tiistai 18. marraskuuta 2008

Piirakkataivas

Tiedoksi vaan kaikille piirakka-addikteille; piirakkaa saa taivaassa kylliksi, jos meinaan sattuu täällä maan päällä paitsi jäämään.

Saarnaajien melodia-arkusta aarteensa poiminut amerikkalainen banjotrubaduuri Joe Hill oli myös iloinen sosialisti, ay-aktivisti ja vastarinnan marttyyri, lauluinaan mm. Pie in the Sky ja Rebel Girl. Hän teki tunnetuksi käsitteen "piirakka taivaassa", kun saarnaajat halusivat palkita työväenluokan maanpäällisen aherruksen vasta pilvien tuollapuolla.

Mies pääsi itse piirakkataivaaseen, kun tuli epämääräisissä olosuhteissa teloitetuksi murhasta syytettynä Utahissa 19-11-1915. Syntyisin mies oli Ruotsista, josta Joel Emmanuel Hägglund muutti 1902 Yhdysvaltoihin vaihtaen nimensä ensin Joseph Hillströmiksi ja sitten Joe Hilliksi.

Bo Widerberg ohjasi miehestä elokuvan vuonna 1971 ja tuona vuonna valmistui myös Giuliano Montaldin elokuva Julma kierre, joka kertoi vastaavaan tapaan sähkötuoliin joutuneen italialaisen poliittisen kaksikon Sacco ja Vanzettin marttyyrikohtalosta. Here's to You kajautti tuolloin balladinsa ilmoille Joan Baez, joka on muistanut myös folkmusiikin legendaa: I thought I saw Joe Hill last night as alive as you and me ...


Täällä maan päällä
Turussa 19-11-2008
Simo Tuomola

Ei kommentteja: