maanantai 3. marraskuuta 2008

Orgasmeja

Tänään 03-11 tulee kuluneeksi tasavuosia itävaltalaisen psykiatrin ja psykoanalyysin pioneereihin kuuluvan Wilhelm Reichin kuolemasta. Hän oli Freudin kaveri ja hengenheimolainen, haastava ja helposti väärintulkittu hahmo, kun mies esitteli omia näkemyksiään orgonienergiasta, orgasmiteorioista ja vegetoterapiasta.

Hän tutki lähinnä ihmisjoukkojen psykologiaa ja kirjoitti mm. kirjat Fasismin massapsykologia, Orgasmin synty ja Eetteri, Jumala ja Paholainen. Hänen harteilleen sovitettiin myös seksuaaliterapian ylipapin viittaa.

Yhtä kaikki hän oli kiinnostunut siitä mikä ihminen oikein on, miten meidät kasvatetaan pelkäämään elämää, vaikka meidän koko ruumiimme on nautintoväline ja libidoenergiamme on kuin akku, joka latautuu ja purkautuu määräajoin, mutta jotakin on silti pielessä kun ihminen ei edes peruspuhdistavassa orgasmissaan tyydyty, vaikka niin hetkellisesti luuleekin.

Syy miksi tässä nyt orgamoidaan, on jugoslavialainen elokuvaohjaaja Dusan Makavejev, jonka kanssa pääsin keskustelemaan Cannesissa vuonna 1972. Mies oli edellisenä vuonna ohjannut elokuvan WR - organismin mysteerit, jossa yhdistellään räiskyvällä tavalla politikkaa ja seksiä kuvitettaessa haastavasti Wilhelm Reichin teorioita. Reichin psykoanalyysiin perustuvaa hienoa elokuvakerrontaansa Makavejev jatkoi myös seuraavassa elokuvassaan Sweet Movie (1974). Harvoin nähtäviä elokuvahelmiä kumpainenkin.


Elokuvaterveisin
Turussa 3-11-08
Simo Tuomola

Ei kommentteja: