tiistai 16. elokuuta 2016

Malja Puffille

Tänään 17-8 nostamme maljamme Kapten Puffille syntymäpäivänsä kunniaksi. Hän syntyi Turussa 17.  elokuuta vuonna 1802.

 

 
Nils Henrik Pinello (17. elokuuta 1802 Turku9. syyskuuta 1879 Turku) oli suomalainen ruotsiksi kirjoittanut kirjailija ja toimittaja. Hän käytti nimimerkkejä Kapten Puff, N.H.P. ja von Puff.


Pinellon vanhemmat olivat laivaston eversti, Tammelan pitäjän Perttulan kappelissa sijainneen Kartanonkylän kartanon omistanut Dominicus Julius Pinello ja Sofia Elisabet Bruncrona. Pinellon isän suku oli muuttanut Genovasta Ruotsiin.






Pinello pääsi ylioppilaaksi Turussa 1817 mutta hän ehti toimia saaristolaivaston Turun eskaaderissa alikonstaapelina jo ennen tätä. Turun linnan fältti toimi Turun eskaaderin asemapaikkana. Pinello valmistui filosofian kandidaatiksi 1823 ja hän suoritti vuoritutkinnon 1825.

Pinello toimi Ruotsin itäisen ja läntisen vuorikunnan vuorimestarin pöytäkirjurina 1825 ja hän avusti Kiskon Orijärven kuparikaivoksen kartoitustöissä 1826. Hän omisti Uskelassa sijainneen Kirjakkalan ruukin 1827–1831 ja isältään perimänsä Kartanonkylän kartanon Tammelan pitäjän Perttulan kappelissa vuoteen 1847 saakka.

Sittemmin Pinello toimi kirjailijana ja lehtimiehenä. Hän oli Åbo Tidningar -lehden päätoimittajana 1836–1847 ja 1853–1856. Pinello oli Suomen Talousseurassa vt. sihteerinä kesällä 1842, apulaissihteerinä 1848 sekä seuran sihteerinä 1856–1864. Hän oli myös mukana säätyvaltiopäivillä 1863–1864, 1867 ja 1872.





 

Pinella on Turun keskustassa, Porthaninpuistossa sijaitseva ravintola. Ravintolan perusti Nils Henrik Pinello vuonna 1848 ja se toimi yhtäjaksoisesti ravintolana vuoteen 2004 asti, jolloin se suljettiin odottamaan peruskorjausta. Pinella on Suomen pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut ravintola. Saneerattu ravintola avasi jälleen ovensa asiakkaille toukokuussa 2011. Ravintolatoimintaa hoitaa Sunborn Group.

Pinellan kanta-asiakkaita tuolloisessa huomattavassa kulttuurikaupunki Turussa ovat olleet muiden muassa Elias Lönnrot, Sakari Topelius, J. L. Runeberg, J. V. Snellman ja Josef Julius Wecksell.


 
 Åbo Svenska Teater.

Pinello oli myös mukana perustamassa uutta teatteritaloa Turkuun ”Åbo Teaterhus”. Teatteritalo on Suomen vanhin ja se avattiin 21.tammikuuta 1839. Vuodesta 1891 siinä on toiminut Åbo Svenska Teater. Vanhan Suurtorin kupeessa Turussa sijaitsee Ravintola Pinella joka on saanut nimensä Nils Henrik Pinellon mukaan, joka oli mukana perustamassa tätä kulttuuriravintolaa.

Pinello ja hänen tallinnalaissyntyinen vaimonsa Anna Julia näyttelivät itsekin. Pinello toimi itse myös näytelmien kirjoittajana. Vuoden 1938 lopulla teatteri oli valmis. Tammikuun 21. päivänä 1839 voitiin talo vihkiä tarkoitukseensa. Illan päänumerona oli komedia "Gubben i bergbygden" Esiintyjät olivat amatöörinäyttelijöitä, joiden kokemus perustui pitkäaikaiseen seuranäyttämötoimintaan. 

Tohtori Pinellolla oli Zozon osa ja hänen puolisonsa esiintyi Clarana.



 Viimeinen leposija - Nils Henrik Pinello Vanha hautausmaa.

Tohtori Nils Henrik Pinello kuoli Turussa 9-9 1879 ja hänen sukuhautansa löytyy Turun vanhalta hautausmaalta V.4.5.3.26. Muistomerkki on hankittu kansalaiskeräyksellä ja sen pronssinen muotokuvareliefi on Carl Sjöstrandin käsialaa.

Kulttuurihenkilö Pinellon aloitteesta aikoinaan perustettiin toimikunta sarkofagin hankkimiseksi Kaarina Maununtyttärelle Tuomiokirkkoon ja Pinellon panos Porthanin patsashankkeessa Turkuun oli myös merkittävä.


Malja kapteenille
Turussa 17-8 2016
Simo Tuomola

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Harva yhdistää hänen nimeään Hämeenlinnaan, mutta niin vain on. Vanajaveden rannassa, sillankorvassa sijaitsee Pinellan puisto, aivan taidemuseon ja Verkatehtaan kulttuurikeskuksen vieressä. Paikalla sijaitsi 1870-luvulla ravintola Pinella. Kansallispukuiset soutajatytöt kuljettivat sinne asiakkaita vastarannalta.Eräs ravintoloitsijoista oli Gustaf Larson, tulevan kirjailijan Larin-Kyöstin isä. Paikka jäi 1880-luvulla tyhjilleen ja sitten paloi. Nimi on kuitenkin säilynyt nykypäivään. Se esiintyy Kai Kyösti Kaukovallan valittujen runojen otsikossa Puoliunta Pinellan puistossa, Savukeidas, 2013.

punainen turku kirjoitti...

Hyvä lisä Pinellan historiaan.