sunnuntai 13. huhtikuuta 2008

Tänään 13-04

Monen mielestä päivän tunnus 13 on epäonnen luku ja vanhassa maailmassa, kun kuukausiakin oli enemmän kuin nykyisin, oli se 13. kuukausi Korpin kuukausi, josta lintu on saanut mustan maineensa.

Eikä tässä vielä kaikki, vaan joskus osuvat yksiin 13. ja perjantai, niinkuin tänä vuonna kesäkuussa. Tuon yhdistelmän pahaenteisyys liitetään päivämäärään pe 13. lokakuuta 1307, jolloin Filip IV Kaunis vangitutti Temppeliherrain ritarikunnan jäsenet ja marssitti heidät roviolle saatananpalvonnasta syytettyinä.

Ja se pahin mahdollinen pe 13. päivä koetaan vuonna 2036 ken kokee, kun 300 metrin läpimittainen asteroidi 99942 Apophis on tuolloin lasketusti maan kanssa törmäyskurssilla todennäköisyydellä 1:45 000. Haa, tuostapa hieno nimi rokkibändille, mutta eikös samoihin aikoihin tuhoa lupaile myös Inkojen muinainen kalenteri, jonka viimeinen merkitty päivä on noilla paikkeilla. Kattellaa.

Historia on osututtanut tälle päivälle muisteltavaksi myös yhden marskin kun Klaus Fleming kuoli 13. huhtikuuta 1597 valmistautuessaan kuningas Sigismundin luottomiehenä taisteluun Kaarle-herttuaa vastaan. Albert Edelfeltin historiallinen maalaus, jossa Kaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista tämän puolison Ebba Stenbockin läsnäollessa, on kuuluisin Turun linnan maalauksista.

Kun herttuasta tuli kuningas Kaarle IX sai Sigismundin taakse asettautunut suomalainen aatelisto kokea tuomionsa Turussa kuninkaan läsnäollessa. Raatihuoneentorilla mestattiin 10.11.1599 seitsemän aatelista ja seitsemän sotapäällystön miestä ja heidän päänsä asetettiin, Juhana Flemingin päätä lukuunottamatta, seipään nokkaan Raastuvan katolle varoitukseksi muille. Uusi vuosisata oli valmis alkamaan.

Että sellainen päivä tänään.

Turussa 13-04-2008
Simo Tuomola

Ei kommentteja: