tiistai 6. helmikuuta 2018

Linnan obeliski

Tänään 6-2 tulee kuluneeksi tasavuosia taidemaalari Johann von Kügelgenin syntymästä Saksanmaalla vuonna 1772. Mies erikoistui maisemamaalaukseen ja tallensi silloista ajan kuvaa mm. Turusta Venäjän keisarillisen hovin tarpeisiin. Yhteen kuvaukseen on tallentunut myös Turun linnan obeliski.
Kuvahaun tulos haulle turun obeliski

Kuvahaun tulos haulle turun obeliski
 

  Kuvahaun tulos haulle Turku 1818
Turku 1818 
 

Johann Carl Ferdinand von Kügelgen (6. helmikuuta 1772 Bacharach am Rhein9. tammikuuta 1832 Tallinna, Vironmaan kuvernementti, Venäjän keisarikunta) oli saksalaissyntyinen maisemamaalari, joka suoritti elämäntyönsä keisarillisen hovin palveluksessa Venäjällä.

Kügelgen oli sekä Pietarin keisarillisen taideakatemian että Preussin kuninkaallisen taideakatemian jäsen. Hän on tunnettu mm. Suomea, Viroa ja Krimin niemimaata käsittelevistä litografisista maisemakuvastoistaan. 
Taitavana maisemamaalarina Kügelgen pääsi Venäjän keisarillisen hovin palvelukseen keisari Paavali I:sen kutsumana. Aleksanteri I:sen toimeksiannosta hän suoritti maalausmatkoja keisarikunnan eri osiin, mm. Krimin niemimaalle 1804 ja 1806 sekä Suomeen 1818.Suomen tehdyn matkan tarkoituksena oli tallentaa keisari Aleksanteri I:sen tehtäväksiannosta Venäjään liitetyn uuden suuriruhtinaanmaan maisemia ja kaupunkimiljöitä.

Kügelgen kierteli eteläistä Suomea kesällä 1818 ja maalasi puolisensataa seepialaveerausta mm.Turun, Helsingin, Porvoon, Tammisaaren ja Hämeenlinnan kaupunkinäkymistä, järvimaisemista Tampereen ja Kyrön lähistöltä sekä ruukkimaisemia Fagervikin ja Mustion kartanoiden alueelta.


 


 


Turku tallentui 1818 Carl von Kügelgenin tekemiin seepialaveerauksiin. Mm. Linnanfältti obeliskeineen oli yhtenä kohteena. Linna, satama ja Linnanpelto olivat Venäjän laivaston käytössä 1820-luvulle saakka.
 
Niiden perusteella hän valmisti maalausten lopulliset, keisarille luovutetut, versiot. Viidestätoista laveerauksesta valmistettiin lisäksi Pietarissa litografiat, jotka julkaistiin vuosina 1823–24 kolmiosaisena kuvajulkaisuna Vues pittoresques de la Finlande (Maalauksellisia näkymiä Suomesta).


 
Kuvahaun tulos haulle turun linnan alue kartta
 

Kügelgenin teos oli ensimmäinen Suomea esittävä laaja maisemakuvasto, vaikka siinä maantieteellisesti olikin edustettuna vain maan eteläosat. Se toimi esikuvana myöhemmille P.A. Kruskopfin ja Zacharias Topeliuksen julkaisemille kuvastoille ja oli näin luomassa perustaa suomalaisen maiseman ja luonnoskauneuden kuvaamisessa kauan vaikuttaneelle klassistis-harmoniselle tyyli-ihanteelle.

 
Klikkaamalla kuvan saa avattua - oikealla Turun linnan obeliski.
 Turun tuolloisia maisemia kuvatessaan yhdeksi kohteeksi valikoitui luonnollisesti obeliskeineen myös Turun Linnanfältti, joka oli Venäjän laivaston tukikohtana aina 1820-luvulle saakka. Turun linnan puistikkoon pystytetty Obeliski oli ensimmäinen Ruotsi-Suomessa pystytetty  Ruotsinsalmen taistelun muistomerkki ja se oli myös Turun  kaupungissa ulkoilmaan pystytetyistä muistomerkeistä vanhin.

Muistomerkki pystytettiin Linnanfältille perustettuun  englantilaiseen puutarhaan, joka näkyy 1800-luvun alun  kartoissa. Puutarhan perusti kontra-amiraali Viktor von  Stedingk ja sen rakennustyöt aloitettiin v. 1797. Puutarhan  keskuksena oli kumpu, jonka laella oli puinen obeliski. 
 Victor von Stedingk

Victor Karl Ernst Berend Heinrich von Stedingk, född 11 november 1751 i Letzau i Svenska Pommern, död den 30 november 1823 i Stockholm, var en svensk friherre och sjömilitär (generalamiral). Han var bror till Curt von Stedingk.
 

Muistomerkkikumparetta kiersi kävelytie, jonka toisen reunan  muodosti vallihauta. Vallihaudasta erkani säteittäiset  kanavat, joihin kertyvä tulvavesi johdettiin erillisten ojien  ja sulkuporttien kautta mereen. Obeliskin ympärille oli  istutettu syreenipensaita, jotka muodostivat kukkulan huipulle  syreenimajan muistomerkin lahottua 1830-luvulla.


Kuvahaun tulos haulle turun linnan alue kartta
 
Obeliski on esitetty Wilhelm le Moinen ja Carl von Kügelgenin  tekemissä kuvissa, mutta sen ulkoasusta ei ole aivan tarkkoja  tietoja. on päätelty että muistomerkki oli n. 7  m korkea, sen perusta oli n. 3,5 - 4 m kokoinen ja n. 2 m  korkea. Materiaaliltaan obeliski oli puuta ja se oli ilmeisesti marmoroitu harmaaksi.

Lisäksi siinä oli ruotsiksi  teksti: "Ruotsinsalmen 9. heinäkuuta v. 1790 käydyn taistelun muistomerkki".

 

Erik Wilhelm le Moine (16. huhtikuuta 1780, Ramnäs, Västmanland, Ruotsi6. toukokuuta 1859, Strängnäs, Ruotsi) oli ruotsalais-suomalainen kuvataiteilija. Le Moine tuli Turkuun vuonna 1813 ja muutti täältä pois vähän ennen Turun paloa noin 1820 Ruotsiin, missä hän toimi piirustuksenopettajana Strängnäsissä.

Obeliskina
Turussa 6-2 2018
Simo Tuomola 

Ei kommentteja: