tiistai 25. marraskuuta 2008

Tähdet tähdet

Tänään 25-11 viettävät turkulaisista synttäreitään Mauno Koiviston 1923 lisäksi mm. Petteri Nummelin 1972, Gustaf Lithou 1692 ja Gustav Hällström 1775. Heistä runoilija Lithou syntyi Limingalla, opiskeli Turussa ja tunnetaan taitavana latinistina myös Ruotsin puolella. Petterin kyvyt jääkiekkoilijana ja Manun pressana tunnetaan nekin laajemmin, samoin turkulaisen fyysikon ja luonnontutkijan Gustaf Gabriel Hällströmin ansiot.

Kun kuningas Kustaa III vieraili Turussa Hällströmin synnyinvuonna 1775, esiteltiin hänelle ajatus observatorion perustamisesta Turkuun, mutta sellainen valmistui Vartiovuoren mäelle vasta syksyllä 1819. Valta oli vaihtunut 1809 ja kun keisari Aleksanteri I vieraili Turussa elokuussa 1812 hänelle esitettiin uudelleen ajatus Turun observatoriosta.

Hällström opetti matematiikkaa, meteorologiaa ja fysiikkaa Turun akatemiassa ja hän edisti myös tähtitieteen tutkimusta maassamme. Hän myös luonnosteli ensimmäisen tähtitornin piirustukset, jotka hän sittemmin esitteli asiaan vihkiytyneelle keisarin suosikille, arkkitehti Carl Ludvig Engelille.

Tieteen ja jumaluuden rajamailla liikuttiin kun Hällströmin oppilas, tähtitornin ensimmäinen observaattori Henrik Johan Walbeck ampui itsensä sekopäissään tähtitornissa 1822 ja kohtalon kaikuja oli siinäkin, että juuri Hällströmin monikerroksinen mansarditalo syttyi ensimmäisenä rakennuksena kirkkokorttelissa, kun Turun palo 1827 levisi yli pelastukseksi täystuholta uskotun Aurajoen.


Ananke voimissaan
Turussa 25-11-2008
Simo Tuomola

Ei kommentteja: