torstai 2. lokakuuta 2008

Vrow Maria

Tänään tulee kuluneeksi tasavuosia siitä, kun hollantilainen kof-alus Vrow Maria karautti karille 3.10.1771 noin kahden lieuen (ranskalainen pituusmitta 5565,3 m) päässä Turusta Nauvon saaristossa Jurmon vesillä ja upposi myöhemmin 8. lokakuuta.

Kauppalaiva oli matkalla Amsterdamista Pietariin ja siinä oli lastina mm. Katariina Suuren (kas kummaa, suosikkini on syntynyt tietysti samana päivänä 2.5. kuin allekirjoittanut, toki eri vuonna 1729) taideaarteita ja 6,7 tonnia sinkkiä.

Nyttemmin 41 metrin syvyydestä löydetty 26,2 m pitkä ja 6,8 m levyinen alus on säilynyt hyvin ja on museoitavissa matkailukohteeksi vaikkapa Turun kuivatelakan alueelle vähän samaan tapaan kuin Vaasa-laiva Tukholmassa.

Kustaa II Aadolfin 3-kantinen tykkilaiva Wasa upposi ensimmäisessä isommassa tuulenpuuskassa neitsytmatkallaan Tukholman satamassa 10. elokuuta 1628. Nythän se on hienosti esillä todella vaikuttavana ilmestyksenä omassa museossaan, jonne eksyin ihmettä eka kerran katsomaan vasta viime kesän Tukholman kiertueellani.

Kun tätä 69-metristä komeutta nostettiin aikanaan suuren mediakohun saattelemana meren pohjasta 1961, arvatkaas mitä laivasta ensimmäisenä pistikään pinnalla esille. Paavo Nurmen juoksijapatsaan pienoisversio! Kyllä vaan, eli suomalaiset teekkarit olivat pilanpäiten vieneet laivan kannelle tuon pienoisveistoksen kostona siitä, että juuri ruotsalaiset olivat estäneet Paavo Nurmea huipentamasta uraansa Los Angelesin olympialaisissa 1932.

Jostain syystä tuota Nurmen pienoispatsasta ei ole esillä komeassa Vaasa-museossa, joten olisi varmaan syytä pelastaa sekin esille pistettäväksi tänne Turkuun.


Turussa 03-10-08
Simo Tuomola


Ei kommentteja: