maanantai 7. huhtikuuta 2008

Tapahtui 07-04

Vahingosta vihastuu tuo mustapartainen mies eli pakinoitsija Ollin oikea etunimi on Väinö eikä Yrjö, kuten väitin ja hänen kuningasajatuksensa siis vastaavasti Väinö I eikä Yrjö I. Tarkkoja nuo lukijat, kiitos siitä.

Saksalainen prinssi, Hessenin maakreivi Friedrich Karl Ludwig Konstantin von Hessen-Kassel valittiin Suomen kuninkaaksi 9.10.1918 ja hän luopui nimityksestä 14.12.1918. Toinenkin saksalainen kuningas meillä on ollut, kun maapäivät valitsivat Suomen kuninkaaksi Turussa lokakuussa 1742 Holsteinin herttuan Karl Peter Ulrichin, joka myöhemmin tunnettiin paremmin nimellä Venäjän tsaari Pietari III. Venäläiset kuitenkin epäsivät vaalin, eikä kruunajaisia täällä koskaan päästy juhlimaan.

Mutta juhlitaan me muita päivän sankareita. Vanhan kalenterin mukaan tänään 07-04 viettävät nimipäiväänsä mm. Arpia, Hampus, Hippi, Egesippus ja Hegesippus. Onnea teille ja myös koko internetille, joka muuten juhlii tänään synttäreitä sekin, kun tulee kuluneeksi tasavuosia ensimmäisen internet-standardin RFC1 julkaisusta vuonna 1969.

Ja onnittelut saman tien teille kaikille 16,5 miljoonalle Telluksen tallaajalle, jotka tänään satutte synttäreitänne viettämään. Tuon verran syntyi tänne maan päälle väkeä samana päivänä kun sinäkin eka kerran tällä parkusi parkaisit. Syntymäpäiväkseen kirjasivat 07-04 musiikki-ihmisistä Billie Holiday 1915 ja Ravi Shankar 1920 sekä elokuvaohjaajista Alan J. Pakula 1928 ja Francis Ford Coppola 1939, jonka Ilmestyskirja.Nyt on se paras elokuva heti Tarkovskin Peilin jälkeen. Kuoleman kentiltä muistamme tänään puolestaan hienoa El Grecoa 1614 ja Henry Fordia 1947.

Ja syntyneistä vielä sellaista ranskalaista utopistisosialistia kuin Francois Charles Fourier vuosimallia 1772. Hän esitti perustettavaksi pieniä yhdyskuntia, falangeja, ilman välikäsiä toimivia tuotannon ja kulutuksen yhdistelmiä, joissa kaikki palkkatyöläiset olisivat samalla voitosta osallisia omistajia. Työn tulokset jaettaisiin sen mukaan miten kukin on ollut mukana tuotannossa, yhden sortin osuustoimintaa siis.

Ja päivän tietovisana kysymme mitäs ovat Lilly, Nektor, Panache, Neptun ja Andermann. Niinpä niin, Käthyn tavoin Mannerheimin hevosia.

Että sellainen päivä tänään.

Turussa 07-04-2008
Simo TuomolaEi kommentteja: