perjantai 14. maaliskuuta 2014

Soli Deo

Tänään 14-3 tulee kuluneeksi tasavuosia arkkitehti Lars Sonckin kuolemasta 1956. Miehen ura alkoi 23-vuotiaana, kun hän voitti vuonna 1894 pidetyn Turun Mikaelinkirkon suunnittelukilpailun suunnitelmallaan Soli Deo Gloria Aeterna.
1956Lars Sonck, suomalainen arkkitehti (s. 1870).

Lars Eliel Sonck (10. elokuuta 1870 Kälviä14. maaliskuuta 1956 Helsinki) oli suomalainen arkkitehti. Häntä pidetään kansallisromanttisen kauden merkittävimpänä arkkitehtina Eliel Saarisen ohella. Jo 1890-luvulla Sonck suunnitteli Ahvenanmaalle hirsirakennuksia ja -huviloita, joiden kansallinen muotokieli erosi aiemmista pitsihuviloista.

Mikaelinkirkko2.JPG
Mikaelinkirkko (1899-1905) Turussa.


Mikaelinkirkko on Turun keskustassa, Port Arthurin kaupunginosassa, sijaitseva kirkkorakennus. Kirkko on nimetty Arkkienkeli Mikaelin mukaan. Se on muodoltaan kolmilaivainen pitkäkirkko. Sitä on peruskorjattu vuosina 19841987. Kirkossa on 1250 istumapaikkaa ja se on suosittu konsertti- ja vihkikirkko.


Mikael (hepreaksi מיכאל "Kuka on kuin Jumala?", latinaksi Michael) on enkeli, joka Danielin kirjan ja ilmestyskirjan mukaan toimii taivaallisen sotajoukon komentajana taistelussa langenneita enkeleitä vastaan. Sekä juutalaiset että kristityt pitävät häntä ylimpänä seitsemästä arkkienkelistä.

Mikaelinkirkko on rakennettu vuosina 18991905. Sen on suunnitellut Lars Sonck, joka oli 24-vuotias arkkitehtiopiskelija voittaessaan kirkon suunnittelukilpailun vuonna 1894. Sonckin ehdotus, Soli Deo gloria aeterna (Yksin Jumalalle ikuinen kunnia), peittosi jopa Sonckin opettajan tekemän kilpailuehdotuksen. Vanhemmat arkkitehdit pitivät voittoa sopimattomana ja suunniteltiin jopa potkuja Sonckille polyteknillisestä opistosta. Kirkon arkkitehtuuri edustaa uusgotiikkaa ja jugendia.

Kun Sonck sitten myöhemmällä iällään vieraili Turussa, hän ei koskaan halunnut mennä lähellekään Mikaelinkirkkoa. Uudet suunnitelmat ja muutokset Lars Sonck pääsi toteuttamaan muutama vuosi myöhemmin rakennetussa Tampereen tuomiokirkossa.

Portsassa 77 metrin korkeuteen kohoava uusgotiikkaa ja jugendia edustava punatiilikirkko rakennettiin vuosina 1899-1905. Sonck olisi halunnut luoda koko kirkon ympäristöstä tiiviisti rakennetun saksalaistyyppisen kivisen kaupunginosan, eikä koskaan hyväksynyt nykyistä toteutusta.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/Lars_Sonck.jpg
Lars Eliel Sonck 10.8.1870 Kälviä - 14.3.1956 Helsinki

Kirkko on nimetty taivaallisten sotajoukkojen komentaja Arkkienkeli Mikaelin mukaan, kuten oli laita myös tätä edeltäneen Pyhän Mikaelin kirkon eli Hospitaalikirkon. Se vihittiin käyttöön 9.10.1677 vaivaistaloineen Kuningattarenkadun varrella Aurajokirannassa.

Ristimallisen kirkon rakennustyöt aloitettiin 1675 ja nykyisen Linnankadun ja Sairashuoneenkadun kulmauksen muistolaatta kertoo kirkon tarinan päättyneen 1782: Pyhän Mikaelin kirkko, hospitaali ja hautausmaa sijaitsivat tällä paikalla 1675-1782. Pikkuvihan jäljiltä kirkko pääsi rappiolle ja huutokaupattiin purettavaksi.

Mutta katsotaanpa vähän tarkemmin sen alkuvaiheita:

1672: Valtio myöntää 600 taaleria hospitaalikirkon rakentamiseksi Turkuun.

1674: Porvaristo valitsee suunnitellun Mikaelinkirkon saarnaajaksi Lars Thomaen, Lassi Tuomaksenpojan.

1675: Ristikirkon mallista Pyhän Mikaelin kirkkoa eli Hospitaalikirkkoa aletaan rakentaa Kuningatterenkadun varrelle jokirantaan. Uudenkaupungin vaivaistalo samassa kulmauksessa otetaan käyttöön. Siinä on tilaa noin 40 varattomalle hoidokille. Köyhäinkodin yhteyteen valmistuu myös saarnaajan asuintalo.

1677: Puinen korkeakattoinen ristikirkko, Uusikirkko eli Pyhän Mikaelin kirkko vaivaistalon yhteydessä uudenkaupungin jokirannassa vihitään käyttöön 9. lokakuuta. Kirkon kellotapulia kaavaillaan Kuningattarenkadun ja Aurajoen väliselle kaistaleelle.

1678: Porvaristo valitsee Mikaelinkirkon saarnaajaksi Laurentius Suicheruksen.

1680: Laurentius Suicherus kuolee ja porvaristo valitsee Andreas Suicherukssen Martinkirkon saarnaajaksi.

1683: Daniel Birkmanilla on kinaa tuomiokapitulin kanssa, mutta hänet valitaan silti predikantiksi, saarnaajaksi Mikaelinkirkkoon. Hän menee naimisiin edeltäjänsä Andreas Suicheruksen lesken kanssa.

1685: Professori Justanderin poika Samuel Justander valitaan Mikaelinkirkon uudeksi saarnaajaksi ja maaherra suosittelee edesmenneiden saarnaajien Andreas Suicheruksen ja Daniel Birkmanin leskeä tälle vaimoksi.

1689: Mikaelinkirkon saarnaajan vuosipalkka on 233 taaleria ja 20 tynnyrillistä viljaa.

1693: Kirkonkellojen hankkimiseksi Mikaelinkirkon kellotapuliin järjestetään keräys.


Kirkon ja entisen hospitaalin paikalle rakennettiin 1780-luvulla Lasaretti eli Läänin Yleinen Sairaala, joka toimi paikalla vuoteen 1881 saakka, jolloin se siirrettiin Kiinanmäelle, jossa nykyinen TYKS toimii edelleen. Puretun kirkon kellot matkasivat aikanaan Nauvon Seilin saarelle spitaalisairaalan kirkon kellotapuliin sijoitettaviksi.

Seilin kirkko (ruots. Själö kyrka) on Seilin saarella sijaitseva puukirkko, joka rakennettiin vuonna 1733 vanhan Turusta 1624 siirretyn Pyhän Yrjänän puukirkon paikalle


Gloria Aeterna
Turussa 14-3 2014
Simo Tuomola


Ei kommentteja: