutarhoihin. Ja vaikka Pohjolassa ollaan, Gildeä ollaan viemässä Artemiin temppeliin! Barokkinäyttämö rakasti eksotiikkaa ja epäloogisia käänteitä.
Juhana ja Katariina saapuivat Turkuun 24. joulukuuta 1562. Turun linnasta muodostui pian pienimuotoinen renessanssihovi.
- Lienee ajeltavissa, että kuninkaallinen
residenssi muureineen, tyrmineen, sotilaallisine varustuksineen ja
sotilastupineen viittaa – siinä fiktiivisessä mielessä joka
libretoissakin mainitaan – Turun kivilinnaan joka 1500-luvulla hetken
toimi myös Bona Sforzan tyttären Katarina Jagellonican
renessanssihovina. Vaihtoehtoja ei liene tarjolla? Näyttämö on tietysti
vain tapettia teokselle, jonka fokus on voimakkaiden jännitteiden,
tunnepurkausten ja naisen mahdollisuuksien kuvaamisessa.
Kiinnostavaa oli huomata, että myös Corradin L’Atanagilda regina di Gottia -oopperan (1688) libretossa on viittaus Turkuun: ”avvenen che ad Abo […] nacquero due bambine” eli ”samaan aikaan Turussa syntyi kaksi tyttölasta…” Kun paikkatietoja ei oopperoista ole perinteisesti tutkittu, vasta tuleva tutkimus näyttää, miten monin tavoin on kotikaupunkimme barokkioopperan maailmankartalle päässyt!
- Totti
-
Kiitos, Totti, kommentista ja hienoista teksteistä käsiohjelmassa ja
Settentrionessa! Oma näkökulmani tulee 1800-luvun oopperan
harrastuksesta, mutta tuntuu, että juuri oopperan ja draaman
paikkatiedossa - tilallisessa mielikuvituksessa - olisi paljon
tutkittavaa. Suomeen liittyvistä viittauksissa myöhemmässä oopperassa
tulee mieleen Giacomo Meyerbeerin Pohjantähti. Kun Topelius näki oopperan Dresdenissä, hän oli liikuttunut, kun lavalla nähtiin Jääsken kansallispukuja!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti