perjantai 15. toukokuuta 2009

Ad Extirpanda

Näin Sofianpäivän 15.5.2009 kunniaksi voisin taas kirjoitella jotakin tähänkin blogiin, kun kerran satun asumaan täällä Portsassa Sofiankadulla. Engelin suunnitelmissa 1828 kadun nimi oli vielä Högbergs Tvär Gatan eli Korkeavuoren Poikkikatu ja tämä kortteli kai Castor.

Kreikan Sofia merkitsee viisautta ja 1800-luvun kadunnimenä sillä kaiketi kunnioitetaan Venäjän keisarinna Sofia Dorotea Augustaa, Paavali I:n puolisoa. Ainakin virallisesti, vaikka itse luulenkin, että todellisen kunnioituksen kohteena on kuitenkin Ruotsinvallan Sofia, eli Kustaa III:n puoliso, kuningatar Sofia Magdalena.

Tällä päivämäärällä 15-5 päättyi 1918 Suomen sisällissota ja 1848 lakkautettiin Suomessa asetuksella jalkapuurangaistus. Ja kun historiaan vielä kauemmas sukelletaan, kirjataan tälle päivämäärälle 1252 paavin bulla Ad Extirpanda, joka antoi inkvisitiolle oikeuden kiduttaa harhaoppisia, antajana paavi Innocentius IV.

Mutta Rooman valtakunnassa sentään kaikki oli paremmin; 15-5 vietettiin siellä Mercuralia-juhlapäivää varkaiden ja kauppiaiden jumala Merkuriuksen kunniaksi. Syntymäpäiviään tänään viettävät Leenan lisäksi mm. Mihail Bulgakov, Brian Eno ja Mike Oldfield 16,5 miljoonan muun maan kansalaisen kanssa.


Että semmoinen päivä tänään
Turussa 15-5-2009
Simo Tuomola

Ei kommentteja: