torstai 17. joulukuuta 2015

Made in Turku

Tänään 18-12 tulee kuluneeksi tasavuosia kuningatar Kristiinan syntymästä Tukholmassa vuonna 1626. Sen ja kuningattaresta kertovan elokuvan kunniaksi Turun linnasta löytyy vielä 6.3.2016 saakka näyttely Tyttökuningas - Made in Turku.

Kristiina (18. joulukuuta (J: 8. joulukuuta) 1626 Tukholma19. huhtikuuta 1689 Rooma) oli Ruotsin hallitseva kuningatar vuodesta 1632 kruunusta luopumiseensa asti 1654.


  
16-vuotias Kristiina kuningattarena.


Kristiina syntyi Tukholman keskustan Tre Koronor -linnassa, mutta hänen olemassaolonsa jäljet johtavat Turkuun ja Turun linnaan. Kristiina kertoo itse eräässä kirjeessään, että hänet on saatettu alkuun juuri Turun linnassa, jossa Kustaa II Adolf ja Maria Eleonora vierailivat alkuvuodesta 1626.


  Tre Kronor från Slottsbacken, oljemålning 1661 av Govert Camphuysen. Högborgens rikssalslänga visas framför kärntornet och Johan III:s kungsvåning mellan de två tornen till vänster. Längst ner till höger lejonkulan.
 Tre Kronor från Slottsbacken, oljemålning 1661 av Govert Camphuysen. Tältä Tukholman kuninkaanlinna Tre Kronor näytti ennen tuhoutumistaan suurpalossa 1697.

Kristiina oli viisivuotias, kun hänen isänsä Kustaa II Aadolf kaatui 30-vuotisessa sodassa 1632. Holhoojahallitus hallitsi Ruotsia Kristiinan täysi-ikäisyyteen 1644 asti,

Turun Akatemia perustettiin kuningatar Kristiina aikana 1640  ja myös Turun joulurauhan julistuksen sanamuoto on peräisin kuningatar Kristiinan käskykirjeestä 1649.

Turussa kuningatar on nyt myös ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä Mika Kaurismäen elokuva hänestä ja tuosta aikakaudesta on juuri saanut ensi-iltansa .
Turun linnan näyttelyyn saatiin alunperin Tukholman Varuskamarista, Hallwyska museetista ja Skoklosterin linnasta aitoja Kristiinalle kuuluneita esineitä kuten naisten satulan peite varusteineen. Kröningssadel och schabrak använt av Kristina och senare Karl X Gustav.Nykyisen näyttelyn esineistö taitaa painottua enemmän Kaurismäen elokuvan tunnelmiin.
The Girl King on Mika Kaurismäen ohjaama epookkielokuva, joka kertoo 1600-­‐luvulla eläneen Ruotsin kuningatar Kristiinan vaiherikkaan tarinan. Elokuva tehtiin englanniksi ja mukana on isoja kansainvälisiä nimiä näyttelijöinä, kuin myös suomalaisia eturivin nimiä. Girl Kingiä  kuvattiin Turussa helmikuun alusta maaliskuun loppupuolelle saakka.
 
 Drottning Kristina , 1645
.
 
Drottning Kristina. 
 "Vioistaan voisi kyllä parantua, jollei pitäisi niistä", totesi kuningatar Kristiina.
Kuningatar Kristiina on yksi erikoisimmista ja kiinnostavimmista hallitsijoista Ruotsin valtakunnan historiassa. Kuningattarena 1600-luvun alkupuolella ollut Kristiina oli kiistelty henkilö, joka luopui kruunusta 1654, kääntyi katolilaisuuteen ja muutti Roomaan. Kristiinan persoona ja toiminta on edelleen tutkijoiden ja nyt myös suuren yleisön kiinnostuksen kohteena.
 
 
 
Drottning Kristinas kröningssadel med guld och pärlor, broderad i Frankrike och monterad i Sverige 1650. Finns på Livrustkammaren. Kristiinan kruunaijaissatula löytyy Tukholman linnan varuskammarista.
 
 
Turun linnan näyttely kertoo kuningattaren kiehtovan elämäntarinan ja esittelee 1600-luvun Turkua ja Turun linnaa. Linnassa tutustutaan myös The Girl King -elokuvan tekemiseen, sen lavasteisiin ja rekvisiittaan. Esille on asetettu muun muassa yli kaksikymmentä elokuvan pukua hattuineen, kenkineen ja asusteineen.
 
 
 
 
Niin, mistä sitten tulikaan tuo näyttelyn nimi, Tyttökuningas – Made in Turku. Siitä, että Kristiina itse eräässä kirjeessään kirjoittaa, että hänet on saatettu alkuun Turun linnassa, jossa Kustaa II Adolf ja Maria Eleonora vierailivat alkuvuodesta 1626.
 
Kuningas lähetti 1626 ensin valtakunnankanslerinsa Axel Oxenstiernan Turkuun järjestämään suomalaisten joukkojen laivausta Preusiin ja Liivinmaalle. Tukholmasta saapui pian myös kuningas puolisoineen, mukanaan sotavarusteita Turun satamassa Preussin sotaan pääsyä odottaville 3059 miehelle.
 
Jalkaväkeä kaupungissa oli 16 komppaniaa ja ratsuväkeä 5 komppaniaa. Joukot lähtivät viimein 19. elokuuta Turusta Pillauhuun noin 30 laivan saattueena.
 
Kustaa Aadolfin ensimmäinen suuri voitto Wallhofin kylän luona Kuurinmaalla oli pitkälti juuri suomalaisen ratsuväen ansiota, johtajanaan Kustaa Kaarlenpoika Horn. Kuningas itse sai taistossa lihashaavan Danzigia piiritettäessä ja kuninkaan kamariherra Pietari Brahe oli paikalla estämässä kuninkaan rikkiammuttua venettä uppoamasta.
 
 
Kustaa II Aadolf
 
Maata johdettiin tuolloin kirjaimellisesti joukkojen edestä.
 
Kustaa II Aadolf oli vuodesta 1620 naimisissa Brandenburgin Maria Eleonooran kanssa. Usean epäonnisen raskauden jälkeen syntyi vihdoin tytär, josta tuli kuningatar Kristiina.
 
Hänellä oli myös yksi poika Kustaa Kustaanpoika, Vasaporin kreivi (Gustaf Gustafsson af Wasaborg), jonka hän sai rakastajattarensa Margareta Slotsin kanssa.
 
 
 
 Ebba Brahe
 
Ebba Magnusdotter Brahe (16. maaliskuuta 1596, Lerjeholm5. tammikuuta 1674, Tukholma) oli ruotsalainen hovineiti. Hän oli kuningas Kustaa II Aadolfin rakastettu tämän ollessa prinssi, mutta hänet kuitenkin naitettiin sotamarsalkka Jakob De la Gardielle, sillä kuningatar ei pitänyt häntä tarpeeksi hienona puolisona prinssille.
 
 
Kuninkaan oma avioliitto oli jokseenkin onneton. Hänen nuoruudenrakkautensa oli Ebba Brahe, mutta leskikuningatar vastusti avioliittoa, sillä avioliitto aristokraattisuvun tyttären kanssa olisi aiheuttanut valtataisteluja ja sisäpoliittisia ongelmia.
 
Linnan lapsia
Turussa 18-12 2015
Simo Tuomola

Ei kommentteja: