maanantai 17. marraskuuta 2008

Alter Ego

Tänään 17-11 muistelen alter egoni kuolinpäivää 1592. Hän oli Turulle perin merkittävä hahmo, nosti linnan loistoonsa ja suunnitteli mm. kaupungin ympäröimistä puolustusmuurilla; tykkitornit Vartionvuorenmäelle, Kerttulinmäelle ja Ryssänmäelle.

Toinen hänen toteutumaton haaveensa Turussa oli Pyhän Hengen kirkko, jonka esikuvana oli Pyhän Jaakobin kirkko Tukholmassa. Renessanssikirkko ei koskaan valmistunut, mutta sen jäännökset ovat jäljellä Julinin tontin pohjakerroksissa.

Mies tuli Turkuun 18-vuotiaana nuorukaisena ja suuri kirjojen ystävä nimitettiin Suomen herttuaksi 1556 ja Suomen suuriruhtinaaksi 1577. Ruotsin kuninkaana 1568-1592 punaparta Juhana-herttua tunnettiin nimellä Juhana III. Miehen vihkimätön vaimo oli Kaarina Hannuntytär ja vihitty puolatar Katariina Jagellonica. Kun Jagellonica kuoli 1583, Juhana meni naimisiin Gunilla Bielken kanssa.

Sankarini on haudattu Uppsalan tuomiokirkkoon, samoin Jagellonica ja Bielke. Kuten myös kuninkaan isä Kustaa Vaasa kolmine puolisoineen; Katarina av Sachsen-Laudenburg, Margareta Lejonhufvud ja Katarina Stenbock. Samaan pyhättöön on haudattu myös mm. Eerik Pyhä, Carl von Linné ja Emanuel Swedenborg.Risti kunkun kunniaksi
Turussa 17-11-2008
Simo Tuomola

Ei kommentteja: