perjantai 17. lokakuuta 2008

Nurinniskoin

Kun sut nurinniskoin sai kirjailija Arttu, mä seinältä sut kiskoin, sä olit pelkkä narttu. Jep, tänään 17-10 siis juhlistetaan kirjailija Arthur Millerin synttäriä 1915. Myös Kimi juhlii synttäreitään ja kuolonmusiikkina soi Chopin.

Tiedepuolella muistellaan sellaista henkilöä kuin René Antoine Ferchault de Réaumuria, joka esitteli 1730 oman lämpötila-asteikkonsa, jossa veden jäätymispiste oli 0 R ja kiehumispiste 80 R.

Meille tutumpi Celsius-asteikko on peräisin vuodelta 1742, kun ruotsalainen astronomi Anders Celsius esitteli oman lämpötila-asteikkonsa, jossa alunperin veden jäätymispiste oli 100 astetta ja kiehumispiste 0 astetta, kunnes Carl von Linné käänsi sen nurinniskoin meille tutumpaan muotoonsa.

Mutta tieteellinen totuus on kelvinin kannalla. Siinä absoluuttinen nollapiste on 0 K ja veden kolmoispiste 273,16 K. Vaan eipä huolta, kun tuo kolmoispiste on määritelty arvoon 0,01 C, on veden jäätymispiste edelleen liki 0 C ja kiehumispistekin melko tarkkaan 100 C. Kolmoispisteessä aineella voi siis olla kolme olomuotoa; kiinteä, neste, kaasu.

Ja ettei liian helpoksi menisi, yksi sen Absoluuttisen Nollapisteen olomuodoista on bändi, joka on keikalla Turussa Klubilla la 6.12. Sinne. Josko soittaisivat vaikka omana versionaan Marilynin. Vai soiskos syksyn kunniaksi turkulaissäveltäjä Pentti Viherluodon Punaiset lehdet, jokainen kuin kallis muisto, jonka Olavi niin tunnetuksi teki.


Tunnelmoiden
Turussa 17-10-2008
Simo Tuomola

Ei kommentteja: