perjantai 30. joulukuuta 2016

Bitzin aikaan

Tänään 30-12 on merkittävä päivä Turun tuomiokirkon rakennushistoriassa, muistuttaa Aku Aittokallio "Turku kuvin ja sanoin" - sivuston päivityksessään.
 Kuvahaun tulos haulle konrad bitz
Aku Aittokallio
Tänään on kulunut 550 vuotta siitä, kun kemiöläiselle Pietari Muurarille ja hänen kolmelle apulaiselleen iskettiin palkka kouraan Turun Tuomiokirkon holviston valmistumisesta. Tämä oli samalla kirkon 200-vuotisen rakennusprojektin päätös.

 Simo Tuomola Kemiön muurarimestari Petrus de Kymitto teki hyvää jälkeä vuoden 1464 kirkkopalon jälkeen - kirkosta tuli samalla basilika - ja kirkon nykyinen pääalttari valmistui 1476 muurarimestari Henricus Muratorin johdolla. Kunnia heille.

 Aiheeseen liittyvä kuva

Katsotaanpas hieman tarkemmin.

Vuonna 1464 Turun tuomiokirkossa riehuu tulipalo ja sen keskilaivaa päätetään palon jälkeen korottaa nykyisiin mittoihinsa. Kirkosta tulee siis basilika eli keskilaiva kohotetaan sivulaivoja korkeammaksi. Töitä johtamaan tulee Kemiön muurarimestari Pietari eli Petrus de Kymitto.

Valmista tulee 1466 ja muurarimestari kolmine apulaisineen kuittaa 30-12 palkkion urakastaan. Myös kirkon ulkopuolella tapahtuu ihmeitä ja vuonna 1467 kirkon ympärille on kohonnut nelisen metriä korkea ja toista metriä paksu tiilimuuri, jonka kaakkois- ja lounaisosissa on korkeat porttitornit kirkon arvovaltaa korostamassa.
 Kuvahaun tulos haulle konrad bitz


Kaikki tämä tapahtui Turun piispa Konrad Bitzin aikana ja johdolla: Konrad Bitz (Kort Bitz) (k. 1489) toimi Turun piispana vuosina 14601489. Hän otti osaa Kalmarin unioniin liittyviin sotiin. Bitzin aikana painettiin hänen tilauksestaan ensimmäinen Suomea varten painettu kirja, Missale Aboense, vuonna 1488.

Konrad (Conradus) Bitz oli syntyperältään suomalaista rälssisukua. Hänen isänsä Henrik Bitz vanhempi (n. 1395-1458) toimi Etelä-Suomen laamannina ja Turun linnanpäällikkönä sekä kuului valtaneuvoksena aikansa merkittävimpiin suomalaisiin rälssimiehiin. Äiti oli Turun mahtavan linnanpäällikön Klaus Lydekenpoika Djäknin tytär. Konrad Bitz kuoli Kuusistossa 13.3.1489 ja hänet on haudattu Turun tuomiokirkkoon.

Kolmen Kuninkaan kilta muuttaa Tuomiokirkon ympärysmuurin kiltataloon kirkon pohjoisreunustalle vuonna 1469 ja 1470 kaupunki ostaa tuomiokirkolta kellon Raatihuoneeseen. Vuonna 1472 kirkon vanhimmat kappelit, lähetystyölle omistetut Pyhän Katariinan ja Pyhän Bartolomeuksen kappelit yhdistetään Pyhän Ristin kuoriksi.
 Kuvahaun tulos haulle konrad bitz

Lopulta 1476 kirkon nykyinen pääkuori, itäpäädyn korkea oktagoni, kahdeksankulmainen tornimainen kappeli eli Kaikkien Pyhien kappeli, valmistuu, muurarimestarina Henricus Murator.
 Kuvahaun tulos haulle kaikkien pyhien kappeli tuomiokirkko turku


Vuonna 1484 koko komeuden lukuisine alttareineen vihkii käyttöön lopulta piispa Konrad Bitz.

Muurarina mukana
Turussa 30-12 2016
Simo Tuomola

 

Ei kommentteja: