maanantai 6. lokakuuta 2008

Common sense

Tämä päivä 07-10 tarjoaa jälleen monia mahdollisuuksia esitellä omia kiinnostuksensa kohteita. Syntymäpäiväänsä viettävät mm. Ulrike Meinhof ja Vladimir Putin, tuonelan tieltä puolestaan tapaamme 1849 Edgar Allan Poen. Tällä kertaa valinnat osuvat kuitenkin muualle.

Tänään vietämme skottilaisen valistusfilosofi Thomas Reidin muistopäivää miehen kuoltua 07-10 vuonna 1796. Hän oli jopa David Humea tärkeämpi aikansa ajattelija. Hänestä arkijärjen, common sense, tuli olla kaiken tieteen perusta. Oppi olevaisesta (ontologia) tuli hakea suoraan realismista. Jos filosofian johtopäätelmät olivat liian omituisia, ne olivat pielessä. Hyvä sinivalkoiset, vaikka skottien lipussa risti onkin valkoinen ja kulkee lipussa kulmasta kulmaan sinisellä pohjalla.

Syntymäpäivien puolelta poimin esiin nimen Guss Mattson, joka syntyi tällä päivällä Saksassa 1873. Hän oli suomalainen kemisti, pakinoitsija ja kirjailija. Valmistui diplomi-insinööriksi, mutta hänestä tuli kokopäiväinen toimittaja, joka pakinoi tieteestä, taiteesta, politiikasta ja arkisista asioista. Teki älyllisiksi, inhimillisiksi ja mielikuvitukselliseksi kehuttuja tekstejä ruotsinkielisiin lehtiin ja kirjoitti kaksi matkakirjaakin. Ja halusi pysyä puoluepolitiikan ulkopuolella. Hmm, olisikohan tuossa jotakin tuttua.


Näissä merkeissä tänään
Turussa 07-10-08
Simo Tuomola

Ei kommentteja: