keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Aina sataa

Tänään 16-10 tulee kuluneeksi tasavuosia siitä, kun irkkukirjailija Oscar Wilde syntyi Dublinissa 1854. Jee, Dublin tuo vanha viikinkien vuonna 840 perustama James Joycen kaupunki ja Wilde, satojen sitaattien mestari tyyliin; työ on juopottelevien yhteiskuntaluokkien kirous ja olen tehnyt taiteesta filosofian ja filosofiasta taiteen.

Päivä on siis myös filosofien päivä, kuinkas muutenkaan. Tulee kuluneeksi tasavuosia ranskalaisen filosofin ja runoilijan Gaston Bachelardin kuolemasta 1962 ja tasavuosia ranskalaisen marxistin, kommunistin, filosofin ja antihumanisti Louis Althusserin syntymästä 1918.

Bachelard esitteli tieteenfilosofiaan käsitteet epistemologinen eli tietoteoreettinen este ja halkeama eli käsitteli ideologian ja tieteen välistä katkosta. Hänellä oli keskeinen vaikutus juuri Althusserin näkemyksiin ja nietzscheläisen älykön Michel Foucaultin vaikutukseen historiantutkimuksessa ja tieteenhistoriassa.

Tieteenfilosofia tutkii sitä, mitä voimme tietää ja miten. Althusser näki, ettei ihmisellä ole vapaata tahtoa. Yhteiskunnan rakenteet määräävät tapahtumia ja ideologia valtaa ihmiset alleen. Porvaritkin ovat tässä leikissä ideologiansa orjia, kuten ajan talousmyllerrys on osoittanut.

Errare humanum est, väitetään, mutta antihumanistina Althusser voisi sanoa humanum errare est.


Ja aina sataa, paitsi eilen ja huomenna
Turussa 16-10-2008
Simo Tuomola


Ei kommentteja: