lauantai 16. toukokuuta 2009

Esterin perseestä

Tänään 16-5 vietetään Esterin nimipäivää, vaikkei "vettä tulekaan kuin Esterin perseestä". Siistejä nuo suomalaiset sanonnat. Eostra on kevään jumalatar, siitä englannin kielen sana pääsiäinen, easter.

Ester on myös muinainen sateen jumalatar ja esteri tärkeä kemiallinen yhdiste, sekä persian kielen "tähti" ja vastine heprean "myrtille". Vanhan Testamentin Esterin kirjassa, Ester on Persian kuninkaan Ahasveruksen eli Kserkseen puoliso.

Vaikka luulisi, että moinen sanonta tulisi siis Sateen jumalattaren merkityksestä, tietää tarina kertoa myös Näsijärven vesiä myllänneestä siipiratasalus Esteristä, jonka perämyllystä tuota vettä reippaasti lentelisi.

Kun käväisin viime kesänä Mäntän Taideviikoilla, vierailin myös Serlachiuksen taidemuseossa, jossa bongasin yhden Esterin. Wäinö Aaltonen oli veistänyt muodot kiveen Ester Toivosen kunniaksi. Hän on ensimmäinen suomalainen ulkomailla menestynyt missimme. Miss Suomeksi E.T. kruunattiin 1933 ja Miss Euroopaksi 1934.

Myöhemmin maatamme vei maailmankartalle ja aina Miss Universumiksi saakka Armi Kuusela Olympiavuoden 1952 kunniaksi. Oma varhaisin kosketukseni misseyteen liittyy vuosiin 1959 ja 1960, jolloin asustin nuorna poikana Itäharjunkadulla. Tuolloin Miss Suomen tittelin valloitti Itäharjun oma tyttö Tarja Nurmi ja hallitsi titteliä kahden vuoden ajan, kun ei häntä kauniimpaa löytynyt vuoden 1960 missitarjonnasta.

Tarjan kotitalon portilla käytiin tuolloin monasti kuikuilemassa, joskos kaunotarta tänään taas näkyisi. Muita naapurista tutuiksi tulleita kuuluisuuksia olivat tuolloin mm. Jarno Saarinen, Mauno Hartman ja Raimo Honkanen. Moottoripyöriä, hirsipuutaidetta ja pyöräilylegendoja.


Että sellainen päivä tänään
Turussa 16-5-2009
Simo TuomolaEi kommentteja: