sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Eppur si muove

Tänään 24-5 vietämme Dylanin (1941) syntymäpäivää ja Tauno Palon (1982) kuolinpäivää. Nimipäivien puolella Suomikuva saa kolhuja kun muistelemme homoeroottista fetissitaidetta Tom of Finlandin luojan, kaarinalaisen Touko Laaksosen muistoksi.

Ortodokseina olemme itsekkäitä kun Simeon viettää nimmariaan. Omat juhlani juhlin näissä merkeissä jo 5.1. kun vietetään pylväspyhimys Simeon Styliitan k. 459 muistopäivää. Mies asui Antiokian keskustassa 37 vuotta pylväänsä päässä askeettina rukoillen ja opettaen.

Tänään tulee kuluneeksi tasavuosia myös puolalaisen tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikuksen (1473- 1543) kuolemasta. Aurinkokeskeisen maailmankuvan vahvistajan oppi julistettiin pannaan 1616, kun Galileo nosti sen uudelleen esille. Se pyörii sittenkin.

Tällä päivämäärällä 24-5-1626 hollantilainen merimies ja siirtokunnan kuvernööri Peter Minuit osti intiaaneilta 24 dollarin helyillä kukkulaisen saaren Manna-hatan ja perusti paikalle kaupungin Nieuw Amsterdam, jonka englantilaiset muuttivat myöhemmin New Yorkiksi Yorkin herttuan mukaan.

Ja Turkuun palataksemme, tänään tulee myös kuluneeksi tasavuosia Birger-jaarlin pojan Maunu Ladonlukon kruunamisesta Upsalan tuomiokirkossa 1276 Ruotsin kuninkaaksi. Mies ei ollut yhtään hullumpi hallitsija Turulle; tuona vuonna perustettiin Turun katedraalikoulu ja hänen aikanaan aloitettiin täällä Aurajokisuun sotilaallisen tukikohdan Turun linnaleirin rakennustyöt 1283.


The Times They Are A-Changin'
Turussa 24-5-2009
Simeon Tuomola

Ei kommentteja: