torstai 8. heinäkuuta 2010

Kuumaa rokkia

Turussa +35,9 C

Tälle päivämäärälle 9. heinäkuuta on kirjattu korkein Suomessa virallisesti mitattu lämpötila, kun helle nousi Turussa 9.7.1914 lukemiin + 35,9 C. Vastaavasti kylmin Suomessa mitattu lämpötila on kirjattu Kittilän Pokassa 28.1.1999 kun elohopea osoitti lukemia - 51,5 C.

Vuosi 1914 oli Turussa luonnonilmiöiden suhteen myös sikäli merkittävä, että 21. elokuuta 1914 täällä todistettiin täydellistä auringonpimennystä. Maailmanlopun merkit eivät kuitenkaan tätä nykyistä aikaa pahempaan lopputulokseen johtaneet.

Tulkoon pimeys

Alussa oli valkeus. Historian vanhin päivämäärän tarkkuudella ajoitettu tapahtuma kirjataan juuri tälle päivämäärälle 28-5 vuodelta 585 eaa. Tuolloin kreikkalainen filosofi ja tutkija Thales Miletoslainen ennusti näet ensimmäisenä oikein tuolloin tapahtuneen auringonpimennyksen ajankohdan.

Antiikin Kreikan seitsemän viisaan joukkoon lukeutuva Thales pyrki selityksissään eroon uskonnoista ja mytologiasta. Esim. maa oli hänen käsityksensä mukaan vedessä uiva laatta ja maanjäristykset selittyivät sen liikkeistä, eivät menneet jumalien koston piikkiin. Hän oletti kaiken syntyneen vedestä. Ei paha.

Auringon ja kuun pimennykset toistuvat Saros-jakson mukaisesti aina 18 v. 10,3 pvä välein. Jakson tiedostivat jo muinaiset kaldealaiset ja siihen myös Thaleksen ennustus perustui.

Koskas se edellinen täydellinen auringonpimennys Suomessa koettiinkaan, eikös se ollut 22.7.1990. Malttakaas siis; seuraava sattuu Suomessa 16.2.2126, mutta jos kahvinporoni oikein tietävät, totta maar tietävät, saadaan täällä Turussa tapahtumasta esimakua jo 21.6.2039, jolloin ennustan tapahtuvaksi rengasmaisen auringonpimennyksen, jossa kuu ei vaan riitä peittämään koko aurinkoa.



Nyt mittari Turussa näyttää +21, viime vuonna vastaavasti +18C, mutta jo 10 km päässä Portsasta on lämpötila - 55 C. Siis tuolla suunnassa missä lentokoneet lentelee ja vastaavasti alaspäin mennessä kuumenee. Jo 1500-2000 m syvyydessä geoterminen lämpö kohoaa siinä suunnassa + 55-75 C:een.

Pientä on kuitenkin ihmisen tietämys ja toimeliaisuus täällä Telluksella. Syvin porareikä maan pintaan taitaa olla 10km luokkaa ja Mariaanien haudassa 11km syvyydessä ei ole tainnut vierailla kuin kaksi ihmistä, vastaavalla korkeudella avaruudessa on lennelty pikkasen enemmän porukkaa. Ei taida oma planeetta eläinlajia oikein kiinnostaa, avaruuteen kyllä hamuillaan kiivaasti.

http://musicalstewdaily.files.wordpress.com/2009/02/canned-heat-bob-hite-wds.jpg

Bob Hite, lempinimeltään "The Bear", ja Al Wilson ovat Canned Heat-historian tunnetuimmat
nimet. He olivat pääosissa bändin kulta-aikana, joka poiki muun muassa
superhitit "On the Road Again" ja "Goin' Up the Country". Wilson kuoli
(todennäköisesti oman käden kautta) vuonna 1970. Hite menehtyi
sydänkohtaukseen 11 vuotta myöhemmin.
Ruisrockissa yhtye nähtiin 1971 ja Fito de la Parran johdolla uudelleen nyt 2010.

Joskos sitten oltaisiin viisaampia kun 40-vuotisjuhliaan viettävä Ruisrock tästä tänään pyörähtää käyntiin. Se ensimmäinen vietettiin silloin joskus nuoruudessa 21.-23. elokuuta 1970, mukana olin minäkin. Charlies oli festarien ensimmäinen esiintyjä, mutta joku Blue Mink ja Colosseum kiinnostivat sitäkin enemmän. Ja Kalevala vakuutti kaksinen rumpusetteineen.

The Charlies on lahtelainen rockyhtye, joka toimi vuosina 19661975. Vuodesta 1997 alkaen yhtye on esiintynyt muutaman kerran vuodessa nostalgiamielessä. Yhtye oli "hevibluestrio", jonka keikkaesiintymisiin kuuluivat pitkät improvisaatiot, yli kymmenminuuttiset rumpusoolot ja bassosoolot, jotka tuohon aikaan olivat Suomessa perin harvinaisia. Musiikillisena esikuvana olivat Cream-yhtye ja Jimi Hendrix.

Kalevala oli kitaristi/basisti Juha "Lido" Salosen vuonna 1969 perustama suomalainen rock-yhtye. Yhtyeen jäseninä sen alkuvaiheessa olivat mm. Remu Aaltonen (laulu, rummut) ja Albert Järvinen (kitara). Remu Aaltonen erotettiin Kalevalasta vuonna 1971, jonka jälkeen hän perusti Hurriganes-yhtyeen, johon Albert Järvinenkin liittyi. Alkuaikojen suoraviivaisemman rockin ajalta ei ole studiolevytyksiä, mutta heidän esiintymisensä Ruisrockissa 1970 tallennettiin.

Blue Mink varmaan siksi, että solistina siinä oli Madeline Bell:

Blue Mink was a British five-piece pop group, that existed from 1969 to 1974.[1] Over that period they had six Top 20 hit singles in the UK Singles Chart, and released five studio based albums.

Roger Coulam (organ) (born 26 April 1944) formed the band in the autumn of 1969, with Madeline Bell (vocalist), Roger Cook (vocalist), Herbie Flowers (bassist), and Barry Morgan (drummer).[1] Most of the songs were written by Cook and Roger Greenaway.


Colosseum is a British progressive jazz-rock band formed in 1968 by drummer Jon Hiseman, tenor sax player Dick Heckstall-Smith and bass player Tony Reeves, who had previously worked together in John Mayall's Bluesbreakers on the Bare Wires album. Dave Greenslade, on organ, was immediately recruited, and the line-up was completed by Jim Roche on (guitar). Roche only recorded one track before being replaced by James Litherland, (guitar and vocals).

http://yle.fi/elavaarkisto/kuvat/teema/T00211_iso.jpg

Ja yllätys yllätys, tipan linssiin Turku International Pop & Rock Festivaaleilla 1970 heristi kansanmusiikki kun Konsta Jylhä ja Purppurapelimannit viritti Peltoniemen Hinrikin surumarssin soimaan. Jestas! Tämä vuonna Konsta täyttäisi muuten 14. elokuuta 100-v.

"Peltoniemen Hintrikin surumarssi" (myös "Peltoniemen Hintriikan surumarssi") on kaustislainen kansansävelmä. Tutuimpia sovituksia on Reino Helismaan sanoittama ja Tapio Rautavaaran laulama versio. Helismaan sanoituksesta ei kuitenkaan ole Kaustisella pidetty, koska siinä korostetaan liikaa köyhyyttä ja kurjuutta, vaikka Hintrikki oli ollut vauras talollinen. Lisäksi Hintriikin (mies) muuttuminen Hintriikaksi (nainen) ei myöskään ole ollut kaustislaisten mieleen.

Hintrikki Peltoniemi (18541936) oli kaustislainen pelimanni, jonka mukaan kappale on saanut nimensä.

Helsingin Sanomien kesällä 2006 järjestämässä lukijakilpailussa Helismaan sanoittama "Peltoniemen Hintriikan surumarssi" äänestettiin Suomen kaikkien aikojen synkimmäksi lauluksi.


Kaiken kaikkiaan Ruisrock 1970 näytti tältä:

1970

Argent (Iso-Britannia), Blue Mink (Iso-Britannia), Colosseum (Iso-Britannia), Family (Iso-Britannia), Jo-Ann Kelly (Iso-Britannia), Daddy Longlegs (Yhdysvallat), Burnin' Red Ivanhoe (Tanska), Flamengo (Tšekkoslovakia), Metro (Unkari), Pugh Rogefeldt & Hjärtans Ungar (Ruotsi), Made In Sweden (Ruotsi), Wigwam, Tasavallan Presidentti, The Charlies, Kalevala, Hasse Walli Eternal, Tommie Mansfield, Jussi Raittinen, Rauli Badding Somerjoki, Tylympi Kohtalo, Konsta Jylhä & Kaustisen purppuripelimannit.




Lämmöllä
Turussa 9-7-2010
Simo Tuomola

Ei kommentteja: