tiistai 30. tammikuuta 2018

Myrskylintu

Tänään 30-1 muistelemme turkulaista lintutieteilijää ja lääkäriä, joka on jäänyt vähemmälle huomioille muista kaupungissa vaikuttaneista Carl von Linnén oppilaista. 

 Alexander Roslinin maalaus Linnéstä vuodelta 1775
 Carolus Linnaeus

Linné vaikutti merkittävästi suomalaiseen luonnontutkimukseen Turussa erityisesti juuri oppilaidensa kautta, joista tunnetuimpia ovat Pehr Kalm ja Suomen lääketieteen isäksi kutsuttu Johan Haartman.

Tällä päivämäärällä 30-1 Turussa vuonna 1785 kuollut  "Linnén apostoli" Anton Rolandsson Martin (3. elokuuta 1729 Mijntenhoff, Viro30. tammikuuta 1785 Turku) oli suomalainen lintutieteilijä ja lääkäri.

 
 Martinin kuvailema myrskylintu

Anton Martin syntyi Mijntenhoffin tilalla lähellä Tallinnaa hänen turkulaisten  vanhempiensa ollessa matkalla Virossa. Isä Roland Martin oli hovioikeudenneuvos Turusta ja äiti oli alkuperäiseltä nimeltään Ulrika Charlotta Rotkirch.
 Kuvahaun tulos haulle turun akatemia
 Turun akatemian alkuaikojen rakennuksista on kuvaus Tauno Torpon suunnittelemassa pronssisessa muistolaatassa Tuomiokirkon kupeessa.

Martin aloitti opiskelun Turun Akatemiassa 1743. Vuonna 1756 hän päätyi Uppsalan yliopistoon, jossa hän opiskeli muun muassa Carl von Linnén oppilaana. Vuonna 1757 Martin väitteli Linnén johdolla Buxbaumia-suvun sammalen biologiasta. 

Samana vuonna hän suoritti filosofian kandidaatin tutkinnon. 1761 hän valmistui Uppsalassa lääketieteen kandidaatiksi.

Martinista tuli "Linnén apostoli" vuonna 1758, kun göteborgilainen kauppias Peter S. Bagge värväsi hänet luonnontutkijaksi valaanpyyntialukselleen, jonka määränpäänä oli Huippuvuoret.

Martin oli ensimmäinen pohjoismaalainen arktikan tutkija. Matkalla hän perehtyi muun muassa sillin vaellustapoihin. 1759 Martin tutki Norjassa maanviljelyn ja kalastuksen tehostamista.

Vuonna 1761 Martinin toinen jalka joutui kuolioon ja se amputoitiin. Hän palasi Turkuun ja omistautui lääketieteelle. 

Hän sai Tiedeakatemialta elinikäisen eläkkeen, joka ei kuitenkaan ollut kovin häävi laatuaan. Hän kuoli 30-1 vuonna 1785 naimattomana ja lapsettomana, ja haudattiin Turussa 4.2.1785.

 Etukansi
 Suomen lintutieteen synty. Turun Akatemian aika. Faros-kustannus Oy, 2009 - 407 sivua.

Martinin matkapäiväkirjat Huippuvuorilta julkaistiin vuonna 1881 YMER-aikakauslehdessä. Martin kuvaili ensimmäisenä myrskylinnun (Beskrifning på en Procellaria, som finnes vid Norr-Polen. Kungliga Vetenskaps-Academiens Handlingar 22, 94-99), ja Linné käytti havaintoja  vuonna 1761.

Pohjoisnavalla
Turussa 30-1 2018
Simo Tuomola
Ei kommentteja: