sunnuntai 6. huhtikuuta 2008

Tapahtui 06-04

Historia on hieno kirjasto ja sieltä on jokaisen politiikastakin kiinnostuneen syytä etsiä itselleen innostusta myös tähän päivään. Niinpä minäkin vilkaisen taaksepäin nähdäkseni paremmin eteenpäin.

Tänään 06-04 tulee kuluneeksi tasavuosia siitä, kun Punainen Tampere 1918 kukistui verisesti. Punainen Turku vältti vastaavan tuhon valkoisten etujoukkojen aikanaan saapuessa kapinallisista jo tyhjenneeseen kaupunkiin. Turku oli punainen marraskuusta 1917 huhtikuuhun 1918. Punaiset vallanpitäjät vetäytyivät kaupungista huhtikuun 12. päivään mennessä ja valtaan marssivat Nauvon Suojeluskunnan saariston vapaajoukot. Pian punaiset kuitenkin palasivat Turkuun - Sirkkalan kasarmin vankileirille.

Tänään 06-04 tulee kuluneeksi tasavuosia myös siitä, kun Abba voitti Euroviisut 1974 kappaleellaan Waterloo. Myös varhaisin kirjattu auringonpimennys osuu symboliarvollaan tälle päivälle, sen tallensivat antiikin kreikkalaiset 648 eaa.

Tälle päivälle osuivat myös ensimmäisten nykyaikaisten Olympiakisojen avajaiset Ateenassa vuonna 1896, avaajana Kreikan kuningas Yrjö I, jolla nimellä pakinoitsija Yrjö 'Olli' Nuorteva aikoinaan kuningasta meillekin kaavaili. Suomi ei kisoihin osallistunut ja Ruotsistakin oli olympialaisissa mukana tuolloin vain yksi atleetti. Tanska sen sijaan avasi heti mitalitilinsä komeasti 1-2-3; kuudella palkintosijalla.

Ja sitten se pakollinen tietovisakysymys: kuka olikaan ensimmäinen nykyaikaisten olympialaisten kultamitalisti. Hop, skip and jump. No sehän oli USA:n kolmiloikkaaja James Connolly tuloksella 13,71 m. Senhän nyt muistaa siitä, että ruhtinas Albrekt nousi tuona vuonna 1371 kuninkaaksi ja samalta vuodelta on kirjattu myös ensimmäinen maininta Turun ensimmäisestä kultasepästä Petrus Aurifaberista. Kultaa, valtaa ja kunniaa.

Ja takaisin maan päälle; tuona vuonna 1371 kerrotaan myös Hennekin Närffen kaalimaiden sijaitsevan Turun Mätäjärven alueella. Ja kuolleista multiin pistettiin tänään 06-04 Richard Leijonamieli v.1199, säveltäjä Igor Stravinsky 1971 ja tieteiskirjailija Isaac Asimov 1992. Ja kas kummaa taustalla soi juuri Stravinskyn Tulilintu ja pöydällä on avoinna Asimovin Alaston aurinko.

Kysymys esitetään, ystävä kohdataan, uhri nimetään, naista katsellaan, rikoksesta keskustellaan, teoria kumotaan, lääkäriä tunnustellaan, avaruuslaista uhmataan, robotti saatetaan neuvottomaksi, kulttuuri hahmotellaan, maatila tutkitaan, laukaus ammutaan ohi, robotikko kohdataan, motiivi paljastetaan, muotokuva väritetään, ratkaisua ehdotetaan, kokous kutsutaan koolle, kysymykseen vastataan.

Että sellainen päivä tänään.

Turussa 06-04-2008
Simo Tuomola

Ei kommentteja: