perjantai 14. marraskuuta 2008

Minervan pöllö

Minervan pöllö lähtee lentoon vasta hämärän laskeutuessa, sanoi aikoinaan Georg Wilhelm Friedrich Hegel, jonka kuolemasta 14-11-1831 tulee tänään kuluneeksi tasavuosia. Hän kirjasi tunnetun mietelauseensa historian kulun ymmärtämisestä vasta jälkikäteen teokseensa Oikeusfilosofian pääpiirteet 1821.

Hegel ennusti historian ja filosofian loppua. Hänestä filosofit höpöttivät vain asioista, jotka oli jo koettu ja eletty ja näki filosofit ikäänkuin menneen historian selittäjinä. Niin varmaan olikin tuolloin käytännössä ja epäilemättä nykyisinkin, mutta se nyt vaan ei ole filosofian todellinen tehtävä. Ei filosofia mihinkään kuole, vanhentunut historia niin voi uudistuessaan tehdä. Hegel puhui historian kirjoittajan roolista, ei filosofin osasta ja historiahan on nykyisin siirretty lakikirjoihin kirjattavien asioiden luokkaan. Laki sanelee mitä saat kulloinkin historiasta tuumata.

Roomalaisen mytologian viisauden jumala Minervan pöllö, viisauden symboli ja filosofian vertauskuva, saa Hegeleistä huolimatta lennellä vapaasti juuri hämärän rajamailla totuttaan etsimässä, se on edelleenkin sen jumalainen tehtävä.


Hei me lennetään
Turussa 14-11-2008
Simo Tuomola

Ei kommentteja: