keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Ilmaista viinaa

Tänään 24-1 nostamme maljan kuninkaallemme, on näet Kustaa III:n syntymäpäivä vuosimallia 1746. Aikanaan, kun kuningas 25-5 vuonna 1775 vieraili Turussa, kaupunki koristeltiin ja juhlavalaistiin ja raadin määräyksestä kansalle tarjottiin ilmaiseksi viinaa ja olutta.
 Ruotsin kuningas Kustaa III:n Juhlamuotokuva
Kustaa III (24. tammikuuta (J: 13. tammikuuta) 1746 Tukholma29. maaliskuuta 1792 Tukholma) oli Ruotsin kuningas vuosina 17711792. Hän palautti ylimmän hallitusvallan säädyiltä kuninkaalle, edisti kulttuuria ja kävi sodan Venäjää vastaan (ns. Kustaan sota, 1788–1790).
 
Vaikka Kustaa III viihtyikin parhaiten teatterissa, eivät sotilasasiatkaan olleet hänelle vieraita. Ulkopolitiikassa suurin painoarvo oli idänpolitiikalla, eli Ruotsin suhtautumisessa Venäjän uhkaan. Vanha Suomi oli katkerasti luovutettu Uudenkaupungin rauhassa 1721 ja lopulta Turun rauhassa 1743 Venäjälle ja asiaan piti saada muutos.

Suomessa oltiin vahvasti kuninkaanvallan puolella ja odotettiin kiihkeästi perinteistä kuninkaankulkua eli Eriksgatanin ulottumista myös Suomeen. Joka päivähän me täällä Turussa teemme sille kunniaa kulkemalla pitkin Eerikinkatuamme.
 Kuvahaun tulos haulle kustaa III

Historiantuntija Hannu Laaksonen muisteli aikanaan Turun Sanomissa 2008 ansiokkaasti kuninkaan vierailua kaupungissa - Kun juhlavalaistu Turku vastaanotti Kustaa III:n.
  

"Toukokuun 25. päivänä 1775 saatiin viimein kuulla Turun linnan tykkipatterien tervehdyslaukaukset kuninkaalliselle purrelle, joka toi Armollisen Majesteetin Turkuun. Turun kaupunki oli ostanut Tukholmasta erityisesti tervehdysten laukaisemiseen 16 tykkiä, joita oli eri puolilla kaupunkia asetettu.

Linnan luota Kustaa III nousi hevosen selkään ja ratsasti Kuningattaren katua pitkin maaherrantalolle. Tien varrella oli kunniaportteja, pyramideja ja kuusenhavuaitoja."
 Kuvahaun tulos haulle turku 1700


Kaupunkia oli koristeltu hienosti myös kuultokuvilla:

Raatihuoneelle oli pystytetty kaksi transparangia. Toisessa oli komea maisema vuorineen ja merineen sekä iskulause: Tuetur et rigat . (Ylläpitää ja kastelee.)

Toisessa oli keskellä kuninkaan kuva ja sen ympärillä keväinen maisema ja iskulauseena: Fert gaudia secum . (Tuo ilon mukanaan.) Myös Akatemiassa ja Aurora-seuran talossa oli kuningasta ylistäviä transparangeja.

Ilotulitus kuului asiaan, koska kerrankin kaupunki oli upeasti valaistu nuoren kuninkaan tulon kunniaksi. Valitettavasti toukokuun valoisa ilta ei tarjonnut täydellistä valaistusta kaikille alamaisuuden osoituksille.
 Kuvahaun tulos haulle turku 1700

"Turussa Kustaa III otti vastaan eri virkakuntia ja alamaisiaan eri säädyistä. Hän piti vastaanottoa maaherrantalossa. Turun ja Porin läänin ratsuväen rykmentin ja molemmat läänin jalkaväkirykmentit hän tarkasti Suurtorilla. Kaupunginvartiosto teki tarmokkaasti kunniaa raatihuoneen edessä. 

 Kuvahaun tulos haulle turku 1700

Maaherrantalossa oli myös aamuvastaanotot - levés - ja hovivastaanotot - cours - illalla kuningas oli läsnä tanssiaisissa, joissa paikkakunnan säätyläiset ja naiset esiteltiin. 

Päätöksiä tehtiin myös, sillä 30. toukokuuta pidettiin Turussa konsilji, jossa päätettiin perustaa Suomeen toinen hovioikeus, nimittäin Vaasaan. Myös lääninjako päätettiin uudistaa.

Kustaa III:n mukana saapui 106 henkeä käsittänyt seurue, vaikka kuninkaan tarkoituksena oli vaivata Suomea mahdollisimman pienellä hoviseurueella. Lisäksi tulivat kuninkaan henkivartiokaartin runsaat 200 aliupseeria ja sotamiestä, joiden piti vastata majesteetin kunniavartioista."

 Kuvahaun tulos haulle kustaa III turku linnan kirkko

Kuninkaan vierailusta on jäljellä yksi erikoinen muisto. Turun linnan kirkossa ovat kuninkaantuolit, tosin sodan jälkeen uudelleen tehtyinä kopioina. Kustaa III oli ilmaissut haluavansa käydä linnassa jumalanpalveluksessa, joten loisteliaat katokset tehtiin sinne puusta. Kuninkaantuoleina ne ovat ainoat laatuaan Suomen puolella.

Turusta lähdettiin Suurta Rantatietä pitkin kohti Helsinkiä 1. kesäkuuta .Juhannuksen jälkeen Kustaa III palasi Turkuun Satakunnan suunnasta. Täältä kuningas lähti merelle 28. kesäkuuta Björn Järnsida -nimisellä aluksella jälleen kunnialaukausten saattamana. Tukholmaan se saapui 2. heinäkuuta. Siellä kuningas vastaanotettiin kukkasin koristellulla kunniaportilla.

 Kuvahaun tulos haulle turku 1700

 Björn Ironside (Old Norse: Bjǫrn Járnsíða, Icelandic: Björn Járnsíða, Swedish: Björn Järnsida) was a legendary king of Sweden who lived sometime in the 9th century.

Juhlaportti oli pystytetty kuninkaalle myös Turkuun, suunnittelijana arkkitehti Christoffer Friedrich Schröder, jokirannan Maaherrantalon suunnittelija.

Eerikinkadulla
Turussa 24-1 2018
Simo Tuomola

Ei kommentteja: