Tänään 28-10 me Simot saadaan taas olla ihan simoina, vaikkei vappu olekaan. Nimmareitaan viettäviä Simoja on tässä maassa kaikkiaan noin 15000. Voisimme pitää vaikka nimmaripäivät omassa nimikkokunnassa Simossa, käväistä Simon kirkossa, muistella Simon kahakkaa, kalastaa lohta Simojärvestä alkavassa Simojoessa, taivaltaa Simonkyläntien museotietä halki Simonkylän tai odotella turhaan junan pysähtymistä Simon rautatieasemalle.
Tiesitkö muuten, että Lissabon sijaitsee Simojoen suulla. Ihan oikeasti siellä on sen niminen asumaton saari. Tai että Simo kirkon arkkitehtina on toiminut Kakolan graniittilinnankin suunnitellut Ernst Bernhard Lohrman. Ja että Portugalin pääkaupunki Lissabon on rakennettu Turun ja Rooman tavoin seitsemälle kukkulalle. Jee.
Alunperin nimi Simo tulee Vanhan Testamentin nimestä Simeon, joka merkitsee rukouksen kuulemista. Vuosina 1662-1907 Simon nimipäivä oli almanakassa 5. tammikuuta, jolloin vietettiin pylväspyhimys Simeon Stylitan muistopäivää.
Kiven Seitsemässä veljeksessä Simeoni oli saarnamies, kokki ja juoppolalli. Simeoni, liuhuparta, valittaa se ihmisparka, syntinen, saatana, kurja. Ja arvaatte varmaan kuka sai koulussa aina esitettäväkseen Simeonin roolin. Jep.
Kristinuskossa vietetään näin Simon päivänä myös Pyhän Juudas Thaddeuksen muistopäivää. Hän oli toivottomien tapausten suojelupyhimys, joka usein sekoitetaan kavaltajaksi leimattuun Juudas Iskariottiin. Raamatun tunnettuja Simoja olivat myös opetuslapsista Simon Pietari eli Keefas, Kallio ja Simon Kiivailija eli Simon Kananeus.
Turun historian Simoista voisi mainita vaikkapa tallinalaisen muurarimestari Simon, joka tuli tänne vuoden 1429 kaupunkipalon jälkeen antamaan apua kivirakentamisessa ja Turun linnan päällikön Simo Tuomaanpojan, jolle Kustaa Vaasa tuli 1555 henkilökohtaisesti antamaan sapiskaa. Tuolloin muuten linnassa oli jo 23 maalattua taulua.
Eikä pidä unohtaa sitäkään Simoa, joka saapui kuningatar Katariina Jagellonican hoviseurueen mukana Puolasta Turun linnaan jouluaattona 1562. Mies oli ilmeisesti ensimmäinen trumpetin soittaja maassamme. Musiikkisimoista voisi mainita myös Simo Santapukin, Simo Silmun tai vaikkapa Simo Salmisen, jonka esittämä Jukka Virtasen sanoittama Politiikkalaulu veisi kenet tahansa Simon varmaan vaalivoittoon: Kaiken aikaa yhtykää, Simon kelkkaan ryhtykää, kukaan ei nyt ilman jää, Simo järjestää.
Ja vielä yksi Simo muistojen tynnyristä: Simo Sisu, tuo Ankkalinnan tomakka poliisimestari, irlantilainen Chief O'Hara. Kun joskus kuljeskelin New Yorkin sivukujilla, enkä suostunut ostamaan tyrkytettyä huumeannosta joltain katukauppiaalta, sain punapartana kuulla tuomion perääni: Irish bastard!
Niillä samoilla kujilla vaelteli aikoinaan myös suomalainen näyttelijä Aarne Orjatsalo, joka pakeni sisällissodan Suomesta kuolemantuomittuna maailmalle ja New Yorkissa mies myös kuoli 1.1.1941. Veikko Huovisen ohella hän on tunnetuimpia Simossa syntyneitä.
Nimettynä päivänä
Turussa 28-10-08
Simo Tuomola
tiistai 28. lokakuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti