maanantai 18. toukokuuta 2009

Saint-Simon

Tänään 19-5 ollaan nimelle, synnylle ja aatteelle uskollisia; tulee näet kuluneeksi tasavuosia ranskalaisen sosialismin perustajan Henri de Saint-Simonin kuolemasta 1825. Ja syntymän puolesta poliittisessa kentässä 19.5. juhlitaan Saloth Sarin ja Nguyen Sinh Cungin syntymää.

Eikä mikään ole tietenkään sitä miltä näyttää eli utopiaa kaikki tyyni; Claude-Henri de Rouvroy oli Saint-Simonin kreivi, Saloth Sar tunnetaan paremmin punakhmerien pahamaineisena Pol Potina ja Nguyen Sinh Cung on Vietnamin Ho-setä, Ho Tsi Minh.

Kreivi oli ranskalainen taloustieteilijä ja filosofi, hän näki kehityksen johtavan kohden valtiotonta yhteiskuntaa. Hän edusti tuotannon suunnitelmallisuutta sekä tieteen ja teollisuuden yhteistoimintaa. Hänen työväenluokkaansa kuuluivat myös tehtailijat, kauppiaat ja pankkiirit.

Omaa ihanneyhteiskuntaansa etsi myös Neuvostoliiton vastustaja Saloth Sar, jonka agraariutopia johti vain valtavaan kansanmurhaan. Setä-Ho tutustui puolestaan Yhdysvalloissa ollessaan korealaisiin nationalisteihin ja kommunismiin. Lähti aikoinaan ajamaan Ranskaa pois Vietnamista ja kuoli Hanoissa sydäriin Vietnamin sodan aikana 1969; balsamoitiin henkilökultin mukaisesti sinne Mauseleumiinsa.


Eespäin, taaspäin
Turussa 19-5-2009
Simo Tuomola

Ei kommentteja: