maanantai 25. toukokuuta 2009

Pyyhkeitä

Tulikos pyyhe mukaan! Tänään 25-5 vietetään näet Linnunradan käsikirja liftareille -tekijän muistopäivää Kansainvälisen pyyhepäivän merkeissä. Pyyhe se on se liftarin tärkein esine, vakuutti kirjassaan Douglas Noel Adams, jonka kuolinpäiväksi koitui 11.5.2001.

Omat 25-5 muistoni liittyvät tällä kertaa vuoteen 1976, jolloin Iso-Britannian kuningas Elisabet II ja prinssi Philip vierailivat Suomessa; se oli ensimmäinen Iso-Britannian hallitsijan virallinen vierailu maassamme. Ei se minua sinänsä hetkauttanut, mutta kun Vuori tuli Mohamedin luokse.

Asustelin tuolloin Sirkkalankatu 24:ssä siinä vastapäätä Luostarinmäkeä ja ei tarvinnu kuin avata ikkuna, niin siinä He olivat minua tervehtimässä. Toisen kerran törmäsin Philipiin vähän samalla tavalla. Mies oli Cutty Sark Tall Ships' Races'in suojelijana vuonna 1996, kun laivat eka kertaa Turussa vierailivat. Olin Sigynin suojissa katsastamassa jotakin valokuvanäyttely aiheesta, kun alas rappusia tulee iso äijä ja eikun suoraan minua kättelemään, luuli kai joksikin oppaaksi.

Ja on sitä samaan valokuvaankin Dianan ja Elisabethin kanssa päästy. Kyse oli jostain Viikkarin risteilystä, jolla kuninkaalliset olivat läsnä look alikena. Jep, huijausta moinen. Mut aina replikat eivät huijausta ole. Nytkin kun Tall Ships' Races saapuu kolmannen kerran Turkuun 23.-26.7.2009 mukana taitaa olla useitakin vanhan mallin mukaisesti uusioituja aluksia.

Niistä Göteborg ehti Turussa jo vierailla, nyt kai on ensivierailulle tulossa Tre Kronor, jonka Tukholmassa jo viime kesänä ehdin bongata. Ja venäläisillä on tarjolla myös jokin hieno uusiointi Pietari Suuren aikaisesta purjehtijasta. Ootellaan.


Seilissä taas
Turussa 25-5-2009
Simo Tuomola

Ei kommentteja: